27 Σεπτεμβρίου 2014

Κλεομήδης, ο πυγμάχος της Αστυπάλαιας.

O πυγμάχος Kλεομήδης καταγόταν απ την Αστυπάλαια. Ήταν ένας μεγαλόσωμος και σπουδαίος αθλητής, όμως ένα θλιβερό περιστατικό αμαύρωσε την εικόνα του.

Ανάμεσα σε πολλές αθλητικές αναμετρήσεις που είχε πάρει μέρος συμμετείχε και στην 71η Ολυμπιάδα στην Ολυμπία, το 496 π.Χ. Στον αγώνα πυγμαχίας είχε αντίπαλο τον Ίκκο από την Επίδαυρο. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, αλλά ο Κλεομήδης ήθελε να νικήσει με κάθε τρόπο. 

Αντικανονική νίκη 

Όσο έβλεπε ότι ο αντίπαλός του είχε τις ίδιες πιθανότητες μ” εκείνον να νικήσει έγινε ανεξέλεγκτος (έκφρων εγένετο). Έριξε τότε ένα αντικανονικό χτύπημα στον αντίπαλό του και τον σκότωσε. Ο Κλεομήδης νίκησε τον αντίπαλό του, αλλά παραβίασε τους ιερούς κανόνες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Έτσι οι ελλανοδίκες του αφαίρεσαν τη νίκη και το δάφνινο στεφάνι δεν το φόρεσε ποτέ. Το πρόστιμο ήταν 40 τάλαντα, ποσό υπερβολικό ακόμη και για πλούσιους πολίτες. Ο Κλεομήδης κατάλαβε τι έκανε όταν ο κόσμος άρχισε να τον περιφρονεί και να τον απαξιώνει. Ένας αθλητής που είχε γαλουχηθεί με την αγάπη του κόσμου και την αναγνώριση, βρέθηκε στο περιθώριο. 

Εισβολή σε σχολείο με θύματα 60 παιδιά 

Η κατάστασή του ευαίσθητου γίγαντα χειροτέρευε. Μια μέρα μπήκε σε ένα σχολείο την ώρα που γινόταν μάθημα. Ήθελε να δείξει στα παιδιά πόσο δυνατός ήταν. Έπιασε τη κεντρική ξύλινη κολόνα και την κούνησε δυνατά. Ο παρορμητισμός του αποδείχθηκε άλλη μια φορά ολέθριος. Η κολόνα στήριζε  την στέγη που  κατέρρευσε και εξήντα παιδάκια σκοτώθηκαν. Οι γονείς τους άρχισαν να τον κυνηγούν για να εκδικηθούν το φονιά των παιδιών τους. Ο Κλεομήδης για ν΄αποφύγει το λιθοβολισμό, βρήκε άσυλο στο ναό της Αθηνάς και κλείστηκε μέσα σ” ένα κασόνι που βρήκε στο ιερό. Οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας μετά από πολλές μέρες, μπήκαν στο ναό και έσπασαν το κασόνι, αλλά το βρήκαν άδειο. 

Το μαντείο τον σώζει  

Για να κατασταλάξουν σε μια λύση και να λυτρωθούν και οι ίδιοι, καθώς θρηνούσαν δεκάδες παιδιά εξαιτίας του Κλεομήδη,  έστειλαν αντιπροσωπεία στο μαντείο των Δελφών να μάθουν τι απέγινε ο φονιάς. Από το μαντείο πήραν την εξής απάντηση: «Ύστατος ηρώων Κλεομήδης Αστυπαλαιεύς, όν θυσίαις τιμάθ΄ατε μηκέτι θνηντόν εόντα». Ο τελευταίος των ηρώων ο Κλεομήδης από την Αστυπάλαια, πρέπει να τιμάται με θυσίες και να μη θεωρείται πια θνητός!

Οι Αστυπαλιώτες ακολούθησαν την οδηγία του μαντείου, που μάλλον τους λύτρωσε από την καταδίωξη και τη θλίψη για τα παιδιά τους, ενώ ηρέμησε και ο Κλεομήδης, ο οποίος με την αφέλεια του κάθε φορά που προσπαθούσε για το καλύτερο δημιουργούσε μια καινούρια τραγωδία. O Παυσανίας γράφει ότι μετά απ αυτή την απάντηση ο Κλεομήδης τιμάται σαν ήρωας. 

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.