15 Ιουνίου 2024

Ποιος μας λέει ποιο επίπεδο έκθεσης σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ - EMF) είναι ασφαλές και μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;

Κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη, από τα μικρότερα έντομα μέχρι τους πιο ισχυρούς ελέφαντες, υποφέρει κάτω από το βάρος των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
11 Ιουνίου 2024 | EDWARD SLAVSQUAT | Διαβάστε το εδώ
 
Γράφτηκε από το μέλος της διευθυντικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας και υπεύθυνο Υγείας & Επιστήμης Christof Plothe DO.
 
Τα σώματά μας δεν είναι απλώς σάρκα και οστά, αλλά περίπλοκα δίκτυα βιοηλεκτρικής ενέργειας που χορεύουν και μπλέκονται με το ίδιο το ύφασμα της φύσης. Φυσικές ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες πάλλονται και δονείται γύρω μας. Όπως αόρατα νήματα που μας συνδέουν με τον κόσμο, αυτές οι συχνότητες διαμορφώνουν κάθε κίνησή μας και επηρεάζουν τους μηχανισμούς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξής μας.
 
Σκεφτείτε το σαν μια μεγάλη, βιοηλεκτρική συμφωνία, της οποίας είμαστε μέρος. Εκτός που τώρα, μια νέα, διαπεραστική συλλογή συχνοτήτων έχει προστεθεί, πνίγοντας την αρμονία της μουσικής της φύσης, με καταστροφικές συνέπειες. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε εισαγάγει τεχνητά παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και συχνότητες (ΗΜΠ-EMFs) που είναι εκατομμύρια φορές ισχυρότερες από τις δυνάμεις που ελέγχουν τη φύση.
 
Η ζημιά που προκαλούν αυτά τα EMFs είναι τόσο βαθιά και εκτεταμένη που είναι κατακλυσμιαία. Κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη, από τα μικρότερα έντομα μέχρι τους πιο ισχυρούς ελέφαντες, υποφέρει κάτω από το βάρος αυτών των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Οι αποδείξεις για την καταστροφική τους δύναμη εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1960, και τότε οι επιστημονικοί σύμβουλοι πρότειναν να μην εισαχθούν τα EMFs. Από τότε, οι αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
 
Τι κάνουν τα τεχνητά EMFs σε ανθρώπους και ζώα;
 
Τώρα ξέρουμε ότι τα EMFs μπορούν να προκαλέσουν νευροσυμπεριφορικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, κόπωση και συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, άγχος και κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε σχεδόν όλα τα συστήματα οργάνων του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μικροβιώματός μας. Τα EMFs μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητά μας και, αν αυτό δεν ήταν αρκετό, έχουν συνδεθεί ακόμη και με τον καρκίνο.
 
Η πιο εκτεταμένη μελέτη στον κόσμο (κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (National Toxicology Program), δείχνει στατιστικά σημαντική αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και της καρδιάς σε ζώα που εκτέθηκαν σε EMF κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ICNIRP που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες (περισσότερα για το ICNIRP σε λίγο). Ο εγκέφαλος, με όλη του την ευαίσθητη πολυπλοκότητα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην ακτινοβολία που εκλύεται από αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις.
  • Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών αναφορών με κριτική αξιολόγηση τώρα δείχνει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από τα EMFs (ERS, 2024). Επίσης:
  • Περίπου 93 στις 100 μελέτες αποδεικνύουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή.
  • Σε ένα άρθρο, "Πλανητική ηλεκτρομαγνητική ρύπανση: είναι καιρός να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπό της", που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (Δεκέμβριος 2018), επιστήμονες από την αυστραλιανή ερευνητική ομάδα ORSAA δηλώνουν ότι από τις 2266 μελέτες για τα EMFs, όχι λιγότερο από το 68% βρήκαν "σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις ή επιπτώσεις στην υγεία."
  • Το 2012, 29 ανεξάρτητοι επιστήμονες και ειδικοί υγείας από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν σε μια ενημέρωση της έκθεσης Bio Initiative 2007 Report για τους "πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τεχνολογίες και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία."
  • Το 2017, περισσότεροι από 200 γιατροί και επιστήμονες από διάφορες χώρες ξεκίνησαν την αποκαλούμενη 5G Appeal, η οποία έκτοτε έχει λάβει περισσότερες υποστηρίξεις και η αποστολή της ξεκινά με την απαίτηση για μορατόριουμ στην ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς, 5G, για τις τηλεπικοινωνίες μέχρι να έχουν διερευνηθεί διεξοδικά οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Πόσο EMF είναι υπερβολικό; Εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε…
 
Ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε EMF; Οι περισσότεροι ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνήσεις ανατρέχουν στην Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP) για καθοδήγηση εδώ. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτό που θεωρούν οι επιμέρους χώρες ως αποδεκτό επίπεδο έκθεσης σε EMF (δείτε το γράφημα παρακάτω).
 
Παρακαλώ σημειώστε τι προτείνουν ανεξάρτητοι ερευνητές βάσει των δεδομένων που έχουμε συσσωρεύσει. Οι βιολόγοι κτιρίων, για παράδειγμα, προτείνουν να παραμένουμε κάτω από 10 μW/m2 και το θεωρούν τεράστια ανησυχία αν τα επίπεδα φτάσουν τα 1,000 μW/m2. Η σύσταση της Έκθεσης Bio Initiative για "Μη Παρατηρήσιμα Αποτελέσματα" είναι 3-6 μW/m2. Πριν δούμε τις κατευθυντήριες γραμμές του ICNIRP, λάβετε υπόψη τα εξής:
  • Πάνω από 24,000 μW/m2, το αιματοεγκεφαλικό φράγμα ανοίγει.
  • Πάνω από 2,000 μW/m2, υπάρχει διπλασιασμός της αύξησης της λευχαιμίας στα παιδιά.
  • Μετά την έκθεση στο ισοδύναμο μιας τηλεφωνικής κλήσης, παρατηρείται εξαπλάσια αύξηση των θραύσεων των χρωμοσωμάτων. Αυτό δείχνει ότι οι γονιδιοτοξικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εκδηλώνονται μέσω μιας μη-θερμικής οδού, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο, το οποίο είναι ήδη παρατηρήσιμο στα παιδιά πάνω από 200 μW/m2.
  • Η απόσταση μειώνει την ένταση: ένα tablet σε απόσταση 20cm εκθέτει το σώμα σε περίπου 200,000 μW/m2. Σε απόσταση 50cm αυτή η έκθεση μειώνεται στα 32,000 μW/m2, και μετά από 1m μειώνεται ξανά στα 8,000 μW/m2. Επομένως, η απόσταση από τις πηγές EMF έχει σημασία.
Τι συμβουλεύει το ICNIRP ως ασφαλές επίπεδο έκθεσης; Ένας εκπληκτικός αριθμός που φτάνει τα 4,500,000 μW/m2. Είναι σαφές ο̲ι̲ ̲α̲ρ̲χ̲έ̲ς̲ ̲π̲ρ̲έ̲π̲ε̲ι̲ ̲ν̲α̲ ̲α̲π̲α̲ι̲τ̲ή̲σ̲ο̲υ̲ν̲ ̲μ̲ι̲α̲ ̲α̲ν̲ε̲ξ̲ά̲ρ̲τ̲η̲τ̲η̲ ̲ε̲π̲α̲ν̲ε̲κ̲τ̲ί̲μ̲η̲σ̲η̲. Ειδικά αφού η Κοσμική Υποβάθρου-Εξελικτική Ακτινοβολία είναι κάτω από 0.0000001 μW/m2, μπορούμε να αναρωτηθούμε ποιοι κάνουν τις συστάσεις και να συγκρίνουμε τη λογική μεταξύ των διαφορετικών απόψεων.
 
Οι παρακάτω εικόνες ελήφθησαν από την Dr. Tess Lawrie, η οποία εξηγεί:  
"Αριστερά ήταν η μέτρηση που έλαβα ενεργοποιώντας το τηλέφωνό μου το πρωί της Κυριακής - εκτός γραφήματος. Όταν το κόκκινο φως στο Safe & Sound Meter αναβοσβήνει αργά σημαίνει 10 φορές την καταγεγραμμένη ανάγνωση. Όταν αναβοσβήνει γρήγορα σημαίνει 100 φορές την καταγεγραμμένη ανάγνωση."
 
Χρησιμοποιείτε μετρητή EMF; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω τι είδους χρησιμοποιείτε και αν μπορεί να μετρήσει υψηλότερα επίπεδα EMF.
 
 
Το ICNIRP: Μια ιδιωτική οργάνωση με στενούς δεσμούς με τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ
 
Ιδρυμένο το 1992 στη Γερμανία, το ICNIRP είναι μια ιδιωτική, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που συνδέεται στενά με το έργο EMF του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός του ΠΟΥ ή του ΟΗΕ, οι συστάσεις του ICNIRP δηλώνονται ως η βάση για τη ρύθμιση των ορίων ασφαλείας.
 
Πολλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τον ρόλο και τη νομιμότητα του ICNIRP:
  1. Το ICNIRP δεν είναι οργανισμός του ΟΗΕ ή του ΠΟΥ αλλά μια αυτοδιοριζόμενη ομάδα ηλικιωμένων ατόμων. Δεν έχει εντολή από τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ ή οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ή εθνική αρχή.
  2. Το ICNIRP διορίζει και απομακρύνει τα μέλη του, εγείροντας ανησυχίες για την ανεξαρτησία και την ευθύνη του. Στην πραγματικότητα, σε πρόσφατες νομικές υποθέσεις, η εξουσία του ICNIRP δεν έχει αναγνωριστεί και η ανεξαρτησία του δεν μπορεί να αποδειχθεί. Η οικονομική εξάρτηση του ICNIRP από εταιρείες ηλεκτρισμού, φορείς κινητής τηλεφωνίας και τη σχετική βιομηχανία αποτελεί σημείο συνεχούς έρευνας.
  3. Η νομική μορφή του ICNIRP παραμένει να καθοριστεί. Αν το ICNIRP δεν διαθέτει καταστατικά, μπορεί να μην υπάρχει νομικά. Αν δεν υπάρχει νομικά ως εταιρική οντότητα, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη δικαιολογία χρήσης των συστάσεών του ως βάση για νομικούς κανονισμούς.
Το 2020, ο Καθηγητής Klaus Buchner MEP και η πρώην ευρωβουλευτής Michèle Rivasi δημοσίευσαν μια κριτική έκθεση για τα ερωτήματα σχετικά με το ICNIRP. Με τίτλο: ‘The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection: Conflicts of Interest, Corporate Capture and the Push for 5G’ ("Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία: Συγκρούσεις Συμφερόντων, Εταιρική Αιχμαλωσία και η Πίεση για το 5G"), ασχολείται συγκεκριμένα με το πώς η επιστημονική συζήτηση έχει καταληφθεί από εταιρικά συμφέροντα της τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας και συγκρούσεις συμφερόντων. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυτής της έκθεσης προκαλούν ένα δυσάρεστο déjà-vu: πολλά γεγονότα και διαδικασίες που οδηγούν στην τρέχουσα κατάσταση όπου οι ευρωπαϊκές αρχές - από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα περισσότερα κράτη μέλη - κλείνουν τα μάτια σε επιστημονικά γεγονότα και πρώιμες προειδοποιήσεις. "Έχουμε δει το ίδιο σενάριο στη συζήτηση για τον καπνό, τον αμίαντο, την κλιματική αλλαγή και τα φυτοφάρμακα", δηλώνουν.
 
Η αμφιλεγόμενη στάση του ICNIRP για τα μη θερμικά αποτελέσματα
 
Το ICNIRP έχει απορρίψει σταθερά τις υπάρχουσες γνώσεις και τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τα μη θερμικά αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Εκπρόσωποι του ICNIRP, συμπεριλαμβανομένων αυτών της βιομηχανίας, υπερασπίζονται έντονα την καθαρά θερμική άποψη της ακτινοβολίας και αρνούνται την ύπαρξη βιολογικών μη θερμικών επιδράσεων. Αυτή η στάση έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό οποιασδήποτε αναφοράς σε μη θερμικά αποτελέσματα εντός του ICNIRP και την απόρριψη χιλιάδων μελετών που παρέχουν αποδείξεις για τέτοιες επιδράσεις. Αυτή η ανεύθυνη στάση έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες συνέπειες για την υγεία παγκοσμίως. Τον Μάιο του 2011, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), η ερευνητική υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλής συχνότητας ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων 30-300 GHz είναι "πιθανώς" καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2B). Το ICNIRP αγνοεί αυτό το σημαντικό συμπέρασμα. Εν τω μεταξύ, αμέτρητες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα.
 
Η ανάγκη για έρευνα και ανεξάρτητη επιστημονική συμβολή
 
Δεδομένων των ανησυχιών γύρω από το ICNIRP, είναι κρίσιμο να διερευνηθεί σε βάθος ο ρόλος και οι λειτουργίες του. Μια ομάδα ανεξάρτητων και υπεύθυνων επιστημόνων θα πρέπει να αναλάβει το θεμελιώδες έργο για τις συστάσεις ασφαλών οριακών τιμών. Αυτό θα διασφάλιζε αμερόληπτες και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία από μη ιονίζουσα ακτινοβολία.
 
Συμπερασματικά, η κατάσταση, η επιρροή και η σχέση του ICNIRP με τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά του και τη βάση για τη χρήση των συστάσεών του σε νομικούς κανονισμούς. Η απόρριψη των μη θερμικών επιδράσεων και η έλλειψη διαφάνειας συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάγκη για επείγουσα και εκτεταμένη έρευνα και τη συμμετοχή ανεξάρτητων επιστημονικών ειδικών στον τομέα.
 
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να έχουμε επίγνωση και να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας από τη συντριπτική δύναμη αυτών των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Παρακαλούμε προμηθευτείτε έναν καλό μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας σε ποια επίπεδα θέλετε να εκτίθεστε εσείς και τα παιδιά σας στο σχολείο τους, στο χώρο εργασίας σας και στο σπίτι σας. Παρακαλούμε επίσης να εξετάσετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε και να θωρακίσετε τον εαυτό σας από αυτές τις συχνότητες.
 
Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες:
  • Χρησιμοποιήστε το κινητό σας, το tablet και το laptop σας με επιλογές που συνδέονται με καλώδιο στο σπίτι (προσαρμογείς Ethernet/LAN).
  • Απενεργοποιήστε το WiFi και όλες τις άλλες ασύρματες συσκευές (εκτυπωτής κ.λπ.) στο σπίτι.
  • Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες WiFi, Bluetooth, GPS, Internet του κινητού σας, το οποίο δεν πρέπει να μεταφέρεται στο σώμα και ενεργοποιήστε αυτές τις λειτουργίες μόνο όταν τις χρησιμοποιείτε. Έτσι, μπορείτε ακόμα να λαμβάνετε μια κλήση όταν είναι απαραίτητο.
Δικτυογραφία:
Who Tells Us What Amount of EMF Exposure Is Safe and Can We Trust Them?



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.