13 Ιουνίου 2024

Το Μάτι της Σαχάρας: Το γεωλογικό θαύμα και οι εικασίες για την χαμένη Ατλαντίδα

Το «Μάτι της Σαχάρας», γνωστό και ως δομή Richat, ξεχωρίζει σαν υπερμεγέθης αμμωνίτης ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα στη Μαυριτανία. Αυτό το γεωλογικό θαύμα, που συχνά αναφέρεται ως το «Μάτι της Αφρικής», είναι ένας γιγάντιος βραχώδης θόλος σκαλισμένος με ομόκεντρους δακτυλίους που μοιάζει με ένα γιγάντιο μάτι του ταύρου όταν τον βλέπει κανείς από ψηλά. Ορατό από το διάστημα, το Μάτι είναι γνωστό στους αστροναύτες και τους επιστήμονες από τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές της δεκαετίας του 1950, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
 
Οι εκτιμήσεις για τις διαστάσεις του «Ματιού της Σαχάρας» κυμαίνονται από 40 έως 50 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Αυτός ο σχεδόν τέλειος κύκλος στην έρημο οδήγησε αρχικά τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι πρόκειται για δομή πρόσκρουσης από μετεωρίτη. Ωστόσο, μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο θόλος διαμορφώθηκε από τεκτονική ανύψωση κατά την Κρητιδική περίοδο (μεταξύ 145 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν) και αποκαλύφθηκε από τη διάβρωση.
 
Το «Μάτι της Σαχάρας» ξεχωρίζει σαν υπερμεγέθης αμμωνίτης ανάμεσα σε μια τεράστια θάλασσα άμμου γνωστή ως Erg Oudane, η οποία εκτείνεται περίπου 560 χιλιόμετρα ανατολικά προς το Μάλι. Οι Erg Oudane είναι τεράστιες περιοχές της ερήμου που εκτείνονται σε τουλάχιστον 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χαρακτηρίζονται από άμμο που σαρώνεται από τον άνεμο με ελάχιστη ή καθόλου βλάστηση.
 
Στο κέντρο του «Ματιού της Σαχάρας» βρίσκεται ένα στρογγυλό οροπέδιο από ασβεστόλιθο και ιζηματογενή πετρώματα με μεγάλα, σπασμένα θραύσματα που συγκολλούνται μεταξύ τους από μια λεπτόκοκκη μήτρα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021. Το υπόλοιπο μάτι κατηφορίζει από αυτό το οροπέδιο σε ένα κυκλικό μοτίβο από κορυφογραμμές και αυλακώσεις που σμιλεύτηκαν από τον άνεμο και το νερό κατά τη διάρκεια των αιώνων.
 
Πέρα από τη γεωλογική του σημασία, το «Μάτι της Σαχάρας» έχει και αρχαιολογική σημασία, όπως αναφέρει το Geographical, ένα περιοδικό που εκδίδεται από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μια ματιά στη ζωή των αρχαίων προγόνων μας και στις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον.
 
Το «Μάτι της Σαχάρας» συνεχίζει να ιντριγκάρει τους επιστήμονες και τους εξερευνητές, προσφέροντας πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία της Γης και την εξέλιξη των πρώτων ανθρώπων.
Δείτε σχετικό βίντεο ΕΔΩ
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.