11 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία: 50-50 η απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας καθώς λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του, οι δύο αντίπαλες παρατάξεις δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Νέα δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι μόλις μία μονάδα χωρίζει τους οπαδούς της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας απ΄ αυτούς που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εννέα ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο "NS Scotland" σε δείγμα 900 συμμετεχόντων έδειξε ότι, οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας ανέρχονται στο 38% των ψήφων ενώ στο 39% υπολογίζονται οι ψήφοι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, στην ερώτηση που δεν βάζει όρους απλά καλεί τους Σκωτσέζους να απαντήσουν μ΄ ένα "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ανεξαρτησία", υπάρχει απόλυτη ισοψηφία 41%.

«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου "TNS", Τομ Κόστλι υπενθυμίζοντας πως πριν από ένα μήνα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το "όχι" έχει γερό προβάδισμα.

"Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις αλλά και οι δύο πλευρές κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας,θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να κρίνει το πολιτικό του μέλλον αλλά και την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε.

Για τους πολιτικούς αναλυτές, ρόλο-κλειδί στο δημοψήφισμα έχουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι φθάνουν το 23%.

Για τους οπαδούς της εκστρατείας "Better Together" (Καλύτερα Μαζί) που θέλουν την παραμονή της Σκωτίας στην ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένα σημάδι ότι θα μετρήσει κάθε ψήφος.

Επιπλέον, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εντείνουν και την πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον βρετανικό λαό την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμα κι εάν κερδίσει το «ΝΑΙ».

Αν οι Σκωτσέζοι αποφασίζουν να αποσχιστούν από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αφού αναμένεται να κινητοποιηθούν οι ευρωσκεπτικιστές.

Αν ξεσηκωθούν οι πολέμιοι της Ε.Ε , όπως αναφέρει ο βρετανικός "Independent", μπορεί να εξωθήσουν το Λονδίνο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Για τους αναλυτές, ο Σκωτσέζος εθνικιστής, Αλεξ Σάλμοντ, διεξάγει μία αποτελεσματική λαϊκίστικη εκστρατεία για την απόσχιση της Σκωτίας από τη Βρετανία πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε για τους ακόλουθους λόγους: Οι Σκωτσέζοι είναι πιο ευρωπαϊστές από τους άλλους Βρετανούς.

Σε περίπτωση δημοψηφίσματος με θέμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε το 2017,όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, οι Σκωτσέζοι δεν θα ψηφίσουν και θα είναι πιο δύσκολο να πειστούν οι υπόλοιποι Βρετανοί να παραμείνουν. Η απουσία της Σκωτίας θα μπορούσε να μειώσει έως και 3% τα ποσοστά εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Επίσης, οι πιθανότητες να διενεργήσει η Βρετανία δημοψήφισμα θα είναι μεγαλύτερες επειδή θα είναι πιθανότετρο να παραμείνουν οι Συντηρητικοί στην εξουσία.

Σήμερα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει 41 βουλευτές από τη Σκωτία, ενώ οι Τόρις μόνο έναν. Η Βρετανία έχει συνολικά 650 βουλευτές αλλά,αν εξαιρεθούν οι Σκωτσέζοι, θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει τη χώρα το Εργατικό Κόμμα που έχει πει ευθέως ότι δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κάμερον θα είναι ο νικητής στις επερχόμενες εκλογές το Μάιο του 2015 καθώς οι Σκωτσέζοι θα διατηρούν δικαίωμα ψήφου ακόμα κι αν στις 18 Σεπτεμβρίου αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν.


Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, δεν πρόκειται να αποσχιστούν από τη χώρα πριν το Μάρτιο του 2016. Για τους αναλυτές, οι επόμενες κινήσεις του Κάμερον θα είναι καταλυτικές. Ο Κάμερον δεν είναι φανατικός ευρωπαϊστής και, όπως όλα δείχνουν, θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Λονδίνου με την Ε.Ε πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας. Αν η Σκωτία αποσχισθεί, θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του "διαζυγίου". Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διαπραγματευτούν τους όρους της προσχώρησης της Σκωτίας στη Ε.Ε που δεν θα είναι εύκολο.

Αλλά και για την Βασίλισσα Ελισάβετ η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι ένα γερό τεστ για το αξίωμά της. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέτει το ενδεχόμενο διαίρεσης του βασιλείου της, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι και βασίλισσα της Σκωτίας αφοί οι περισσότεροι Σκωτσέζοι επιθυμούν την παραμονή της ως αρχηγού του κράτους τους ακόμα κι αν αποφασίσουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Η ημέρα του πιθανού διαχωρισμού Βρετανίας- Σκωτίας είναι η 24η Μαρτίου του 2016, μία ημερομηνία με μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς εκείνη την ημέρα θα έχουν παρέλθει 413 χρόνια από την ημέρα που τα στέμματα των δύο κρατών συνενώθηκαν μετά το θάνατο της Ελισάβετ Α το 1603.

Η εκλογική διαδικασία
Aπό τις 26 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας στη Σκωτία. Τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο. Συνολικά, περίπου 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που κατοικούν στη Σκωτία μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: "Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;" Παρόλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι, ηλικίας 16 ετών και άνω, έχουν ήδη ψηφίσει, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο Κάμερον εκτάκτως στη Σκωτία

Στη Σκωτία θα μεταβούν αύριο εκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ. Οι τρεις πολιτικοί άνδρες, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Σεπτεμβρίου κατά την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος, παραμέρισαν τις πολιτικές διαφορές τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

Αύριο θα βρίσκονται και οι τρεις στη Σκωτία. "Δεν θα συνταξιδέψουν αλλά ούτε θα κάνουν κοινή εμφάνιση", όπως επισημαίνει το BBC. Kαι οι τρεις τους θα κατευθυνθούν βόρεια της Σκωτίας και θα θα πουν απευθυνόμενοι στο λαό : "Θέλουμε να μείνετε..". Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι Κάμερον, Κλεγκ και Μίλιμπαντ υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, όμως υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο συμφωνούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα ενωμένο". Οι τρεις πολιτικοί άνδρες αναφέρουν επίσης ότι, το να μείνει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά τους.

Όπως αναφέρεται στον βρετανικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, θα έχει "κρίσιμες συνομιλίες" με την βασίλισσα Ελισάβετ εν όψει του δημοψηφίσματος στην Σκωτία.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει στον βρετανικό λαό στις 15 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος, καλώντας τους Σκωτζέζους να παραμείνουν ενωμένοι με την υπόλοιπη χώρα.


«Μην κάνετε άλμα στο άγνωστο» προειδοποιεί τους σκωτσέζους ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην κάνουν ένα «άλμα στο άγνωστο»μ ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών» γράφει στην Daily Mail.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το 'ναι' ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το 'όχι'» υπογραμμίζει.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει πως ψηφίζοντας «όχι», οι σκωτσέζοι θα παραμείνουν στην Ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τη Βουλή, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες. 


Πηγή: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ, in.gr
Eπιμέλεια: Geopolitics Editorial Team



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.