21 Ιουνίου 2024

Τι προκαλεί στο σώμα το ταξίδι στο διάστημα (με τις έρευνες όλο και περισσότερο αμφισβητείται η αποστολή του Απόλλων στην Σελήνη το 1969)

Της Εύης Ψωμιάδου
 
Αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη γη τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως λοιμώξεις, ενεργοποίηση ιών που βρίσκονταν εν υπνώσει, ακόμα και σε σύντομες πτήσεις.
 
Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο ότι η έλλειψη βαρύτητας οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε παρέκκλιση κατά το ταξίδι στο διάστημα, έδειξε νέα έρευνα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού φαίνεται πως αναπτύσσονται διαφορετικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας επηρεάζοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν νόσους, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Nature Communications. 
 
Ο Dr. Daniel Winer, του University of Southern California, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως προσομοίωση μικροβαρύτητας σχηματίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και πως οι αλλαγές στη δύναμη αλλάζουν τη λειτουργία των κυττάρων. 
 
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα, η κουερσετίνη, αντισταθμίζει την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στο ανοσοποιητικό σύστημα. 
 
Η κουερσετίνη ανέτρεψε το 70% των αλλαγών στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκλήθηκαν από την έλλειψη βαρύτητας. 
 
Οι ερευνητές μελέτησαν με το μικροσκόπιο πώς 25 ωρες μικροβαρύτητας επηρέαζαν κύτταρα του ανοσοποιητικού που καλλιεργήθηκαν από το αίμα 27 υγιών δοτών 20 έως46 ετών. 
 
Η ομάδα στη συνέχεια εξέτασε τα ευρήματα του εργαστηρίου έναντι στοιχείων προηγούμενων ερευνών σε ανθρώπους και ποντικούς που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα. 
 
Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά γονίδια και βιολογικές οδούς που επηρεάζονται από τη μικροβαρύτητα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν έρευνα για συγκεκριμένα φάρμακα ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προστατεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 
Πηγή Nature Communications.
το είδαμε ΕΔΩ
 
Άνθρωποι 3 μέρες στο διάστημα! Τα αποτελέσματα τρομάζουν! 
 
Μια νέα σειρά ερευνών επεξεργάστηκε δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία των αστροναυτών της αποστολής Ispiration4 του 2021. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι μόλις 3 ημέρες στο διάστημα ήταν αρκετός χρόνος για να προκληθούν αλλαγές στην υγεία των αστροναυτών, συμπεριλαμβανομένου του σώματος και των γνωστικών λειτουργικών.
 
Οι λειτουργίες των αστροναυτών επανήλθαν, λίγο μετά την επιστροφή τους στη Γη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα προβλήματα που διατρέχουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η παραμονή στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της πυκνότητας των κοκάλων, υπάρχουν όμως πάρα πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.  
 
Οι έρευνες έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά όπως το Nature και δείχνουν αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες και στο σώμα των αστροναυτών της εν λόγω αποστολής. Βέβαια, κανείς από τους επιβάτες δεν ήταν επαγγελματίες αστροναύτες και ως εκ τούτου δεν είχαν τα χρόνια εκπαίδευσης της NASA.
 
Συμμετείχαν σε διάφορες έρευνες, συλλέγοντας δείγματα αίματος, ούρα, κόπρανα, σάλιο. Στη συνέχεια επέτρεψαν την καταγραφή και την έρευνα των δεδομένων για να δουν πώς άλλαξε το σώμα τους κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η κατανόηση των ακριβών αλλαγών που υφίσταται η υγεία ενός αστροναύτη κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την επέκταση των προσπαθειών μας στη κατάκτηση του διαστήματος.

 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Πως γίνεται οι επιστήμονες να βγάζουν συνέχεια συμπεράσματα για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται στους αστροναύτες όταν βρίσκονται στο διάστημα, και ταυτόχρονα να θεωρούμε ότι όντως πήγαν άνθρωποι και περπάτησαν το 1969 στην Σελήνη...;
Είναι μια εύλογη απορία....
 
Να προσθέσω ότι υπάρχουν και μελέτες για την θανατηφόρα ακτινοβολία που δέχονται οι αστροναύτες όταν βγαίνουν από την ατμόσφαιρα της Γης.... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.