24 Ιουλίου 2014

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

η άνω φώτο από το Junius Brutus

Τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας στήλης του Θεμιστοκλέους στη Δραπετσώνα… Ήταν όντως «αποκαλυπτήρια»!!! 

Κάθε προσπάθεια προσφοράς, μικρή ή μεγάλη, στον Πολιτισμό και την Ιστορία μας την υποστηρίζω και την επικροτώ. Δεν μπορώ να πράξω το ίδιο όμως σε κοροϊδίες και «γυφτιές». Κι εδώ δεν χωρεί ζήτημα χρημάτων γιατί ο νοικοκύρης άνθρωπος φαίνεται ακόμα και πέτρες να του δώσουν.

Η επιτύμβια στήλη ήταν, τρόπο τινά, αποδεκτή. Θα μπορούσαν να την περιφράξουν με ένα απλό ξύλινο πλέγμα, το οποίο εύκολα βρίσκει κανείς (όπως π.χ. σε καταστήματα τύπου Praktiker) σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Μέχρι εδώ, θα το επικροτούσα και θα υποστήριζα ότι: «ναι μεν οι καιροί δύσκολοι αλλά η πρόθεση μετρά…». 

Όμως οι αρμόδιοι του έργου θέλησαν να πάνε παραπέρα… Δίχως καμία περίφραξη η στήλη, στέκεται αγέρωχη επάνω σε ένα χωματένιο, πρόχειρο, λοφίσκο όπου δύο μαδέρια υποδηλώνουν, και καλά, τα στραβόξυλα τριήρους και ένα κράμα (ή πράμα, θα σας γελάσω…) χαλκού στηριζόμενο σε ένα δοκάρι δηλώνουν το έμβολο της πλώρης. Οποία φρίκη!!! Πρύμνη στο υποτιθέμενο πλοίο φυσικά δεν υπάρχει. Γιατί κυρά μου θες πρύμνη?
Τι να την κάνεις?

Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό έπρεπε να «εμβολίσουν» την ισορροπία του εγκεφάλου μας με ένα τελειωτικό χτύπημα: Την μαρμάρινη επιγραφή των χορηγών! Ναι! Όπως ακούσατε. Όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι έπρεπε να έχει την υπογραφή των χορηγών σε μαρμάρινη πλάκα μη τυχόν και χαθεί και πως θα αντέξουμε μετά στην Ιστορία δίχως τα ονόματα αυτών!!!

Νομίζετε ότι τελειώσαμε? Όχι έχει κι άλλο!

Επειδή η ανοησία και η προχειρότητα ορισμένων (να μην επαναλάβω τη λέξη γυφτιά) δεν έχει όρια, ο υπεύθυνος που χάραξε στην πλάκα τα ονόματα έκανε λάθος! Χα χα λες και του είπαν να γράψει το Ζ του Θουκυδίδου σε αρχαίο κείμενο. ΤΡΙΑ ονόματα ήταν όλα κι όλα, με κεφαλαία γράμματα! Και αυτό, φίλοι μου, ήταν πολύ δύσκολο για να το γράψει κάποιος σωστά! Έτσι αφού έγινε πλέον και η τελευταία μαλακία (λέξις αρχαία ελληνική) θεώρησε ότι έπρεπε να διορθώσει το όνομα, κολλώντας επάνω ένα μακρόστενο χαρτί!!! Σε αυτό το σημείο πλέον ο θεατής μένει άναυδος!

Δεν υπάρχουν πλέον λόγια. Τίποτα. 
Το απόλυτο κενό.

Μετά από ώρες κάποιος φίλος μου ανέφερε τον Μάρκο Σεφερλή. Ω, ναι! Ο Μάρκος θα μας το παρουσίαζε στο θέατρο πολύ καλύτερα!

Δήμητρα Κελαηδοπούλου (η  Άναυδη) 
ΠειραιάςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.