7 Ιουνίου 2024

Η Αλβανία αντιγράφει την στρατηγική της Τουρκίας

Του Μάικλ Ρούμπιν*
 
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται να προκαλέσει την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκβίασε το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και για να αναγκάσει τη Σουηδία να εκδώσει ειρηνικούς αντιφρονούντες ώστε να τους βασανίσει και να τους φυλακίσει. Παρακρατεί τα σχέδια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που βάσει συμβολαίου πρέπει να επιστρέψει, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να τα πουλήσει στη Ρωσία ή στην Κίνα ή να τα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη στρατιωτική κατασκευάστρια εταιρεία του γαμπρού του. Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν καταλάβει στρατιωτικά τμήματα της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ με απώτερο στόχο το Anschluss (την προσάρτηση) και αμφισβητούν ανοιχτά ελληνικά και αρμενικά εδάφη. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να υπερτονίσει τη στήριξή του στη Χαμάς.  
 
Αυτή η υποστήριξη προς την τρομοκρατία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ο Ερντογάν μετέφερε όπλα σε φατρίες της Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία μετέφερε Σύρους και Λίβυους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας εναντίον των γηγενών Αρμενίων χριστιανών της περιοχής. Παράλληλα, η Τουρκία έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο δεσμοφύλακα δημοσιογράφων παγκοσμίως και σε έναν από τους χειρότερους καταπατητές της θρησκευτικής ελευθερίας. Κάθε τέτοιο μεμονωμένο γεγονός θα καταδίκαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με μια «κανονική» χώρα, αλλά η Τουρκία έχει έναν άσο στο μανίκι της: την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Ενώ η βάση δεν εξυπηρετεί πλέον τον στρατηγικό σκοπό που υπηρετούσε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει κανένα περιουσιακό στοιχείο. 
 
Οταν η συμπεριφορά του Ερντογάν κάνει την Τουρκία αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο υπουργός Αμυνας συχνά αμβλύνει κάθε ενέργεια που θα αναστάτωνε την Τουρκία και θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική δυνατότητα πρόσβασης στη βάση. Στην πραγματικότητα, το Ιντσιρλίκ έχει γίνει το ελευθέρας της Τουρκίας από τη φυλακή. Είναι μια συμφωνία του διαβόλου: Φιλοξενεί τον αμερικανικό στρατό για να κερδίσει ασυλία από την αμερικανική πίεση. Μπορεί η Τουρκία να είναι εκείνη που ανέπτυξε αυτή τη στρατηγική, αλλά τώρα την έχουν υιοθετήσει και άλλοι. 
 
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Αλ Ουντεΐντ του Κατάρ. Για το Πεντάγωνο, ήταν το κατάλληλο δώρο την κατάλληλη στιγμή. Τα φώτα που ήταν στραμμένα στον Μπιν Λάντεν και στο εσωτερικό εξτρεμιστικό πρόβλημα της Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν τη σαουδαραβική κυβέρνηση να δείξει στον αμερικανικό στρατό την πόρτα της εξόδου. Το Κατάρ έστρωσε κόκκινο χαλί. Ανακαίνισε τη βάση για να φιλοξενήσει καλύτερα τις αμερικανικές δυνάμεις και επιδοτεί μεγάλο μέρος της αμερικανικής παρουσίας. 
 
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων και ισλαμιστικών κινημάτων από το Κατάρ αυξήθηκε αναλογικά με την αμερικανική παρουσία στο έδαφος του μικροσκοπικού γίγαντα του φυσικού αερίου. Ο εμίρης του Κατάρ έμαθε γρήγορα ότι μπορούσε να υποστηρίξει και να χρηματοδοτήσει ακόμη και ομάδες που σκοτώνουν Αμερικανούς χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια, εφόσον φιλοξενεί το Πεντάγωνο. Το Κατάρ μπορεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κράτος χορηγός της τρομοκρατίας, αλλά οι διαδοχικοί υπουργοί Αμυνας βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων που ελέγχουν έναντι της ευρύτερης αναγνώρισης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. 
 
Η Αλβανία ίσως είναι σήμερα η τελευταία χώρα που αγκαλιάζει αυτή τη στρατηγική. Υπό τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, η Αλβανία έχει απομακρυνθεί από τη δημοκρατία. Ο Ράμα φυλακίζει πολιτικούς όπως ο Φρέντης Μπελέρης επειδή στέκεται εμπόδιο στα δικά του σχέδια διαφθοράς, ανατρέπει επίσης τα αμερικανικά προγράμματα κατά της διαφθοράς για να παραγκωνίσει αντιπάλους όπως ο Αρμπέν Αχμετάι, ένας πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του οποίου το άστρο άρχιζε να ενοχλεί. Εάν αφαιρέσουμε την ισλαμιστική ιδεολογία του Ερντογάν, ο Ράμα είναι ένας πολιτικός σωσίας. 
 
Ο Ράμα κυριαρχεί στην Αλβανία για πάνω από μια δεκαετία και φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει άλλες δύο, ανεξάρτητα από τη βούληση του αλβανικού λαού. Ισως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπαράγει τώρα τη στρατηγική των βάσεων της Τουρκίας και του Κατάρ. Στις 4 Μαρτίου 2024, η Αλβανία επαναλειτούργησε επίσημα την αεροπορική βάση της Κουτσόβα, 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, για να αποτελέσει κόμβο διοικητικής μέριμνας και αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Μετά το επίσημο άνοιγμα της βάσης από τον Ράμα, δύο αμερικανικά F-16 και δύο F-35 πραγματοποίησαν τελετουργική υπερπτήση εκεί. Με τη Ρωσία να βρίσκεται σε πολεμική τροχιά στην Ουκρανία και να απειλεί τη Μολδαβία, και με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας να διεκδικεί τον ρόλο ενός δεύτερου Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί μια βάση στην περιοχή. Αλλά θα πρέπει να το σκεφτεί προσεκτικά: Δικαιολογεί η παροχή πρόσβασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα, την επικύρωση ενός δεύτερου Ερντογάν και την αδιαφορία μπροστά στην απομάκρυνση της Αλβανίας από τη δημοκρατία; 
 
*Ο κ. Μάικλ Ρούμπιν είναι διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο American Enterprise. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.