29 Ιουλίου 2024

Πανηγυρίζουν και οι Τουρκοαζέροι για την υποχώρηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Κάσο!!!!

Χάρη στα θετικά βήματα και την πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων, τα προβλήματα που βιώνουν η Τουρκία και η Ελλάδα για σχεδόν εκατό χρόνια άρχισαν επιτέλους να επιλύονται, γράφει ο Ρουσλάν Μπασιρλί ανταποκριτής μέσων ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα.
 
Και παρόλο που το Κυπριακό, όπως και πριν, παραμένει πηγή έντασης στο κομμάτι Αθήνας-Άγκυρας, οι αμοιβαίες επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη, καθώς και η παρουσία ανοιχτών διαύλων για συζήτηση, έχουν κάπως αμβλύνει τη σύγκρουση.
 
Ιστορικό βήμα της Ελλάδας – ζήτησε επίσημα την άδεια από την Τουρκία
 
Ένα περιστατικό εξελίχθηκε που έδειχνε ότι όλες οι προσπάθειες θα κατέρρεαν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ξέσπασμα έντασης στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, όπου, στο πλαίσιο έργου για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, επιχείρησαν πολλά ελληνικά πλοία και ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία να εισέλθουν σε θαλάσσιο χώρο που η Άγκυρα θεωρεί δικαιοδοσία της, τότε το τουρκικό ναυτικό έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή.
 
Ωστόσο, τελικά, η Ελλάδα έκανε ένα πραγματικά ιστορικό βήμα ζητώντας επίσημα άδεια από την Τουρκία για πρώτη φορά να λειτουργήσει ένα σκάφος τοποθέτησης καλωδίων.
 
Στην Άγκυρα, το αίτημα αυτό έγινε αντιληπτό ως αναγνώριση από την Ελλάδα των εδαφικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω περιοχή στο νότιο Αιγαίο είχε χαρακτηριστεί ως τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το λεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
 
Η συμφωνία αυτή, παρά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας, εγκρίθηκε το 2020 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η Ελλάδα αναγνωρίζει πλέον τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος
 
Έτσι, η αναγνώριση από την Ελλάδα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Τουρκίας απέτρεψε μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών.Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στο νότιο Αιγαίο, με την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς την ελληνική πλευρά για τον σεβασμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Τουρκίας.
 
«Στις 21 Ιουλίου, λάβαμε μηνύματα ότι ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία υπό τον έλεγχο ελληνικών σκαφών προσπαθούσε να εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
 
– Για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας, είναι απαραίτητο να λάβουμε άδεια από τις τουρκικές αρχές.
 
Στις 22 Ιουλίου το πλοίο ειδοποιήθηκε να μην μπει στα νερά μας και μπλοκαρίστηκε από τα πλοία μας.
 
Μετά από συντονισμό και διαδικασίες για την απόκτηση της κατάλληλης άδειας, το σκάφος επετράπη να επιχειρήσει σε ορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υπό τη συνοδεία των ναυτικών μας δυνάμεων.
 
Οι δραστηριότητες αυτού του σκάφους στην περιοχή παρακολουθούνταν στενά από τις ναυτικές μας δυνάμεις.
 
Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους προς τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τη συνεργασία μας».
 
Η Ελλάδα άρει την απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Κωνσταντινούπολης
 
Παράλληλα με την εξομάλυνση των τουρκοελληνικών σχέσεων στη θάλασσα, ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στον τομέα των αερομεταφορών – η λιβυκή αεροπορική εταιρεία Libya Airlines ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής ο εναέριος χώρος Ελλάδας και Μάλτας είναι ανοιχτός για πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τρίπολη.
 
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα στο παρελθόν έκλεισε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς την Τρίπολη, επικαλούμενη τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
 
Μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ενώ η Αθήνα υποστήριξε τους αντάρτες του Χαλίφα Χάφταρ.
 
Μετά το άνοιγμα του ελληνικού εναέριου χώρου, οι ώρες πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη προς την Τρίπολη μειώθηκαν κατά περίπου μία ώρα.
 
Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι, παρά τις κατηγορίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεπούς διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, η οποία, ειδικότερα, επιβεβαιώνει την ειρηνική επίλυση του περιστατικού στο Αιγαίο Πέλαγος.
 
Haqqin-az
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Θα ξυπνήσει κανένας στο Πεντάγωνο και στην Βουλή για όσα κάνει η προδοτική κυβέρνηση Μητσοτάκη για απλά ροχαλίζουν άπαντες;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.