19 Ιουνίου 2024

Εξαφάνιση άλλης μιας ελληνικής μειονότητας

Γράφει ο Γιώργος Μανωλόπουλος. 
 
Ο Πλάτων είχε πει πως οι Έλληνες γύρω από την Μεσόγειο είμαστε όπως τα βατράχια γύρω από έναν βάλτο. Αυτό ήταν αλήθεια με τις ελληνικές αποικίες να απλώνονται από την σημερινή Ισπανία, την Γαλλία, την Κάτω Ιταλία και την Λιβύη μέχρι την Μέση Ανατολή και τον Εύξεινο Πόντο. Ο ελληνισμός τότε και για πολλούς αιώνες είχε την δημογραφική πολυτέλεια να αποκόπτει τμήματά του όταν χάνονταν εντασσόμενα σε γειτονικούς λαούς.
 
Σήμερα όμως η δημογραφική μας παρακμή δεν επιτρέπει την απώλεια κανενός με ελληνική καταγωγή και συνείδηση. Δεν περισσεύει κανείς, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος ή γλώσσας. 
 
Ο ΥΠΕΘΑ κ. Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Status FM δήλωσε πως «η ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης πλέον δεν υφίσταται». Με τι ευκολία ειπώθηκαν αυτά τα λόγια! Πως διαγράφηκαν από τα «μητρώα» του ελληνισμού τόσες χιλιάδες Έλληνες. Ας αναλογιστεί κανείς πως οι 100-150.000 Έλληνες της Ουκρανίας αναλογούν με περίπου 1 στους 100 Έλληνες παγκοσμίως.
 
Το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει δυστυχώς που διασκορπίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί και ο διασκορπισμός τους ουσιαστικά αντιστοιχεί με εξάλειψη αφού σκορπισμένοι σε διάφορες απόμακρες κοινότητες θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους. Αν πάλι οι περισσότεροι παραμένουν στην Μαριούπολη που είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας πλέον, η πλήρης σύνταξη μας με την Ουκρανική πλευρά και η πλήρης διακοπή επικοινωνίας με την Ρωσία σίγουρα θα βλάψει την μακροημέρευση της ελληνικής αυτής κοινότητας. Άλλο ένα εθνικό συμφέρον και μία ελληνική κοινότητα θα έχει χαθεί. Η συγκέντρωση και πάλι όλων αυτών των ανθρώπων σε μία κοινότητα (όχι στην Ελλάδα στη γη των προγόνων τους, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ρωσία) και η ανάληψη της ανοικοδόμησης της κοινότητάς τους έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. 
 
Οι Έλληνες αυτοί βέβαια δεν είχαν ελληνικά διαβατήρια, δεν ψήφιζαν και δεν πλήρωναν φόρους στο ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η διαφορά. Και ενώ όλα τα κράτη του κόσμου ψάχνουν να βρουν ερείσματα, ακόμα και κάλπικα, για να εκμεταλλευθούν καταστάσεις, εμείς με περισσή ευκολία, ευθυνοφοβία και παντελή έλλειψη διάθεσης αυτόνομης πρωτοβουλίας τους εγκαταλείψαμε. 
 
Είναι εύκολο να λέμε ότι είμαστε παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα του πολιτισμού. Η παρουσία ελληνικών μειονοτήτων σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο ενισχύει με έμπρακτο τρόπο αυτή την ρητορική ως υπενθύμιση της διαχρονικής μας παρουσίας στην περιοχή. Όμως πέρα από τα λόγια χρειάζονται και πράξεις. Οι μειονότητες μας αυτές, μας δίνουν φωνή και ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις κάτι που από ότι φαίνεται ουσιαστικά δεν θέλουμε. Η πρακτική ενίσχυση αυτών των ελληνικών μειονοτήτων, πέρα από ηθική υποχρέωση του μητροπολιτικού Ελληνικού κράτους, δίνει εργαλεία στην ελληνική εξωτερική πολιτική, δημιουργεί όμως και υποχρεώσεις. Και τα δύο φαίνεται όμως πως δεν τα επιθυμεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος που ανάγει το οτιδήποτε σε ευρωπαϊκό ζήτημα αποφεύγοντας τις ευθύνες του. 
 
Γιώργος Μανωλόπουλος 
Πηγή: Αντίβαρο


ΣΧΟΛΙΟ

Φυσικά μην ξεχνάμε ότι όσο εύκολα ο Δενδιας είπε ότι η Ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη δεν υφίσταται άλλο τόσο εύκολα η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ρωσίας Ζαχάροβα τον εξευτέλισε, λέγοντας του ότι και υφίσταται και ευημερεί κι όφειλε πριν μιλήσει να επισκεφθεί την Μαριούπολη και να το διαπιστώσει με τα μάτια του.

Απολαύστε την συνέντευξη:
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.