25 Ιουλίου 2014

«ΑΣΚΗΤΙΚΑ»…

Του Μιχάλη Τζανάκη 

Μια θεατρική παράσταση της «Ασκητικής» του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα δεν είναι σίγουρα το ευκολότερο εγχείρημα. Ένα βιβλίο που εμπεριέχει μέσα την ποίηση, τη φιλοσοφία, τη λογική, είναι δύσκολο να αποδοθεί από τους υποκριτές, όσο ταλαντούχοι και αν είναι. Οι λέξεις του κειμένου είναι αδυσώπητες και διαδέχονται βασανιστικά η μία την άλλη, για τον άνθρωπο που στοιχειωδώς έχει ξεφύγει από τη ρηχότητα του «φαίνεσθαι» και την κίβδηλη αίσθηση της προσωπικής ή συλλογικής ευτυχίας, όπως την αντιλαμβάνεται με τα «μέτρα» του τεχνοκράτη χαρτογιακά.

Μια τέτοια παράσταση παίζεται προφανώς με την ψυχή πρωτίστως και δευτερευόντως με το ταλέντο. Αν συνδυάζονται και τα δύο ακόμα καλύτερα για το ίδιο το έργο, αλλά κυρίως για τους θεατές. Ευτυχής συγκυρία ότι πρόσφατα είδαμε στην πόλη μας, τη γενέτειρα του συγγραφέα της «Ασκητικής» την παράσταση σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και την υποβλητική ερμηνεία του Τάσου Νούσια με τη συνδρομή πέντε νέων εξαιρετικών ηθοποιών.

Με πολύ μεγάλη περιέργεια ήθελα να δω την ανταπόκριση των συμπολιτών μου στον «ύμνο» της φιλοσοφικής σκέψης του Καζαντζάκη. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικής σύγχυσης-αν όχι αποχαύνωσης- πρέπει να ζητάμε ερεθίσματα για να νιώσουμε τη δύναμη της ελευθερίας, που τόσο έχουμε στερηθεί τελευταία.

Η παράσταση συνέπεσε και με τη «συζήτηση» που προκλήθηκε λόγω της χρηματοδότησης του Μουσείου στη γενέτειρα του συγγραφέα από γνωστό εφοπλιστή και ποδοσφαιρικό παράγοντα, που μάλλον το ύφος του δε συνάδει με αυτό του «πνευματικού» ανθρώπου με ευαισθησίες στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ας όψεται όμως η ανάγκη και η διάλυση του κράτους-ποιου κράτους;-αφού πλέον η πνευματική ζωή θα εναπόκειται στις «καλές» προθέσεις(;) του κάθε εφοπλιστή ή επιχειρηματία, που θα αποκτήσει ερείσματα και σε νέους γι’ αυτόν χώρους.

Για να ξαναγυρίσουμε στην παράσταση, κοινή ομολογία των παρευρισκόμενων θεατών ήταν ότι οι συντελεστές της παράστασης έκαναν με την εμφάνισή τους μια τεράστια «δωρεά» στον τόπο μας, σίγουρα πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν του εφοπλιστή.

Δεν έδωσαν χρήμα, αλλά ψυχή. Αυτό ακριβώς που λείπει από τους αποδυναμωμένους συμπολίτες μας. Και η «ψυχή» δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις.

Δεν ξέρω, αν την ίδια μέρα ή ώρα είχε συναυλία η … Κοντσίτα ή κάποια Σούλα Μπούλα (τυχαίο το όνομα) θα είχε μεγαλύτερο και πιο ενθουσιώδες κοινό μια τέτοια «παράσταση».

Σημασία έχει πάντως πως κάποιοι άνθρωποι σε μια περίοδο παράκρουσης και αίσχους κάνουν τις υπερβάσεις τους και απευθύνονται σ’ ένα άλλο κοινό, απ’ αυτό που απευθύνεται ο … Άδωνις ή ο Βαγγέλης Βενιζέλος!!!

Ο μινιμαλισμός της παράστασης, η δωρική σκηνογραφία, ο ψυχωμένος λόγος, το ανάλαφρο αεράκι που κάλυψε αυτή τη μιάμιση ώρα της «Ασκητικής», ήταν το καλύτερο αντίδοτο της τετριμμένης Αδώνειας σαχλαμάρας, της Βενιζελικής κενολογίας της ανόητης ψυχαγωγίας των τηλεοπτικών «ερπετών» που χαριεντίζονται λικνιζόμενοι με τη γλώσσα μονίμως έξω και υγρή, μεταξύ ταρώ-μαντείας και γλυκόξινης σάλτσας που παρασκευάζει ο γνωστός ή ο εκκολαπτόμενος σεφ!!!

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.