17 Ιουνίου 2024

“Ανθεκτική Άμυνα” και πόλεμος με “δεμένα χέρια”

Αναδημοσίευση από τον Δούρειο Ίππο
άρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση 
 
Η γερμανική BILD αποκάλυψε στις 28 Μαΐου ότι ΗΠΑ και Γερμανία είχαν αντιδράσει έντονα, όταν έναν χρόνο πριν, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με το οποίο κατέρριψαν ρωσικά αεροσκάφη εντός της ρωσικής επικράτειας. Το συμβάν είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2023, όταν καταρρίφθηκαν μέσα σε μία ημέρα ένα μαχητικό Su-35, ένα Su-34 και δύο ελικόπτερα Mi-8 στην περιοχή του Μπριάνσκ. Η εντυπωσιακή επιτυχία, επισκιάστηκε από τις πολιτικές αντιδράσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου, που απείλησαν το Κίεβο για την διακοπή των παραδόσεων όπλων, σε περίπτωση επαναλήψεως.
 
Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ δίσταζαν να παραχωρήσουν στην Ουκρανία οπλικά συστήματα μεγάλου και πολύ μεγάλου βεληνεκούς με τα οποία θα ήταν δυνατή η προσβολή στόχων βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας. Φαίνεται όμως ότι αυτή η πολιτική απόφαση, αφορά ακόμη και αμυντικά όπλα, όπως είναι οι πυραυλικές αντιαεροπορικές συστοιχίες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν “επιθετικά” από τους Ουκρανούς, όταν αναπτύχθηκαν πλησίον της μεθορίου με την Ρωσία, ώστε να καλύπτουν ευρεία ζώνη εντός ρωσικού εναερίου χώρου. 
 
Την ίδια ημέρα, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί έναντι απειλών από την ρωσική επικράτεια, που μπορεί να ερμηνευθεί ως μία πρώτη ένδειξη εγκρίσεως χρησιμοποιήσεως γερμανικών όπλων για την προσβολή στόχων σε ρωσικό έδαφος. Μέχρι πρότινος, δήλωνε ότι τα παραχωρηθέντα γερμανικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των ορίων της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις δε, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η Ουκρανία μπορεί «να εξουδετερώνει ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι». 
 
Από την έναρξη της ρωσικής επιθέσεως στον τομέα του Χαρκόβου στις 10 Μαΐου, αναδείχθηκε εμφαντικώς η άνεση με την οποία οι Ρώσοι είχαν δυνατότητα να συγκεντρώνουν με ασφάλεια δυνάμεις και να τις οργανώνουν για μελλοντικές επιθετικές κινήσεις, εντός συνοριακών περιοχών με την Ουκρανία. Η απαγόρευση χρήσεως αμερικανικών όπλων πυροβολικού μάχης και πυραυλικού πυροβολικού στις συγκεντρώσεις δυνάμεων, τα κέντρα εφοδιασμού και διοικήσεως, επέτρεψε την άνετη προετοιμασία και εκτόξευση της ρωσικής επιθέσεως υπό ευμενείς προϋποθέσεις επιτυχίας. Έκτοτε, ενισχύθηκαν οι αντιδράσεις και στην Δύση, για την άρση αυτής της ιδιότυπης απαγορεύσεως που ευνοεί καταφανώς την Ρωσία. 
 
Η Γαλλία πλέον, προστίθεται στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που επισήμως έχουν ανακοινώσει ότι η Ουκρανία δύναται να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παραχωρούν για την προσβολή στόχων εντός ρωσικού εδάφους: Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία ενώ και η Νορβηγία με δηλώσεις της ρέπει προς αυτή την θέση. 
 
ΗΠΑ και Γερμανία, τηρούν μια ιδιότυπη στάση “ασυλίας” για τις ρωσικές δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία, η οποία περιορίζεται σε πόλεμο με “δεμένα χέρια”. 
 
Για να καταστεί κατανοητό το επιχειρησιακό πρόβλημα, είναι σαν η Ελλάδα να δέχεται επίθεση από την Τουρκία στις νήσους στο Αιγαίο και να απαγορεύεται η προσβολή των τουρκικών δυνάμεων στα έναντι Μικρασιατικά εδάφη από τα οποία επιτίθενται. Απαγορεύεται η καταστροφή των χώρων συγκεντρώσεως δυνάμεων, των κινητών μονάδων εκτοξεύσεως τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, των συστημάτων αεράμυνας κ.λπ. Ακόμη δε και η κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στον εναέριο χώρο της Ελλάδος, με την ανάπτυξη συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. 
 
Ας φανταστούμε ακόμη και ένα μελλοντικό σενάριο στο οποίο σε ενδεχομένη επίθεση της Τουρκίας, η Ελλάδα ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους στρατιωτική συνδρομή βάσει συμφωνιών της ΕΕ για κοινά προγράμματα αναπτύξεως αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών θόλων, όπως αυτό που ανακοίνωσε προσφάτως ο πρωθυπουργός. Και οι εταίροι να ανταποκρίνονται, παραδίδοντας συστήματα στην Ελλάδα υπό τον όρο όμως της μη “επιθετικής” χρήσεως εναντίον της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας… 
 
Ας το προχωρήσουμε πιο πέρα, εξετάζοντας σενάριο ελλείψεως “κοινών” βλημάτων για το πυροβολικό μάχης. Όχι επειδή ο Ελληνικός Στρατός δεν διαθέτει επαρκές απόθεμα οβίδων αλλά επειδή οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ κατέστρεψαν τις αποθήκες πυρομαχικών. Για τους ίδιους λόγους περί ΝΑΤΟ και συμμαχίας, που επικαλούνται οι εταίροι, η χώρα βρίσκεται προ αδιεξόδου. Αφενός η κρατική ΕΑΣ έχει ξεπουληθεί κυριολεκτικά χάνοντας την δυνατότητα παραγωγής βασικών πυρομαχικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφετέρου ακόμη και τυχόν κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες συμπαραγωγής, αρνούνται να ανταποκριθούν λόγω πολιτικής αποφάσεως απαγορεύσεως, των κυβερνήσεών τους… 
 
Εφιαλτικά σενάρια, που όσο κι αν φαίνονται ακραία, τα βιώνει σήμερα η Ουκρανία και οφείλουν να διδάσκουν ότι υπάρχουν ορισμένα πολύ βασικά προαπαιτούμενα για να μπορεί μια χώρα να θεωρείται πραγματικά “ανθεκτική” (για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο πολύ της μοδός αυτή την εποχή) στην Άμυνα και όχι μόνο στα χαρτιά. Ένας στοιχειώδης βαθμός αυτονομίας στην παραγωγή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων, είναι ζήτημα κοινής προνοητικότητος και αξιοπρέπειας, για μία χώρα που αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, όπως η Ελλάδα. 
 
Ακολουθώντας μια συνεπή πολιτική αμυντικών επενδύσεων, η Τουρκία έχει αποκτήσει επαρκή αυτάρκεια στην παραγωγή όπλων μακρού πλήγματος και γενικώς σύγχρονων πυρομαχικών. Πρακτικώς, μπορεί απερίσπαστη να προβεί σε οποιονδήποτε πόλεμο επιλέξει να εξαπολύσει κι αυτό την καθιστά αυτομάτως πιο “ανθεκτική”, αμυντικώς. Η Ελλάδα από την άλλη, περιορίζεται σε ένα μικρό απόθεμα σύγχρονων όπλων μακρού πλήγματος, πολύ δύσκολο σε ανεφοδιασμό, καθιστάμενη όλο και περισσότερο δέσμια των ξένων προμηθευτών και κυβερνήσεων. Εξοπλιζόμενη δε τα τελευταία έτη, συνεχίζει να κινείται στην τροχιά της διαφθοράς, ψωνίζοντας με απευθείας αναθέσεις από το ράφι και διαλύοντας την όποια υποδομή παραγωγής πυρομαχικών είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν προ δεκαετιών, άλλες πιο συνετές κυβερνήσεις. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.