13 Ιουνίου 2024

Τρώς μπανάνες της αμερικανικής εταιρείας Chiquita και χρηματοδοτείς αθελά σου εγκληματίες και τρομοκράτες....

Σε μια απόφαση ορόσημο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα σώμα ενόρκων στις ΗΠΑ έκρινε ένοχο τον γίγαντα της μπανάνας Chiquita Brands International για τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), ενός βάναυσου παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου. Μετά από 17 χρόνια νομικών διαδικασιών, η πρώτη ομάδα θυμάτων και οι οικογένειές τους έχουν επιτέλους δικαιωθεί.
 
Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που ΜΚΟ και δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει εδώ και καιρό: η Chiquita εν γνώσει της χρηματοδότησε την AUC, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, επιδιώκοντας το κέρδος, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους παραστρατιωτικούς της Κολομβίας.
 
Παρέχοντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομη χρηματοδότηση στην AUC από το 1997 έως το 2004, η Chiquita συνέβαλε σε ανείπωτα δεινά κατοίκων στις κολομβιανές περιοχές Urabá και Magdalena, συμπεριλαμβανομένων των βάναυσων δολοφονιών αθώων πολιτών. Αυτή η ιστορική ετυμηγορία σημαίνει επίσης ότι ορισμένα από τα θύματα και τις οικογένειες που υπέφεραν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Chiquita θα αποζημιωθούν τελικά.
 
Τα θύματα καλωσόρισαν αυτή την απόφαση ως αναγνώριση του πόνου τους και ως ευκαιρία για αποκατάσταση. «Είναι ένας θρίαμβος μιας διαδικασίας που συνεχίζεται για σχεδόν 17 χρόνια, για όλους εμάς που έχουμε υποφέρει τόσα πολλά αυτά τα χρόνια. Υπάρχει μια συζήτηση για τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. παλεύουμε από το 2007. Δεν είμαστε σε αυτή τη διαδικασία επειδή θέλουμε να είμαστε. Ηταν η Chiquita, με τις ενέργειές της, που μας παρέσυρε σε αυτήν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτές», είπε ένα από τα θύματα.
 
Αυτή η ιστορική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αμερικανικό δικαστήριο έκρινε υπεύθυνη μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία για συνενοχή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλη χώρα, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για τη δικαιοσύνη.
 
«Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις εταιρείες παντού: το κέρδος από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μείνει ατιμώρητο. Αυτές οι οικογένειες, θύματα ένοπλων ομάδων και εταιρειών, διεκδίκησαν τη δύναμή τους και επικράτησαν στη δικαστική διαδικασία», δήλωσε ο Μάρκο Σάιμονς, Γενικός Σύμβουλος της EarthRights International, μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίστηκαν τα θύματα.
 
Αυτή η δίκη, η οποία ξεκίνησε με την επιλογή των ενόρκων στις 24 Απριλίου, αφορούσε τον θάνατο εννέα θυμάτων του AUC. Ωστόσο, η ευρύτερη δίκη κατά της Chiquita περιλαμβάνει εκατοντάδες ακόμη θύματα. Οι υποθέσεις τους μπορεί να επιλυθούν μέσω πρόσθετων δοκιμών ή ενός ενδεχόμενου διακανονισμού.
 
Η υπόθεση της EarthRights κατατέθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2007. Συνενώθηκε με πολλές άλλες υποθέσεις κατά της Chiquita το 2008 και έκτοτε η υπόθεση έχει περάσει από πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές πριν φτάσει σε αυτή τη δίκη.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.