26 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάδα: Για μια ακόμη φορά, απέχει, κρύβεται & θα πληρώσει.

Συγκριτικά απούσα, για μια ακόμα φορά, από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται η Ελλάδα, παρά τις δειλές προσπάθειες με την ανακοίνωση αποστολής κάποιων πυρομαχικών στους Κούρδους. 

ΣΧΟΛΙΟ: Του Παντελή Καρύκα 

Και πάλι αποκλεισμένη στα στενά όρια της εγχώριας μικροπολιτικής κατάστασης, η ελληνική πολιτική ηγεσία αδυνατεί να αντιληφθεί επαρκώς τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά, πολλώ δε μάλλον, να μπορέσει να τις αξιοποιήσει, έχοντας νομιμοποιηθεί να διατυπώνει τουλάχιστον άποψη για όσα θα συμβούν και να ακούγεται…

Ήδη 50 χώρες έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη συμμαχία κατά των σφαγέων του Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές, τη στιγμή που και η συμβολική μόνο παρουσία της θα είχε ξεχωριστή βαρύτητα. Προφανώς βρίσκουμε ιδιαιτέρως δύσκολο, το να διατεθεί μια ελληνική διμοιρία υγειονομικού, για παράδειγμα, υπέρ της συμμαχίας, ώστε το όνομα της Ελλάδας να αναγραφεί στον κατάλογο των συμμετεχουσών χωρών.

Αντί αυτού, οι μακάριοι πολιτικοί ταγοί της χώρας, εξακολουθούν να ερίζουν σχετικά με την ακριβή τοποθεσία κατασκευής του μουσουλμανικού, εν Αθήναις, τεμένους. Ο κίνδυνος του ακραίου Ισλάμ όμως, είναι υπαρκτός και στην Ελλάδα, όπως και αλλού και δεν μπορούμε να τον αποφεύγουμε στρουθοκαμηλίζοντας αενάως. Ούτε είναι αξιόπιστο το επιχείρημα, ότι με τον τρόπο αυτό προστατευόμαστε και δεν μπαίνουμε στο μάτι των τζιχαντιστών. 

Ακόμα όμως και αν κίνδυνος δεν είναι άμεσος, η Ελλάδα δεν πρέπει επιτέλους να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη γειτονιά της; Δεν πρέπει να αποδείξει με τον τρόπο αυτό ότι υπάρχει, δρα και κινείται στα διεθνή φόρα, ότι είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις, που σε τελική ανάλυση επηρεάζουν την ασφάλειά της με την ευρύτερη έννοια;

Γιατί να μην επιχειρήσει να υπερκεράσει, στο μέτρο του δυνατού, την Τουρκία, μετέχοντας με κάποιον τρόπο στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ, έστω και υποστηρικτικά;  

Ως πότε η Ελλάδα θα είναι ανύπαρκτη και ουσιαστικά θα κρύβεται, την ώρα που συμβαίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές στην περιοχή της, οι οποίες, επιβεβαιωμένα, θα την επηρεάσουν αύριο;

Δυστυχώς όμως, από τη μια πλευρά οι διεκδικητές της εξουσίας ακολουθούν την πολιτική της μαντίλας, από την άλλη οι υπεύθυνοι, υποτίθεται, ταγοί, περί άλλων τυρβάζουν, αδιαφορώντας πλήρως για τα όσα συμβαίνουν (αν δεν έχουν να τα σχολιάσουν στην τηλεόραση…) και κυρίως για τα όσα θα συμβούν αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξελιχθεί θετικά για την εν δυνάμει αντίπαλο Τουρκία.

Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, αλλά πιθανότατα και πάλι δεν θα γίνει τίποτα, γιατί το τίποτα, εδώ και χρόνια κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Διότι έχουν προ πολλού εκλείψει οι έχοντες όραμα ηγέτες του έθνους, οι οποίοι θα ήταν ικανοί να αρπάξουν την ευκαιρία και να ακολουθήσουν μια δυναμική πολιτική τύπου Ελευθέριου Βενιζέλου που πολλοί τον επικαλούνται, χωρίς όμως να έχουν κατανοήσει όσα εκπρσώπευε.

Αντί αυτού, στη μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, έχει πλήρως επικρατήσει η απομόνωση στο καβούκι μας, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και κυρίως τα φοβικά σύνδρομα έναντι του πανίσχυρου, υποτίθεται, γείτονα, που δεν επιτρέπει ούτε καν την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, παρά τις εξαγγελίες.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.