24 Σεπτεμβρίου 2014

Το ανελέητο Κυνήγι των «Μικρών του Διαδικτύου»... των Bloggers... από "ποιούς και γιατί" άραγε;

(ρωτάμε και καμία μ@&@κί@ να περνάει η ώρα)

(Υποτιθέμενη) δημοκρατία – ΜΜΕ – Καθεστώς και (έξωθεν ελεγχόμενα) social media (που ελέγχουν την – κάθε – εγχώρια δημοκρατία) 

Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος 

Έχει ένα χρόνο περίπου τώρα που κάθε τρεις και λίγο «μπλοκάρεται» και κάποια ιστοσελίδα.

Έτσι, στα καλά καθούμενα, το facebook αποφασίζει να βάλει «φραγμούς» στην ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών του σε κάποιες σελίδες (εκτός fb).

Προσφάτως, ήρθε και η σειρά μου.

Ότι θα διαβάσετε όμως παρακάτω, τα έχουν ήδη περάσει πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι bloggers, τα περνάνε άλλοι τόσοι ταυτόχρονα και θα τα περάσουν ακόμη περισσότεροι όσο "αγριεύουν" τα  πράγματα (μην ξεχνάμε τον "καταλύτη του αντιρατσιστικού" που θα χειροτερεύσει αυτό το "κυνήγι").

Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, (περίπου από τον Ιούνιο 2014) το blog μου «www.aegeanhawk.blogspot.gr» είναι «μπλοκαρισμένο» από το facebook.

Σε όποιον χρήστη του fb πάει να μπει στο blog μέσα από σύνδεσμο (προς αναρτήσεις του blog) στο χώρο του fb, του βγαίνει ένα «εκφοβιστικό προειδοποιητικό» που τον ενημερώνει πως "το fb θεωρεί αυτή την σελίδα δυνητικά επικίνδυνη". 

Αυτό, αναπόφευκτα, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην δημόσια εικόνα της σελίδας.
Πολλοί θα ήταν οι «φοβισμένοι από το fb χρήστες» που (κακώς) θα πάτησαν το πρώτο κουμπάκι, με το οποίο η σελίδα χαρακτηρίζεται ως ανεπιθύμητο/spammy. 

Απευθύνθηκα μεν σ’ αυτούς (το υποτιθέμενο help desk του fb) επανειλημμένα πλην όμως, φευ...

Επιλογή τους είναι ν’ αφήνουν να διαιωνίζονται κάποιες καταστάσεις...χωρίς ούτε καν ν’ απαντάνε.

Ούτε τις επιλύουν, ούτε σπεύδουν να τις χαρακτηρίσουν bug ή τυχαιότητα ή αστοχία...

Ή έστω, να βγουν και να πουν ευθαρσώς, ναι, είναι  εσκεμμένη δράση αποκλεισμού σας, εσκεμμένος αποκλεισμός του τάδε site γι’ αυτούς ή για κείνους τους λόγους.

Όπως είπαμε όμως, η σελίδα μου δεν είναι η μόνη που υφίσταται αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.




Κι αυτό δε συμβαίνει βεβαίως μόνον εδώ, στην Ελλάδα.
Συμβαίνει παντού σ’ όλη την διεθνή μπλογκόσφαιρα.

Αυτό έδειξε η έρευνα που έκανα στο σχετικό διεθνές αγγλόφωνο forum του fb https://www.facebook.com/help/community/question/?id=10152384414730538 .

Όποτε θέλει λοιπόν το (όποιο) fb κατεβάζει τους διακόπτες του τάδε χρήστη ή της δείνα ιστοσελίδας.

Είτε «χειροκίνητα» είτε «δήθεν αυτοματοποιημένα» μέσα από τους γνωστούς «παράλογους αλγόριθμους» που τόσο εύκολα μπορούν να «χειραγωγηθούν» από «οργανωμένες ομάδες συμφερόντων/χρηστών του fb»... ομάδες πολιτικών συμφερόντων, οικονομικών, συντεχνιακών, προσωπικών, κλπ.

Αυτό που βρήκα εκεί ήταν πως υπήρχαν χίλιες δυό περιπτώσεις – σε όλο τον κόσμο – ανθρώπων που χτυπιούνταν στην κυριολεξία άλλος στην επαγγελματική του υπόσταση, άλλος στην κοινωνική του, άλλος στην Πολιτική, άλλος σε ποικιλία τομέων της ζωής του.

Διαμαρτύρονταν, έψαχναν κάποιον στο facebook ν’ ασχοληθεί με το πρόβλημά τους (μπλοκαρισμένη σελίδα, που ενίοτε κόστισε πολύ το στήσιμο και η γιγάντωσή της)– που ΑΥΤΟ δημιούργησε – αλλά τίποτα...

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Έχουν απλά ένα «εργαλείο» - δήθεν debug https://developers.facebook.com/tools/debug/  – που όμως, ακόμη κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονταν «χρηστικό και αποτελεσματικό» δεν μπορεί να το αξιοποιήσει ο κάθε χρήστης... είναι απλώς κάποιες «γενικές κατευθύνσεις» που πρέπει να δοθούν σ’ έναν «επαγγελματία» για να προτείνει και να εφαρμόσει SEO λύσεις στην ιστοσελίδα. Με το τσουχτερό αζημίωτο φυσικά.

Βλέπεις, τa crawler του fb ανιχνεύουν πλήθος στοιχεία που απλά «δεν τους αρέσουν» στην υπό έλεγχο ιστοσελίδα.

Από χρήση στοιχείων που υποδηλώνουν πιθανή κατάχρηση πνευματικής ιδιοκτησίας (την οποία ψευδώς δήλωσαν κάποιοι «οργανωμένοι χρήστες» του fb) μέχρι malware που μπορεί (κακώς και άγνωστο πως) να βρέθηκαν εκεί που δεν έπρεπε και πρέπει να αφαιρεθούν μεν, πλην όμως το fb δεν κάνει τον κόπο να στείλει στον χρήστη «συγκεκριμένα μηνύματα προβληματικών τομέων προς επιδιόρθωση».

Απλά τον «μπλοκάρει» και τον βγάζει «νοκ άουτ».


Πολύ «βολικό» κάποιες φορές για «κάποιους». 

Πχ ένας «μεγάλος» αποφασίζει να πετάξει «εκτός» μια σειρά από «μη ελεγχόμενους μικρούς».  Αυτό είναι όλο. 

Μια θολή απέραντη ψηφιακή "υπερ-τερα-κατάσταση" όπου αυτοί που «την ελέγχουν» μπορούν ανά πάσα στιγμή να σου κατεβάσουν τους διακόπτες χωρίς να σου ζητήσουν την παραμικρή σύμπραξη στην επίλυση του όποιου ζητήματος.

Κι άντε εσύ τώρα να ξέρεις που είναι το πρόβλημα, αν είναι στην ιστοσελίδα σου ή στον server, αν είναι θέμα πνευματικών δικαιωμάτων σε κάτι από τα χιλιάδες contents που έχεις αναδημοσιεύσει ως τώρα και τώρα θυμήθηκε κάποιος (άσχετος συνήθως) να «δηλώσει ενοχλημένος», αν σου «φύτεψε έντεχνα «κάτι» κάποιος ανταγωνιστής σου μισθώνοντας hacker» (είτε στην ιστοσελίδα σου, είτε σε κάποιον «άγνωστο σε σένα server» είτε σκορπώντας πονηρά backlinks προς εσένα σε τόπους που είναι blacklisted), αν μετατράπηκες σε blacklisted κάπου σε κάποιο διεθνές ψηφιακό κέντρο ή ή ή....

Τα «ή» έχουν απογοητευτικά μεγάλο μάκρος...

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι «ευθείες παρεμβάσεις» (του ίδιου του fb; Ή μήπως «κάποιων άλλων» προς το fb; Ή μήπως και τα δύο;).

 Θα σας περιγράψω κάτι «περίεργο» που έτυχε τον Αύγουστο.
Η σελίδα μου ήταν ήδη αποκλεισμένη από το fb από τον Ιούνιο.

Χαράματα, 17/08/14 στις 2.05 πμ, δημοσίευσα στο blog μου ένα κείμενο με «σκληρή κριτική στη Ρωσία» για τα μέτρα που πήρε κατά των Ελλήνων αγροτών καθώς και με μια δριμεία αναφορά στον σκοτεινό/παράδοξο ιστορικό ρόλο της κατά της Ελλάδας»... αυτό http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/08/blog-post_17.html
 

«Παραδόξως», μισή ώρα προτού ανεβάσω το κείμενο στο blog, 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, το facebook μου την «ξεμπλόκαρε»...έτσι ξαφνικά!!! 

Μπόρεσα έτσι να την διανείμω σε πολλές ομάδες στο facebook χωρίς τα γνωστά ενοχλητικά παράθυρα όπου το fb προειδοποιεί τους χρήστες πως «η σελίδα μου είναι δυνητικά επικίνδυνη»...

Ξαφνικά δηλαδή, «η σελίδα μου έπαψε να είναι επικίνδυνη για τους χρήστες»...

Όμως.... Τα «Θαύματα» κρατούν πάντα λίγο.

Λίγες μόλις ημέρες μετά, στις 22/08 ανέβασα ένα άλλο κείμενό μου με «αρνητική κριτική στο ΝΑΤΟ» ως προς το ότι αρνείται να «χαρακτηρίσει την ισλαμική λαθρομετανάστευση – και την Τουρκία πίσω απ’ αυτή - ως «ενεργό απειλή», τουλάχιστον για την Ελλάδα»... 
http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/08/blog-post_686.html 

κι ένα ακόμη, στις 26/08 κατά των Ελληνικών ΜΜΕ και των καθεστωτικών μισθοδοτούμενων διανοουμένων http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/08/blogger-neo-underground-easy-rider.html 

Μετά απ’ αυτά τα δύο κείμενα, την αμέσως επόμενη κιόλας μέρα, 27/08, το fb «ξαναάλλαξε γνώμη» και «ξαναθεωρεί πλέον ΠΑΛΙ» ως  «δυνητικά επικίνδυνη» την ιστοσελίδα μου!!!

Το περιστατικό περιέγραψα ενοχλημένα εδώ http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/08/facebook-blog.html 

Καθώς προκαλεί καιρό τώρα μεγάλα προβλήματα στο όνομα της σελίδας...

Αλλά ποιός νοιάζεται απ’ αυτούς εκεί μέσα, εκεί πάνω ή εκεί κάτω στα υπόγεια;

Όπως και να ‘χει, το (κάθε) fb, το κάθε social media όταν σε πετάει έξω δεν σκέφτεται, δεν ενδιαφέρεται για το πόσο κοστίζει η «ανίχνευση και η κάθαρση μιας ιστοσελίδας» ώστε να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς πρόβλημα εκεί μέσα...

Βλέπεις, τα social media έχουν αναχθεί σε πρωτεύον συστατικό της ίδιας της ύπαρξης και ανόδου μιας ιστοσελίδας. 

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν πως «κάποιοι ωφελούνται» από «τέτοιες καταστάσεις» που εξοντώνουν τις «μικρές ανεξέλεγκτες (κατά τόπους) ψηφιακές φωνές και παρουσίες»...τους «μη ελεγχόμενους bloggers».


Το «μήνυμα» εδώ λοιπόν, το «σημαινόμενο» καλύτερα ποιό είναι;

Πρώτον, έχεις να πληρώσεις το κόστος κατασκευής, συντήρησης και «φρούρησης» μιας «επαγγελματικής βαριά θωρακισμένης ιστοσελίδας»;

Προχώρα.
Δεν έχεις; Κάτσε στ’ αυγά σου... ή εντάξου σε κάποιον «φιλοκαθεστωτικό (δηλ. φιλικό στην Νέα Τάξη Πραγμάτων) μηχανισμό»... 

Δεύτερον: δεν πα να υποτίθεται πως κάθε χώρα έχει το δικό της «αυτεξούσιο» και δημοκρατία; Φωνή θα έχει μόνον αυτός που οι «Ψηφιακές μεγαλοεταιρείες» θα επιθυμούν.

Οι υπόλοιποι, οι «μικροί και οι αντιδραστικοί» (και δη, «μη ελεγχόμενοι») θα «κόβονται».

Και κανείς δεν θα μπορεί να πει και να κάνει τίποτα επ’ αυτού.

Πρόσφατα παραδέχτηκε σε Ρ/Σ, στον αέρα (Άνοιξη του 2014), ο ίδιος ο Διοικητής της Δ/νσης Ηλεκτρονικού εκλήματος, ταξίαρχος κος Σφακιανάκης πως ο «λόγος» τους δεν περνάει επ’ ουδενί στο facebook και να μην κάνουν τον κόπο οι Έλληνες Πολίτες να αναφέρονται στην υπηρεσία του για προβλήματα που έχουν με το fb. Όσες φορές κι αν απευθύνθηκε η Υπηρεσία του (δηλ. η Ελληνική Αστυνομία ακόμη και μέσω των  Interpol και Europol) σto facebook με «αιτήματα» και «παραινέσεις» τους «έγραψαν κανονικά»... αδιαφόρησαν...

Κράτος εν κράτη δηλαδή.

Έχουν – είπαν (δήθεν) – τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοελέγχου...

Όταν λοιπόν μια (πολιτική/δημόσια) φωνή (ο ανεξάρτητος μικρός blogger), που δεν έχει άλλο δημόσιο Βήμα Λόγου στην Ελλάδα (Κομένος αυστηρά από τα μεγάλα  ΜΜΕ) (ή στην όποια άλλη χώρα) «κόβεται» (με το «έτσι θέλω») και από το facebook ή/και από τις υπόλοιπες online κοινότητες (είτε social media είτε blogs), και αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει νόημα ν’ απευθυνθεί στις Αρχές Ασφαλείας ή/και Δικαιοσύνης του τόπου του γιατί δεν έχουν δικαιοδοσία στην On Line κοινότητα, τότε αυτό είναι «σοβαρό πλήγμα» και «ξένη παρέμβαση» στην «υποτιθέμενη Δημοκρατία». 

Δηλαδή, το ξένο management των Social media έχει «βαρύνοντα λόγο και επιρροή» στα δημόσια πράγματα της (κάθε) χώρας μέσα από μια τερατωδώς μεγάλη (αχανή) «ψηφιακή κοινότητα» που διαμορφώνει θέσεις και απόψεις στην εκάστοτε τοπική (και συνακόλουθα διεθνή) κοινωνία μέσα όμως από «αυτές που επιτρέπει το ξένο management να υπάρχουν και να διακινούνται».

Αν αυτό δεν είναι ξένη παρέμβαση στην Τοπική Αυτεξούσια Δημοκρατία (της χ χώρας), τότε τι είναι;


Το χειρότερο βεβαίως είναι που, ακόμη και μετά από τέτοιες δημόσιες επισημάνσεις του προβλήματος, ουδείς από την Ελληνική Πολιτεία ή τη Δικαιοσύνη ή την ΕΕ θα κινηθεί.

Αν και θα έπρεπε – πιστεύω - να απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα την Δ/νση Προστασίας Πολιτεύματος όσο και τον σχετικό Εισαγγελέα. 

Αξιόλογη είναι βεβαίως η πρόσφατη «επιθετική παρέμβαση της ΕΕ» προς την google και την παντοδυναμία της στο «ανεβοκατέβασμα ιστοσελίδων» στο διαδίκτυο μέσα από «αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης» (οι περιβόητοι «αλγόριθμοι») http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/09/google-95.html 

Η Γερμανία έθεσε επιτακτικά (τάχαμου) το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλά φαντάζομαι θα «τα βρούν» με τον «συνήθη τρόπο» και θα «ξαναθαφτεί» το θέμα.

Γερμανία και Ευρώπη (οι «Μεγάλοι») θα πάρουν την «αναλογία τους στην διεθνή ψηφιακή πίτα» από τις ΗΠΑ και όπως πάντα οι «μικρές φωνές» (bloggers) και οι «τοπικές Δημοκρατίες» των δήθεν ανεξάρτητων κρατών θα έχουν υποστεί μια ακόμη «οιονεί παράδοση του αυτεξούσιού τους»...



Όπως κατάλαβες «απλέ χρήστη», «κύριε Αναγνώστα» όλο το παιγνίδι είναι στα χέρια σου.

Στήριξε όλες αυτές τις «αθωράκιστες, αφρούρητες Μικρές Φωνές» τους «Έλληνες Bloggers» για να συνεχίσουν να υπάρχουν για την ενημέρωσή σου και την στήριξή σου ΚΑΙ αύριο.

Διαφορετικά, θα μείνουν μόνον τα «Μεγαθήρια»....
Χώρια που όταν τελειώσουν με τους bloggers, μετά έρχεται η σειρά σου... 

Γιώργος Ανεστόπουλος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.