25 Ιουλίου 2014

Κύθηρα-Κρήτη με μία σχεδία: Στα χνάρια των πρώτων Ελλήνων ναυτικών πριν 130.000 χρόνια.

Πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στη θάλασσα πριν από 130.000 χρόνια; 
 
Εννέα «θαλασσοπόροι» ξεκίνησαν από τα Κύθηρα για την Κρήτη με μία σχεδία φτιαγμένη από καλάμια θέλοντας να ρίξουν φως στο ιστορικό μυστήριο.
 
Ταξίδεψαν 48 ώρες από τα Κύθηρα μέχρι την Κρήτη με μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια. Ο λόγος για τους First Mariners, τους εννιά ταξιδευτές που αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία των πρώτων ταξιδιών που έκανε ο άνθρωπος. 
 
Οι First Mariners έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι των Χανίων και βραβεύτηκαν σε εκδήλωση από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων.
 
Σκοπός τους ήταν να αναπαραστήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην περιοχή μέσω του οποίου, όπως όλα δείχνουν, πρωτοκατοικήθηκε η Κρήτη.
 
Η δωδεκάμετρη σχεδία κατασκευάστηκε με πέτρινα εργαλεία παρόμοια με αυτά που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή και με τα υλικά χιλιάδων χρόνων: 5.000 καλάμια, 4 κορμούς κυπαρισσιών, δέρμα από κατσίκα και σχοινί.
 
Ύστερα από πολύμηνη προετοιμασία τα πάντα ήταν έτοιμα. Το πλήρωμα, το οποίο θα έδωσε ώθηση στη σχεδία με ξύλινα κουπιά, έφτασε στα Κύθηρα από διαφορετικά μέρη της Γης.
 
Λέγονται «First Mariners» και επικεφαλής τους είναι ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Bob Hobman, ο οποίος εργάζεται με πάθος επί μήνες για την υλοποίηση του σχεδίου.
 
Ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο Έλληνες που προέρχονται από τα Κύθηρα, ο Γιάννης Καλλίγερος και ο Αλέξανδρος Σουγιάννης. Το αυτοσχέδιο πλεούμενο είχε ήδη πέσει στο νερό και είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές.
 
Η διάρκεια του ταξιδιού του εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες, όμως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν από δύο έως πέντε ημέρες για να προσεγγίσει η σχεδία την Κρήτη και τη Γαύδο.
 
Το παράτολμο πλήρωμα συνόδευσαν τρία σκάφη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν σε περίπτωση ανάγκης.
 
Προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της διαδρομής ήταν και η διατροφή των μελών του, αφού, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το μενού τους εμπλουτίστηκε με... παλαιολιθικές διατροφικές αξίες: καρύδια, φρούτα, αβγά και μέλι.
 
Για να τιμήσει τους πρωτεργάτες συντελεστές του εγχειρήματος, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων τους υποδέχτηκε και οργάνωσε τιμητική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιούλη στις 20.30 στον Ι.Ο. Χανίων στο Νεώριο Μόρο.
 
Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Το ταξίδι της Μελίδας».
 
Ομιλητές:
 
*Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας , ιστορικός. Τίτλος ομιλίας «Από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια παλαιολιθική σχεδία».
 
*Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης. Τίτλος ομιλίας «Με μια καλαμένια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη και στη Γαύδο. Η εμπειρία μιας πειραματικής παλαιολιθικής πλεύσης στον 21ο αιώνα»
 
*Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος, κάτοικος Κυθήρων
 
Αφορμή για το πρωτότυπο εγχείρημα στάθηκε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2010. Στον Πλακιά της νότιας Κρήτης και στη Γαύδο είχαν τότε βρεθεί λίθινα εργαλεία ηλικίας 125.000 ετών.
 
Το γεγονός αυτό διέψευσε όσους πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν συναντήσει στον δρόμο τους την Κρήτη πριν από 12.000 χρόνια και επιβεβαίωσε τη θεωρία που υποστήριζε ότι ο παλαιολιθικός Ευρωπαίος είχε μετακινηθεί διά της θαλάσσης στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια αναζητώντας τροφή. Ο δρόμος για τους First Mariners είχε ανοίξει...
 
Ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Β. Hobman (με το γαλάζιο μπλουζάκι) με μέλη του πληρώματος. 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
Οι Ελληνες πίστευαν και πιστεύουμε ότι είμαστε αυτόχθονες στην ιερή τούτη γη...
Το επίτευγμα των προγόνων μας πριν 130.000 χρόνια εξηγεί πως έφθασαν πριν 3000 χρόνια οι Ελληνες να διαπλέουν ωκεανούς...
 
Κάποιοι ανιστόρητοι ονομάζουν τους λαούς που ζούσαν στην Ελλάδα Προέλληνες...
Αυτό είναι ένας μύθος...
Ηταν όλοι Ελληνες...
Ούτε κάθοδος Αχαιών και Δωριέων από την Κεντρική Ευρώπη υπήρξε ούτε το λεγόμενο ινδοευρωπαϊκό φύλο υπήρξε....
Ολοι αυτοί οι λαοί ήταν ελληνικής καταγωγής και κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου μας...
 
Χρόνια τώρα προσπαθούν να περάσουν στα παιδιά μας ότι οι Ελληνες δεν ήταν αυτόχθονες αλλά ήρθαν από κάπου αλλού!!!!! Αορίστως....
Η ελληνική αυτοχθονία δεν συμφέρει τους διεθνιστές και αρκετούς άλλους...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.