7 Ιουνίου 2024

Τα ξυραφάκια του Σάκη και η κάλπη

Χρονογράφημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Σε πολυκατάστημα της Κηφισιάς την ώρα που πωλήτρια εξυπηρετούσε πελάτη εισόρμησε μεσόκοπη κυρία και με βιασύνη την ερώτησε: «Τα ξυραφάκια του Σάκη που θα τα βρω; Μου τα ζήτησε ο άντρας μου». Δευτερόλεπτα αμηχανίας και σιωπής της πωλήτριας. Κοίταξε τον πελάτη και μετά γυρίζοντας προς την μεσόκοπη κυρία της υπέδειξε τον τόπο που θα εύρισκε τα εν λόγω ξυραφάκια. Ο εξυπηρετούμενος χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο να συνέλθει από το ξάφνιασμα. Βλέποντάς τον εμβρόντητο η πωλήτρια του είπε με κατανόηση: «Φαίνεται ότι δεν ξέρετε τα ξυραφάκια του Σάκη…». Ο πελάτης ψέλισε πως όχι και τότε η μεσόκοπη κυρία με ύφος Μαρίκας Νέζερ του είπε: «Καλέ πού ζείτε! Πού ζείτε!... Δεν βλέπετε τηλεόραση, δεν βλέπετε τον Σάκη τον Ρουβά, που διαφημίζει ξυραφάκια;» και χωρίς να περιμένει απάντηση πήγε να βρει τα ξυραφάκια του Σάκη για τον άντρα της…
 
Όλη η προηγούμενη περιγραφή που την έζησα με έκαμε να σκεφθώ την επίδραση που ασκεί η τηλεόραση σε κάποιους Έλληνες. Αυτοί χωρίς εξέταση της τιμής ή της ποιότητας του προβαλλομένου προϊόντος, το επιλέγουν επειδή το διαφημίζει ένα γνωστό πρόσωπο… Η σκέψη αυτή μου προκάλεσε κρύο ιδρώτα. Μπορεί Έλληνες να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές χωρίς σκέψη, χωρίς προβληματισμό, χωρίς αίσθημα ευθύνης, αλλά με μόνο την προπαγάνδα που περνά μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ); Θέλω να πιστεύω ότι για τους Έλληνες άλλο βάρος ευθύνης έχει η επιλογή ενός προϊόντος και άλλο η ψήφος.
 
Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης είπε και έγραψε πως στις αντιπροσωπευτικές Δημοκρατίες της Δύσης μία ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, την ημέρα των εκλογών, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Τις άλλες ημέρες αναθέτουν την ευθύνη σε αυτούς που εκλέγουν. Είναι λοιπόν κρίσιμη η κάθε εκλογή, η όποια εκλογή. Μετά τις εκλογές «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Είναι μια πραγματικότητα ότι ως ψηφοφόροι οι Έλληνες έχουμε κάνει πολλά και σοβαρά λάθη. Τα πληρώσαμε, τα πληρώνουμε και θα τα πληρώνουν και οι απόγονοί μας. Μακάρι στις προσεχείς εκλογές να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και να αποφύγουμε τα λάθη. 
 
Είναι αλήθεια πως οι ισχυροί πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες θεωρούν εύπιστο το λαό και στηρίζονται στην υποστήριξη των υπό τον έλεγχό τους ΜΜΕ και των ΜΚΔ για να εξασφαλίσουν την εύνοιά του, την υποστήριξή του, ανεξάρτητα αν αυτή του η επιλογή είναι προς το συμφέρον του… Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες προ των Ευρωεκλογών έχει ενταθεί η προπαγάνδα. Αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν παρατηρηθεί πόσες φορές προβάλλονται συγκεκριμένα πρόσωπα και Κόμματα, ποια πρόσωπα και Κόμματα είναι εξαφανισμένα και γιατί, τί προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις και πώς με τον τρόπο τους έτσι ευνοούν την προπαγάνδα συγκεκριμένου Κόμματος και προσώπου…Αλήθεια, αν, λέμε αν, το κυβερνόν Κόμμα λάβει π.χ. 25% στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξει κάποια επίπτωση στις εταιρείες που προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες ότι το ποσοστό του θα είναι 33%; Καμία πλην της επανάληψης της διαπίστωσης ότι ουδεμία αξιοπιστία υπάρχει στις εν λόγω εταιρείες…
 
Το πρώτο θέμα στις προσεχείς εκλογές είναι να εκλεγούν Έλληνες με γνώσεις και με αίσθημα ευθύνης έναντι της Πατρίδας. Το δεύτερο είναι ότι με αυτή την ψήφο θα φανεί ποιοι συμφωνούν με τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων. Ποιοι έχουν ζήτημα συνειδήσεως να ψηφίσουν τα Κόμματα που τον ψήφισαν και ποιοι παραβλέπουν το τραγικό γεγονός και υποστηρίζουν αυτούς που έχουν επιλέξει να φαίνονται «προοδευτικοί» και να δίνουν αφορμή να επαίρονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας ότι γίναμε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που τον ψηφίσαμε… Η θετική ψήφος Ελλήνων προς τα εν λόγω Κόμματα θα σημάνει ότι έμμεσα συμφωνούν με όσα αυτά διέπραξαν και όσα θα διαπράξουν. Μακάρι να μην γίνει ένα ακόμη τραγικό λάθος από τους Έλληνες ψηφοφόρους.-Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ξυραφακια χαρασσουν τα μυαλα των Ελληνων τα αθλια ανθελληνικα ΜΜΕ.
Α.

Ανώνυμος είπε...

ΜΜΕ Μη Μιλατε Ελληνες.
Θα μιλαμε μονο εμεις....
Ι.Ν.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.