29 Σεπτεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο, LNG, πετρέλαιο και ενεργειακός χάρτης.

Ο ερχομός του χειμώνα είναι μάλλον και η αρχή αντεπίθεσης από την Ρωσία που θα δείξει, από όσο φαίνεται, τα δικά της αντίμετρα. Ήδη άλλωστε η Πολωνία τα βίωσε πρώτη με την μείωση παροχής αερίου από Ρωσία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από ΜΜΕ αλλά και από κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η ανησυχία από την Ευρώπη είναι έκδηλη, καθώς το Κρεμλίνο φαίνεται να ωθεί την Gazprom και άλλες επιχειρήσεις Ρωσικού συμφέροντος να μειώσουν την ροή στο απαραίτητο ελάχιστο για την τροφοδοσία των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό θα επιφέρει μείωση της ικανότητας τους σε μεταπώληση αερίου προς άλλες χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. αλλά θα αυξήσει και τις τιμές του φυσικού αερίου, ακολουθώντας τον νόμο ζήτησης/προσφοράς. Η Πολωνία όπως αναφέρθηκε ζήτησε αύξηση παροχής καθώς ζήτησε παραπάνω ποσότητες προς αποθήκευση λόγω προβλέψεων για βαρύ χειμώνα. Αυτό έτυχε αρνητικής αποδοχής από την Gazprom κατά τον CEO της εταιρίας Alexei Miller. Υποσχέθηκε πάντως πώς ΜΑΛΛΟΝ θα μπορεί η εταιρία του να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες τον επερχόμενο Νοέμβριο.


Tην ίδια στιγμή, έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται έντονα πλέον η διάθεση των ΗΠΑ να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πάροχο LNG (φυσικό αέριο σε υγρή μορφή) προς την Ευρώπη εντός της επόμενης δεκαετίας. Η κίνηση αυτή έρχεται ως επιβεβαίωση των στενών πλέον σχέσεων με Ιράν, Ινδία, Αίγυπτο αλλά και την τάση ενδιαφέροντος για ανάληψη ρόλου στα κοιτάσματα της Ελλάδος και της Κύπρου με αντίστοιχες εταιρίες.

Πέρα από την χρήση και έλεγχο των επίγειων αγωγών, θα χρειαστεί να υπάρχει και έλεγχος των θαλάσσιων οδών για πλοία μεταφοράς εξού και οι παραπάνω πράξεις όπως και μια έντονη προσπάθεια για μείωση της πειρατείας στο "Κέρας της Αφρικής" αλλά και στα παράλια της Μεσογείου. Οι ΗΠΑ αποζητούν πλέον από κύριος εισαγωγέας να γίνουν κύριος εξαγωγέας προς την Ευρώπη ειδικότερα.

Εκείνο πάντως που παραμένει άγνωστο ως αντίδραση είναι πώς θα αντιδράσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ σε αυτή την μεγάλη μεταστροφή χωρών προς το φυσικό αέριο ακόμα και από αναπτυσσόμενες χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία π.χ. Μπορεί το πετρέλαιο να είναι ακόμα το κύριο καύσιμο σε όλο τον κόσμο (υπολογίζεται στο 80% της αγοράς) αλλά μια στροφή στο φυσικό αέριο θα μειώσει πολύ τα κέρδη των εταιριών και των χωρών του ΟΠΕΚ και θα αλλάξει ριζικά και τον ενεργειακό χάρτη.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

Geopolitics & Daily NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.