17 Ιουνίου 2024

Ο γάιδαρος στην Ελλάδα εξακολουθεί να πετάει!...

Αριστοφανικό κοινωνικό-πολιτικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου
 
Τέλειωσαν οι Ευρωεκλογές-«καμπάνες» και στις 27 χώρες, ανέβηκε η πατριωτική «Δεξιά», παραιτήθηκε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, κήρυξε εκλογές ο Γάλλος Πρόεδρος, τρίζει πλέον η καρέκλα του Γερμανού Καγκελάριου και στην Ελλάδα έγινε κάτι σαν «ανασχηματισμός»...
 
Ζούμε στην Ελλάδα όπου ο γάϊδαρος ανέκαθεν πετούσε και εμφανέστατα εξακολουθεί όχι μόνο να πετάει αλλά μιμούμενος πολιτικούς άνδρες και γυναίκες κάνει και εναέριες κυβιστήσεις ή λαϊκά «Κωλοτούμπες»!... 
 
Στο ερώτημα «πετάει ο γάιδαρος;» όπως το έθετε το παροιμιακό λαϊκό δίλημμα, στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων η απάντηση είναι απόλυτα ΟΧΙ!..
 
Με άλλα λόγια ο γάιδαρος, ο συμπαθητικός τετράποδος «κυρ-Μελέτης» ΠΟΤΕ και σε καμιά Χώρα της Ευρώπης και της Υφηλίου ΔΕΝ κατάφερε να απογειωθεί και να πετάει!..
 
Στην αγαπημένη μας Πατρίδα, την Ελλάδα, (όπως εύκολα διαπιστώνεται από κάθε καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή) 50 χρόνια μετά το καλοκαίρι της Μεταπολίτευσης, ο γάιδαρος είχε καταφέρει να «πετάει» και προφανώς συνέχισε και μετά τον «Μνημονιακό» Μάιο του 2010, και μάλιστα, δυστυχώς, αλαζονικά μετά το καλοκαίρι του 2023 και το απροσδόκητο 41% και όπως φαίνεται από δημόσιες τοποθετήσεις και τον δήθεν ανασχηματισμό στον απόηχο του 28% των ευρωεκλογών σίγουρα επιβεβαιώνεται ο σημερινός τίτλος μου:
Ο γάιδαρος στην Ελλάδα εξακολουθεί να πετάει!..
 
Πόσο εύπιστοι είμαστε αλήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας και πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να μας αλλάξουν τα μυαλά, με υποβολή σε πλύση εγκεφάλου όπως κάνουν τα Συστημικά ΜΜΕ σε κάθε προεκλογική περίοδο, και να μας κάνουν να δούμε τα άσπρα μαύρα, τα μαύρα άσπρα και τον γάιδαρο να… πετάει;
 
Οδυνηρά για ΟΛΟ το πολιτικό μας Σύστημα τα αποτελέσματα των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ και θυμήθηκα το Κινέζικο απόφθεγμα που προτείνει:
«δείξε με το δάκτυλό σου το ελάφι, φώναξε: να ένα άλογο» και δες τι θα γίνει…
και όπως λένε οι πολιτικοί μας από το 2010 και μετά εδώ στην Ελλάδα «δείξε την τρόικα, (τώρα τους λέμε «θεσμούς») και φώναξε… ΦΕΥΓΟΥΝ!» Ή, απαντώντας σε αγωνιώδη ερωτήματα για ανεργία, ακρίβεια, τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας και στα υπόλοιπα προβλήματα επιβίωσης στην Πατρίδα μας μετά τις ευρωεκλογές 2024 πείτε:
Να ο γάιδαρος εξακολουθεί να πετάει!..
 
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν πριν πολλές δεκαετίες από το πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας του διακεκριμένου Αμερικανού συναδέλφου Dr Solomon Asch. Στο πείραμα αυτό ο ερευνητής και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν για το άτομο συνθήκες αμφιβολίας, φέρνοντάς το αντιμέτωπο με ερεθίσματα αμφίβολης ευκρίνειας.
 
Το «άτομο-θύμα» οδηγείται, με βάση τις προδιαγραφές του πειράματος, έντεχνα σε συναισθηματική σύγκρουση καθώς από τη μία μεριά αισθάνεται την έντονη υποκειμενική τάση να κάνει τη σωστή επιλογή όπως ακριβώς έχει μάθει μέχρι αυτήν τη στιγμή στη ζωή του (π.χ., ο γάιδαρος ΔΕΝ... πετάει), από την άλλη μεριά αισθάνεται έντονη την πίεση από τα άλλα μέλη της ομάδας στην οποία το έχουν εντάξει για την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας και τα οποία το προτρέπουν να κάνει μία επιλογή που εμφανώς είναι λαθεμένη.
 
Για να γίνει κατανοητή η διαδικασία άσκησης πίεσης από την ΟΜΑΔΑ στο άτομο και για να μας διδάξει και κάτι νομίζω χρήσιμο στην εποχή μας, την εποχή της αμφισβήτησης των πάντων από τους πάντες και της αμφιβολίας για όλα και για όλους ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στα πειράματα αυτά.
 
Στο πείραμα του Asch (ΟΛΑ τα άτομα που συμμετέχουν στο πείραμα εκτός ενός που είναι το «θύμα» είναι συνεργάτες του ερευνητή). Ο ερευνητής δείχνει δύο κάρτες: στην πρώτη κάρτα υπάρχει μια ευθεία γραμμή ενός συγκεκριμένου μήκους και στη δεύτερη κάρτα υπάρχουν τρεις ευθείες γραμμές διαφορετικού μήκους, η μία από τις οποίες είναι εμφανέστατα και χωρίς αμφιβολία ακριβώς ίσου μήκους με τη γραμμή της πρώτης κάρτας.
 
Ο εξεταστής ζητά από κάθε ένα άτομο της ομάδας να κάνει τη σύγκριση των γραμμών αφήνοντας τελευταίο το «θύμα» της πειραματικής ομάδας.
 
Στην επίδειξη των καρτών ΟΛΟΙ οι συνεργάτες του ερευνητή κάνουν κάποια επιλογή που είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ λάθος. Το «θύμα», όπως καταγράφεται από τη βιντεοκάμερα ξαφνιάζεται, γέρνει μπροστά, κοιτάζει τις γραμμές, κοιτάζει ένα - ένα τα άλλα μέλη της ομάδας με εμφανή στο πρόσωπό του τα αισθήματα του ξαφνιάσματος και της δυσπιστίας...
 
Όταν έρχεται η σειρά του «θύματος» να συγκρίνει τις γραμμές στις δύο κάρτες, υποθέτω ότι δεν θα σας εκπλήξει η διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων επιλέγει μία από τις δύο λάθος επιλογές που έκαναν ΟΛΑ τα άλλα μέλη της ομάδας!...
Απίστευτο και εκπληκτικό; Όχι ακριβώς!
 
Το «θύμα» στο συγκεκριμένο πείραμα έχει ουσιαστικά δυο επιλογές, κάθε μια από τις οποίες συνεπάγεται και ένα σχετικό συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό κόστος.
 
Εφόσον επιλέξει την μόνη γραμμή που είναι η σωστή σεβόμενο τον εαυτό του και την αντικειμενική πραγματικότητα σε ότι είναι σωστό ή λάθος τότε θα είναι συνεπές με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και τα αντικειμενικά δεδομένα, αλλά έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα μέλη της ομάδας που δηλώνουν, όπως απαιτεί το πείραμα, το ακριβώς αντίθετο.
 
Εάν επιλέξει όπως τα άλλα μέλη της ομάδας τότε θα έλθει σε σύγκρουση με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και την ορθή αντίληψη πραγματικότητας αλλά θα αποφύγει την αντιπαράθεση με την ομάδα.
 
Αιτιολογώντας την επιλογή κάποια από τα «θύματα» στο πείραμα με τις γραμμές του Asch ανέφεραν κακή προσωπική εκτίμηση του μήκους των γραμμών και κάποιοι ακόμη και σε, μη υπαρκτά, προβλήματα «όρασης!..»
 
Μεταξύ μας αλήθεια σε καθημερινή βάση πόσες φορές είμαστε συνεπείς σε πεποιθήσεις και αξίες αντικειμενικά ορθές και πόσες φορές αρνιόμαστε την πραγματικότητα, σαν τον Άγιο Πέτρο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, υποκύπτοντας σε Κομματικούς ινστρούχτορες και προστάγματα ή για να συμβιβασθούμε με την ιδεολογικό-πολιτική μας ΟΜΑΔΑ, την «Κομματική παρέα» όπου ανήκουμε και μας το επιβάλλει, ή για να μη χάσουμε κεκτημένα που συνδέονται με κατοχή ή με ελπίδα κατάκτησης της ΕΞΟΥΣΙΑΣ;
 
Ανέκαθεν και τώρα στις «περίεργες» εποχές που βιώνουμε στην Ελλάδα και στην μεγάλη «Οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 υπήρχαν εκείνοι οι οποίοι πιστοί στις Αρχές τους ΔΕΝ συμβιβάστηκαν ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ αλλά ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝΕ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ!…
 
Εδώ οι «βολεμένοι» έχουν ενστερνισθεί αλαζονικά την άποψη ότι στην Ελλάδα, ο παροιμιακός γάιδαρος θα εξακολουθήσει να πετάει και απολαμβάνουν με ψηλό βαθμό ικανοποίησης, ξεδιάντροπα, ευτυχείς και αυτοϊκανοποιημένοι τα λάφυρα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.