5 Ιουνίου 2024

Γιατί ο ελληνικός καφές θεωρείται ο πιο υγιεινός στον κόσμο

Παγκόσμιες μελέτες έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι ο ελληνικός καφές έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με κάποιες να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας κούπας ελληνικού καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής! 
 
Η κύρια διαφορά μεταξύ του ελληνικού καφέ και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, είναι ότι ο ελληνικός καφές συνήθως πίνεται πιο αργά σε συγκεντρώσεις, με την οικογένεια και τους φίλους, είτε στο σπίτι είτε σε κάποια καφετέρεια. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποια από τα οφέλη για την υγεία, πέρα ​​από το ίδιο το ρόφημα, μπορεί να σχετίζεται και με τον χαλαρό τρόπο ζωής των Ελλήνων, ο οποίος λέγεται ότι μειώνει το στρες.
 
Η άλλη βασική διαφορά είναι ότι ο βρασμένος ελληνικός καφές βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με άλλους τύπους καφέ. Το ενδοθήλιο είναι ένα σύνθετο και οργανωμένο σύνολο κυττάρων, το οποίο καλύπτει τον αυλό όλων των λεμφαγγείων και των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένου του στρώματος της καρδιάς που ονομάζεται ενδοκάρδιο και επηρεάζεται από τη γήρανση και τον τρόπο ζωής. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ενδοθηλίου και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 
 
«Ο βρασμένος ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να έχει περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα καφέ», δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της μελέτης, Γεράσιμος Σιασος. 
 
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ο ελληνικός καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Για παράδειγμα, ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στο νησί της Ικαρίας, που πίνουν βρασμένο ελληνικό καφέ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από τους άλλους, με τους περισσότερους ντόπιους να ζουν πάνω ​​από 90 χρόνια. 
 
Πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, πολυφαινόλες, λιποδιαλυτές ουσίες και άλλες ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά, ο ελληνικός καφές έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των αρτηριών και ενισχύει την συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Ο ελληνικός καφές μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 2, επειδή αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα του ανθρώπου, γνωστής ως SHGB. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνου σε φυσιολογικά επίπεδα. 
 
Επιπλέον, ο ελληνικός καφές μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας και ως αποτέλεσμα, μπορείτε να χάσετε περισσότερο βάρος. Με μόνο ένα φλιτζάνι καφέ, ο ρυθμός του μεταβολισμού σας αυξάνεται προσωρινά κατά 15%. 
 
Αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ ανώτερο είναι η ποιότητα και η παρασκευή του. Έτσι κάθε μικρό φλιτζάνι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού! 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.