30 Ιουλίου 2014

Το πρόβλημα της χώρας επικεντρώνεται πλέον στις τράπεζες.

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Δεδομένου όμως ότι το χρήμα στην εποχή μας δημιουργείται μέσω των τραπεζικών δανείων, για να υπάρξει ρευστότητα, δηλαδή για να πέσει ζεστό χρήμα στην εσωτερική αγορά, θα πρέπει οι τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια. Τα πράγματα είναι απλά μαθηματικά.

Εδώ είναι το πρόβλημα. Μπορούν ή θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια;

Δηλαδή να δημιουργήσουν νέο χρήμα; Αυτό ακριβώς πρέπει να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν χορηγούνται δάνεια, ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά; Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τον ακριβή λόγο αυτής της άρνησης και πως το όποιο πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί. Τι συμβαίνει, τη στιγμή μάλιστα που ο λαός έχει χρεωθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους; Σιγά σιγά λοιπόν η προσοχή όλων επικεντρώνεται πάνω σ’ αυτό το θέμα. 

Δεν είναι το δημόσιο χρέος το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η μη βιωσιμότητα (δηλαδή η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους), έχει ως συνέπεια να μην μπορεί το κράτος να δανειστεί, άρα και να αποκτήσει το ίδιο ρευστότητα, για να μπορέσει να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση. Όμως, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, εξαρτάται από τους φόρους που εισπράττει το κράτος, οι οποίοι φόροι με τη σειρά τους, εξαρτώνται από τη λειτουργία της αγοράς. Φαύλος κύκλος!!!

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από τη ρευστότητα, δηλαδή από τη δημιουργία χρήματος μέσω των δανείων από τις τράπεζες, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο από την κρίση.

Το κράτος πληρώνει φέτος 502 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μόνο για τόκους και 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για κεφάλαιο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται ποτέ να φύγουν τα μνημόνια και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, αν οι ελληνικές τράπεζες δεν αρχίσουν να δανείζουν την εσωτερική αγορά. Τι εξυπηρετούν άραγε τα διάφορα άσχετα μέτρα και τα διάφορα ξεπουλήματα προς αυτή την κατεύθυνση; 

Πέτρος  Χασάπης
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.