18 Ιουνίου 2024

Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αγώνας εναντίον της συνεχίζεται

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Συνελληνίδες, συνέλληνες,
 
Για μία ακόμα χρονιά συναντιόμαστε στο Πισοδέρι της Φλώρινας, πιστοί στο ραντεβού μας αλλά και στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε εδώ ήταν η 17η Ιουνίου 2018 η ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το σημείο αλλά και στην γύρω περιοχή νιώσαμε στο πετσί μας τη βία και τον τραμπουκισμό ενός κράτους που είχε πάρει απόφαση να ξεπουλήσει τα ιερά και τα όσιά μας. Από τότε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ερχόμαστε σε αυτό το χωριό. Έχει σημασία όχι μόνο να μην ξεχνούμε την προδοσία που επιτελέστηκε από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την οποία συνεχίζει να σέβεται η ΝΔ, αλλά και να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Αντίσταση και Αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».
 
Το μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο οποίο συγκεντρωθήκαμε σήμερα, είναι το πρώτο μνημείο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ανεγείραμε στις 17 Ιουνίου 2020, και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του δίκαιου εθνικού αγώνα μας. Να θυμίσω ότι το μνημείο αυτό είναι εγκατεστημένο στον δημόσιο χώρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Πισοδερίου του Δήμου Πρεσπών και για την ανέγερσή του ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αίτημα από την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί», έγκριση από τον Δήμο Πρεσπών, αδειοδότηση της ανέγερσης κ.λπ.
 
Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι νόμιμο να αδειοδοτούνται μνημεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών απλά λένε ψέματα! Τους διαψεύδει το συγκεκριμένο μαρμάρινο μνημείο που βρίσκεται μπροστά σας και όπως προανέφερα έχει ανεγερθεί νόμιμα. Άλλωστε, ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώνει τους πολίτες να την εφαρμόζουν ούτε τους απαγορεύει να αγωνίζονται εναντίον της. Επομένως, εάν έχουμε ακόμα δημοκρατία στη χώρα μας θα πρέπει να μπορούμε να εκφραζόμαστε και εμείς που είμαστε εναντίον αυτής της συμφωνίας, και είμαστε η συντριπτική πλειονότητα, το 70%, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι σωστό να απορρίπτουν τις αιτήσεις ανέγερσης για τέτοια μνημεία. Ή υπάρχει κυρίαρχος λαός που μπορεί να εκφράζει τις ιδέες και τα πιστεύω του ελεύθερα, ή με τρόπο φασιστικό το κράτος ή οι τοπικοί άρχοντες του το απαγορεύουν. Μη μας κουνούν ορισμένοι το δάκτυλο και μας μιλούν για δημοκρατία και ελευθερία ενώ οι ίδιοι τους εμφορούνται από αντιλήψεις αντιδημοκρατικές που στόχο έχουν να περιορίσουν την ελευθερία μας.
 
Στα Σκόπια τώρα. Είδαμε στις πρόσφατες εκλογές να σαρώνει το υπερθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE. Πράγματι, το συγκεκριμένο κόμμα πέτυχε να εκλέξει πρόεδρο της χώρας, τη δική του υποψήφια, με ποσοστό σχεδόν 70% και επίσης πρώτευσε πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρός του, κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ετοιμάζει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.
 
Οι Σκοπιανοί όλα αυτά τα χρόνια παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Επιτροπή Ελληνισμού έχουμε καταμετρήσει 415 παραβιάσεις μέχρι σήμερα, όμως αυτό το νούμερο είναι απλά ενδεικτικό. Οι παραβιάσεις που κάνουν οι Σκοπιανοί είναι καθημερινές και αμέτρητες. Ειδικά τώρα που νίκησε το VMRO-DPMNE και στις δύο εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές. Η εκλεγμένη πρόεδρος, η κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι αποκαλούν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία» και χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονικός-ή-ό» επειδή όπως λένε αυτό είναι δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης1 και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους2. Έτσι καταργούν το erga omnes, όσον αφορά την ονομασία της χώρας, επομένως εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλά καρτ. Όπως τους συμφέρει.
 
Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες τι κάνουν; Φοβούνται μη τυχόν και τους κατηγορήσουν οι ξένοι ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως η συγκεκριμένη συμφωνία. Αυτό όμως το φοβικό σύνδρομο που τους διακατέχει θα τους οδηγήσει στην πολιτική τους καταστροφή. Ήδη φάνηκαν κάποια πρώτα δείγματα στις ευρωεκλογές πριν από λίγες μέρες.
 
Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στον καλό αγώνα για την πατρίδα και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω. Και φυσικά θα διαψεύσουμε τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που είχε πει ότι η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς θα ξεχαστεί σε δέκα χρόνια. Ήδη περάσανε έξι χρόνια και δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί ποτέ. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει στείλει στον πάτο της λίμνης των Πρεσπών και στα αζήτητα όλο και περισσότερους πολιτικούς, όλο και περισσότερες πολιτικές, σε Ελλάδα και Σκόπια. Θα στείλει και άλλους ακόμα, γι’ αυτό να είναι σίγουροι οι Έλληνες πολιτικοί. Την μεγαλύτερη προδοσία στην ελληνική ιστορία θα την πληρώσουν ακριβά οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα κάνουν το εθνικό τους καθήκον.
Ἔσσεται ἦμαρ!
 
Υ.Γ.1: Πριν την έναρξη της εκδήλωσης καθαρίσαμε το μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο είχε βεβηλωθεί με μπογιές από αγνώστους3. Αυτούς που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα μας τους ενημερώνουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν. Οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο.
 
Υ.Γ.2: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φρόντισε για μία ακόμα φορά να παρακολουθεί κάθε βήμα μας, τόσο στο Πισοδέρι όσο και στους Ψαράδες. Γι’ αυτό το σκοπό επιστράτευσε τρία περιπολικά και μερικούς αστυνομικούς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τους αστυνομικούς, απλά θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο τους ταλαιπωρεί άδικα. Ούτε οι πράκτορες της ΕΥΠ που επιστρατεύονται μας ενοχλούν. Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, μετά από εντολή του πρωθυπουργού φυσικά, μιας και ανήκουν απευθείας σε αυτόν. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι είναι ευγενέστατοι αφού δέχτηκαν να μας φωτογραφίσουν όλους μαζί δίπλα στο μνημείο της Αντίστασης και του Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μία αναμνηστική φωτογραφία. Αν δεν ήταν και αυτοί θα έπρεπε χρέη φωτογράφου να εκτελούσε κάποιος από εμάς με αποτέλεσμα να έλειπε από την αναμνηστική φωτογραφία. Τους ευχαριστούμε!
 
Παραπομπές
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.