14 Ιουλίου 2024

Το βιβλιο της Ελένης Σαββάκη: Τα γερμανικά εγκλήματα και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Το ανά χείρας βιβλίο, είναι στην ίδια σειρά με το «Γιαβόλ» και όχι μόνο, αλλά και με πολυάριθμα άλλα, που τον τελευταίο καιρό είναι του συρμού. Ρίχνουν φως στα δραματικά γεγονότα μιας περιόδου, που επιβάλλεται να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας, για πάντα.
 
Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
 
Πρόκειται για τα ναζιστικά εγκλήματα της ελληνικής κατοχής, τα οποία δεν πρέπει να λησμονηθούν, όχι απλώς και μόνο για να περιοριστεί ο κίνδυνος επανάληψης τους, αλλά και επειδή συνδέονται με την υποχρέωση υπέρογκων αποζημιώσεων, από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, που κατακρατήθηκαν για 84 χρόνια.
 
Η συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, έχει συνδεθεί με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες, που όλες αποβλέπουν στην προβολή των ναζιστικών εγκλημάτων και στην εξασφάλιση των γερμανικών αποζημιώσεων.
 
Συγκεκριμένα, είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα, μέλος Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 
Το βιβλίο της Ελένης Σαββάκη, που είχε την τύχη να δημοσιευτεί με τις φροντίδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δεν διεκδικεί, όπως ήδη ελέχθη, την αποκλειστικότητα του θέματος, αλλά όμως περιλαμβάνει ορισμένα μοναδικά, ίσως, στοιχεία, που το καθιστούν πολύτιμο, που επιβάλλουν την αναγνωσιμότητα και τον εξειδικευμένο προβληματισμό με το μέγα αυτό θέμα, αλλά και που ενισχύουν τις προσπάθειες διεκδίκησης των γερμανικών χρεών.
 
Καθώς οι εκφάνσεις των καταστροφών, που υπέστη η χώρα μας από τους Ναζί, είναι απεριόριστου αριθμού και αβυσσαλέας αγριότητας, εύκολα μπορεί να υποστηριχτεί ότι, όσα βιβλία και αν γραφούν για το θέμα αυτό, εύκολα διεκδικούν την πρωτοτυπία τους. Αλλά, και πέρα από το βάσιμο αυτής της διαπίστωσης, θα υποστήριζα χωρίς ενδοιασμούς ότι η συνεχής συγγραφή και παρουσίαση νέων βιβλίων, με το ίδιο αυτό θέμα, επιβάλλεται για τους ακόλουθους λόγους:
  • Πρώτον, διότι η ναζιστική κατοχή αποτελεί τμήμα των τραγικότερων σελίδων της ιστορίας μας, και δεν πρέπει όχι μόνο να περιπέσει στη λήθη, αλλά και να παραχαραχθεί. Οι κίνδυνοι της παραχάραξης εμφανίζονται ενισχυμένοι τον τελευταίο καιρό καταρχήν, μέσα από την προσπάθεια ανάπτυξης των βάσεων «ελληνογερμανικής φιλίας» και στη συνέχεια μέσα από τη σταδιακή προσπάθεια απάλειψης των φρικωδών πλευρών της γερμανικής κατοχής, από τα σχολικά βιβλία.
  • Δεύτερον, διότι η καλλιέργεια λήθης γύρω από τις ναζιστικές ωμότητες, αποθαρρύνει τις προσπάθειες διεκδίκησης των ελληνικών δικαίων, σχετικά με τις τεραστίου ύψους κατοχικές υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι η διεκδίκησή τους ήταν, και εξακολουθεί να είναι, υποτονική και αναποτελεσματική, επί περίπου αιώνα, επειδή το ελληνικό κράτος απαξιεί να τις απαιτήσει με τρόπους αποτελεσματικούς. Όσο και αν φαίνεται απίστευτη η διαπίστωση, η διεκδίκησή τους επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ιδιωτών, και τέλος.
  • Τρίτον, αν κάποιος αναλογιστεί ότι τα γερμανικά χρέη, με τους τόκους, αγγίζουν τρισεκατομμύρια, γίνεται κατανοητό ότι η όλη συζήτηση γύρω από αυτά, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Διότι, είναι ξεκάθαρο ότι , αν η Γερμανία επέλεγε να είναι στοιχειωδώς συνεπής με τις υποχρεώσεις της, το μεταπολεμικό θαύμα δεν θα ήταν, πιθανότατα, γερμανικό αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα ουδέποτε θα είχε σπρωχτεί προς τα εγκληματικού περιεχομένου Μνημόνια, αλλά και ουδέποτε θα ήταν σε τέτοιο βαθμό ανοχύρωτη, απέναντι στις τουρκικές αλλόφρονες διεκδικήσεις.
Ειδικά, τώρα, με το περιεχόμενο του αξιόλογου αυτού βιβλίου της Ελένης Σαββάκη, αξίζει να παρατηρήσω ότι ένα από τα αποκλειστικά δικά του χαρακτηριστικά είναι οι πολυάριθμες και μοναδικές από όσο γνωρίζω φωτογραφίες της κατοχής, αλλά και οι επεξηγήσεις τους. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από πολυετή έρευνα της συγγραφέας και πολλές από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.
 
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι το περί ου πόνημα αξίζει να διαβαστεί, να προβληματίσει και να ενθαρρύνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών χρεών.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.