16 Ιουλίου 2014

Γνωρίζοντας τους ηγέτες της Χαμάς.

Εχω γνωρίσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς αλλά και τα δυναμικά της στελέχη και ένα έχω να πω: Κανείς τους δεν λυπάται για το αίμα των παιδιών τους που  ποτίζει το χώμα μετά από κάθε επίθεση του Ισραηλινού στρατού. 

Tης Μαρίας Γιαχνάκη

Τα εξτρεμιστικά στελέχη οργανώσεων όπως είναι η Χαμάς ή Χεσμπολάχ κλπ έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι για να προκαλέσουν την διεθνή κατακραυγή για τα χτυπήματα εναντίον του λαού τους, δεν διστάζουν να γίνουν αυτοί πρώτα οι σφαγείς των παιδιών τους. 

Πάντα χρησιμοποιούν τα παιδιά για να τα παρουσιάσουν ως θύματα. Είτε δήθεν τα προστατεύουν σε καταφύγια που όμως ξέρουν ότι αυτά τα καταφύγια είναι στόχος επιθέσεων και είναι σίγουροι ότι θα σκοτωθούν είτε τα περιφέρουν στα χέρια σφαγιασμένα και διαμελισμένα ώστε να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες για να προκαλέσουν την οργή του κόσμου για τον εχθρό. ΄Ετσι γίνεται στην Γάζα έτσι έκανε και η Χεσμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου. 

Για μένα είναι πρώτα αυτοί οι εγκληματίες. Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι κατανοητός είναι δίκαιος αλλά όχι αυτός ο αγώνας της Χαμάς που προκαλεί τις επιθέσεις του Ισραήλ με αποτέλεσμα η Γάζα να είναι πάντα ο στόχος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στον Ισραηλινό στρατό και στις επιθέσεις του. 

Η Χαμάς θέλει την Γάζα να είναι σε αυτήν την ομηρεία διότι μόνο έτσι θα επιβιώνει και η οργάνωση. Μιλούν για την εξαθλίωση του λαού τους κι έτσι είναι, αλλά αυτοί ζουν σε μαρμάρινα παλάτια με στρατιά ανδρών να τους προστατεύει και ακριβά αυτοκίνητα να τους μεταφέρουν. 

Αχμέτ Γιασίν
Ίσως μέχρι τον σεΐχη Αχμέτ Γιασίν τον πνευματικό τους ηγέτη που δολοφονήθηκε ένα πρωί που πήγαινε να προσευχηθεί, τα πράγματα να ήταν πιο αληθινά πιο ανθρώπινα στη συμπεριφορά των ίδιων απέναντι στον λαό τους.

Μετά την δολοφονία του όμως τα πράγματα σκλήρυναν όχι απέναντι στον εχθρό αλλά και απέναντι στον λαό τους. Συμπεριφορές απάνθρωπες και τρομοκρατία για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ήθελαν να ζήσουν φυσιολογικά και όχι στον τραμπουκισμό και τον φόβο. 

Αμέσως μετά τον Αχμέτ Γιασίν τα ηνία της Χαμάς είχε πάρει ο Αμπτέλ Αζίζ Ραντίζι η πιο διάσημη φωνή της Χαμάς, η εκλογή του έγινε μέσα σε μια νύκτα σε ένα γήπεδο στη Γάζα και από την επόμενη μέρα η οργάνωση ανασκουμπώθηκε έχοντας στον τιμόνι της ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της.

Αμπτέλ Αζίζ Ραντίζι
Όταν είχα πάει να τον συναντήσω χρειάστηκε να περιμένω τρεις μέρες σε ένα δικό τους χώρο ώσπου ένα ξημέρωμα με μετάφεραν με κλειστά μάτια σε ένα αυτοκίνητο και με έβαλαν να καθίσω ανάμεσα σε δυο δικούς τους στο πίσω κάθισμα.
Αλλάξαμε τρία αυτοκίνητα.

Ανεβήκαμε σκάλες κατεβήκαμε υπόγεια και στο τέλος βρέθηκα μερικά μέτρα κάτω από την γη σε ένα καθιστικό με ξύλινο σαλόνι. Η μαντίλα που μου επέβαλαν να φορέσω για να συναντηθώ με τον τότε ηγέτη της Χαμάς σκέπαζε και τα μάτια μου και τότε εμφανίστηκε ο ψηλός δυναμικός Ραντίζι.

«Ο λαός μας πονάει υποφέρει και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τον προστατεύσουμε» μου είχε πει. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι πως εννοούσε αυτήν την προστασία ο Ραντίζι όταν σε κάθε επιχείρηση και των δύο πλευρών τα θύματα είναι κυρίως Παλαιστίνιοι.

«Όταν σου έχουν σκοτώσει τη μητέρα όταν σκοτώνουν μπροστά στα μάτια σου τα παιδιά σου μετά δεν ζητάς εκδίκηση; Δεν ζητάς το αίμα σου πίσω;»

Αυτήν την άποψη καλλιεργούν τα μέλη της Χαμάς με αυτό το κληροδότημα μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Θέλουν να τους κάνουν ήρωες μάρτυρες για να πάρουν την εκδίκησή τους. Μια εκδίκηση που δεν αφήνει καμιά πληγή να κλείσει. Μετά από καιρό βρέθηκα και πάλι στην Γάζα αυτήν την φορά στην κηδεία του Ραντίσι.

Τον είχαν δολοφονήσει και αυτόν οι Ισραηλινοί ένα πρωί που πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητό του. Στην κηδεία του όλοι ζητούσαν εκδίκηση, ακόμη και η γυναίκα του ζητούσε να χυθεί αίμα για τα δεινά που περνούσε ο λαός τους για τις δολοφονίες που στέρησαν από τη Γάζα τους ηγέτες της Χαμάς.

Τα επόμενα στελέχη της Χαμάς φάνηκαν ακόμη πιο σκληροπηνικά. Έκαναν πιο πέτρινο το καβούκι τους. Έκαναν αγριότητες κάθε φορά που πίστευαν ότι κάποιοι Παλαιστίνιοι ζούσαν πιο ευρωπαϊκά, πιο μοντέρνα.

Η Ραμάλα στην Δυτική Όχθη για μεγάλο διάστημα ζούσε υπό τον τρόμο της Χαμάς που έστελνε τους ανθρώπους της να σπάσει μαγαζιά και να καταστρέψει χώρους όπου οι μοντέρνοι Παλαιστίνιοι αναβαθμιζόταν κοινωνικά, ζούσαν σαν κανονικοί άνθρωποι. Όχι αυτό η Χαμάς δεν το θέλει.

Θέλει τον λαό της σε ένα διαρκή πόλεμο με το Ισραήλ και το πρεσβεύει πίσω από τον ισχυρισμό της επιθυμίας για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Για μια ελεύθερη Παλαιστίνη που ούτε οι ίδιοι ξέρουν να την ορίσουν. Αντίθετα επιβάλουν τους κανόνες τους τις οπισθοδρομικές τους ιδέες και τους εκφοβισμούς τους σε έναν λαό που μέσα στην Γάζα φοβάται να ντυθεί να διασκεδάσει να ονειρευτεί και να οραματιστεί.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι τι πονάει περισσότερο αυτόν το λαό. Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών ή ο καθημερινός θάνατος των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ίδια την Χαμάς που τους κρατά σε ομηρεία σε εγκλεισμό σε στέρηση φαρμάκων τροφίμων εξαιτίας της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής τους.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον συνεργάτη μου Φεράς Αμπτελραμάν από διαφορετικές ημερομηνίες επιθέσεων στην Λωρίδα της Γάζας. Μερικές φορές αναρτωτιέμαι αν θα πρέπει να τις δείχνουμε αυτές τις φωτογραφίες, αλλά τελικά απαντώ στον εαυτό μου ότι οι φωτογραφίες απεικονίζουν την πραγματικότητα. Πως μπορούμε να μην την βλέπουμε και να την αγνούμε...



πηγή 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.