28 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως χρειάζονται ΟΛΟΙ τους Σεμινάρια επιμόρφωσης;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Προσπαθώντας να καταλάβω –που έτσι κι αλλιώς μού είναι πολύ δύσκολο γιατί το κάθε σημαντικό θέμα παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο από τους διάφορους «αναλυτές»- έκανα τις προάλλες μια κατά το δυνατόν προσεκτικότερη ανάγνωση διαφόρων δημοσιευμάτων και αναρτήσεων για την οικονομία της Ελλάδος.

Και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο το 90% των απόψεων  συγκλίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα της κυβέρνησης, βρέθηκα μπροστά στον τίτλο: «Οι 12 επείγουσες προτάσεις για την ελληνική οικονομία», από την από την κοινή έκθεση της Ομάδας Δράσης με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ε  λοιπόν, απλές και αφ υψηλού διαπιστώσεις είχε κυρίως όπως ότι «εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία» και ότι  « δυστυχώς οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες».

Και πιο κάτω μας έλεγε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει 50 συστάσεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εκ των οποίων οι 12 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα».

Στο κύριο θέμα των προτάσεων – συστάσεων, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ότι επρόκειτο για δυσνόητες σκέψεις ή για αυτονόητα. Και καλά τα αυτονόητα. Τα δυσνόητα; Ποιος να τα καταλάβει;  Όλοι τα διαβάζουμε αλλά όταν έρθει η ώρα να τα εξηγήσουμε σε κάποιον….. το χάος.

Διάβασα και ότι  όπως λέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών , «μόνο μέσω Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  οι πληρωμές "έναντι"... για να παγώσουν οι κατασχέσεις. Δεν το κατάλαβα. Ρώτησα και ένα- δυο φίλους μικρομεσαίους που όταν τους ανέφερα τον Οργανισμό, έβαλαν τα γέλια.

Μετά, έπεσε το μάτι μου σε εγκύκλιο του ΙΚΑ με τίτλο «Συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από το ΙΚΑ»,  όπου διευκρινιζόταν ότι «για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012».

Αυτό που κατάλαβα ως έννοια αλλά όχι ως πολιτικο-οικονομικό στόχο ήταν ότι «Εισαγωγικό μισθό 586 ευρώ αλλά και διετή δοκιμαστική απασχόληση των νέων υπαλλήλων προωθεί σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στο Δημόσιο και το  παρουσίασε σε αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μετά, διάβασα και κάποιες «καθημερινές» αποφάσεις, με στόχο –τι άλλο άραγε;- να βελτιώσουν την κατάσταση για τον καταναλωτή:

- Στη μάχη του.... γάλακτος και τα supermarket 
- Ποια έριξαν και ποια θα ρίξουν τις τιμές
- "Χειροπέδες" με φειδώ και εγκράτεια για φοροδιαφυγή και οφειλές προς το δημόσιο 
- Αναδιάρθρωση με το...ζόρι για τα δάνεια της CretaFarms.
- Και άλλα πολλά. Τι να ξέρει, τι να μάθει, τι να προσέξει ο πολίτης και σε ποιον να πάει για να ενημερωθεί αφού αυτοί που τα γράφουν δεν έχουν ιδέα ούτε τι συμβαίνει, ούτε τι εννοούν; 

Έτσι λοιπόν, το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα Σεμινάριο με τίτλο «Οικονομικά για μη Οικονομικούς», την  Πέμπτη 09 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο: Crowne Plaza, στην Αθήνα όπου μάλιστα προσφέρεται δωρεάν πάρκινγκ. Θα αναλυθούν  η σκέψη «Όλες οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν κάθε μέρα οι διοικούντες και τα στελέχη κάθε επιχείρησης εμπεριέχουν οικονομικά μεγέθη και έννοιες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν τα στοιχεία και τα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, να μπορούν να παίρνουν τις αποφάσεις αυτές βάσει πραγματικών δεδομένων και να αντιλαμβάνονται το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον».

Και τι θα κάνει το σεμινάριο; «Με απλό και κατανοητό τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν μέσα από ασκήσεις και παραδείγματα (case studies) στα βασικά οικονομικά θέματα και θα μάθουν όλες τις οικονομικές έννοιες, που τους είναι απαραίτητες στην καθημερινή επαγγελματική ενασχόλησή τους».

Σε ποιούς απευθύνεται; «Σε Στελέχη Επιχειρήσεων και Επιχειρηματίες, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα στελέχη της Οικονομικής Δ/νσης και των τραπεζών ή σε όποιον θα ήθελε να γνωρίσει τις βασικές οικονομικές έννοιες και επίκαιρα θέματα της καθημερινότητας.

Μερικές «Θεματικές ενότητες» είναι:
1. Δομή, περιεχόμενο και αξιολόγηση των στοιχείων του Ισολογισμού, της Kατάστασης Aποτελεσμάτων  Xρήσεως και των Ταμειακών Ροών (Cash Flow)
2. Κρίσιμα σημεία των οικονομικών καταστάσεων
3. Αριθμοδείκτες οικονομικής απόδοσης. Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί και ποιά η χρησιμότητά τους
4. Ποιός δείκτης υπολογίζει την πιθανότητα κατάρρευσης μιάς επιχείρησης
5. Πηγές χρηματοδότησης, κόστος χρήματος και επιτόκια τραπεζών. Πώς υπολογίζονται και πού κυμαίνονται σήμερα.

Το κόστος συμμετοχής είναι  350 Ευρώ. Μήπως θα έπρεπε τα υπουργεία και οι αρμόδιοι Φορείς  να στείλουν τα στελέχη τους, τους διευθυντές και το πολιτικό τους προσωπικό- και τους υπουργούς και τους προέδρους άμα λάχει-  για να ενημερωθούν πρώτοι αυτοί; Να καταλάβουν δηλαδή ποιο είναι το αντικείμενό τους, ποιοι είναι οι στόχοι τους, τι να γράφουν στις ανακοινώσεις και τις εγκυκλίους τους και τι να λένε όταν τους ρωτάνε;

Διότι δυστυχώς, εκεί φτάσαμε. Να μας λένε ή να μας ανακοινώνουν κάτι, να μην το καταλαβαίνουμε, να μη μπορεί να μας το εξηγήσει κανείς και μετά, να μας τιμωρούν διότι « Δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις».Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.