7 Οκτωβρίου 2023

Η Κύπρος της εγκατάλειψης μέσα από 25 μεγάλες εικόνες

Δημοσιεύτηκαν σε διεθνές Μέσο με τίτλο «Το νησί της αγάπης με ένα σκοτεινό παρελθόν».
 
Ο Αγγλοκύπριος φωτογράφος Andrew Avraam δημοσίευσε στον ιστότοπο Bored Banda 25 φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα μέρη στην Κύπρο. Στο άρθρο με τίτλο «Το νησί της αγάπης με ένα σκοτεινό παρελθόν» γίνεται αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με ιδιαίτερη μνεία στην Τουρκική Εισβολή του 1974, στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο δημοσίευμα υπάρχουν φωτογραφίες τόσο από το ελεύθερο τμήμα του νησιού όσο και από τα κατεχόμενα.
 
O Andrew Avraam αναφέρει ότι φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα μέρη στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας αποτυπώσει στον φακό του εγκαταλελειμμένες επαύλεις, στρατιωτικές βάσεις, την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων, αλλά και την ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ. Αρκετές από τις επισκέψεις του προκειμένου να φωτογραφίσει αυτά τα μέρη, έγιναν, όπως εξηγεί, υπό την προστασία του ΟΗΕ και του βρετανικού στρατού σε διάφορες περιπτώσεις. Τονίζει δε, ότι πίσω από σφαλιστές πόρτες έχει ανακαλύψει πολλά αντικείμενα από vintage θησαυροφυλάκια, οικογενειακές φωτογραφίες, αυτοκίνητα που έχουν αφεθεί να σαπίσουν, ερωτικά γράμματα της δεκαετίας του 1950 και αντίκες.
 
Εγκαταλελειμμένα μέρη που εμπνέουν ένα αίσθημα δέους έτσι όπως στέκονται βουβοί μάρτυρες του χρόνου, υπενθυμίζοντας τη ζωή που κάποτε υπήρχε εκεί. Στην περίπτωση του νησιού μας αυτά τα έρημα μέρη φέρουν ένα ξεχωριστό φορτίο και μια ειδική βαρύτητα καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, υπενθυμίζουν τη ζωή που υπήρχε σε ένα νησί που κάποτε ήταν «ολόκληρο». 
 
Εικόνα 1: Εγκαταλελειμμένο σπίτι στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, Λευκωσία. Στο εν λόγω δωμάτιο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν ορισμένα γλυπτά αγνώστου καλλιτέχνη.
 
Εικόνα 2: Ναός του Σαλαμινίου Διός στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας.
 
Εικόνα 3: Βαρώσια.
 
Εικόνα 4: Κυπριακό τρένο, 100 περίπου ετών. Ο Κυπριακός Σιδηρόδρομος ήταν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που λειτούργησε στο νησί από το 1905 έως το 1951. Εκείνη την εποχή, η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία και οι Βρετανοί ήταν αυτοί που εισήγαγαν αυτήν την απίστευτη επαναστατική τεχνολογία.
 
Εικόνα 5: Όσα έμειναν πίσω.
 
Εικόνα 6: Εγκαταλελειμμένο λούνα παρκ στη Λευκωσία. Αν και δεν αναφέρεται το όνομα, πρόκειται για το ιστορικό Tivoli.
 
Εικόνα 7: Εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Πάφο. Περιοδικά και βιβλία που χρονολογούνται μεταξύ του 1920 και 1970.
 
Εικόνα 8: Κοιτάζοντας στην άλλη πλευρά.
 
Εικόνα 9: Το ιστορικό κτήριο της αντιπροσωπείας της Toyota στο Βαρώσι.
 
Εικόνα 10: Εγκαταλελειμμένο «νεκροταφείο» vintage οχημάτων με περισσότερα από 500 αυτοκίνητα που αφέθηκαν εκεί από το 1974. Με γνωστά αυτοκίνητα όπως Land Rover, Volvo, Volkswagen και οχήματα που δεν παράγονται πλέον.
 
Εικόνα 11: Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου.
 
Εικόνα 12: Vintage κρεβάτι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι 100 περίπου ετών, στη Λευκωσία.
 
Εικόνα 13: Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
 
Εικόνα 14: Ξενοδοχεία διάτρητα από σφαίρες, ακτή Βαρωσίων.
 
Εικόνα 15: Εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα, Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
 
Εικόνα 16: Εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λευκωσία.
 
Εικόνα 17: Ο εγκαταλελειμμένος ναός του Αγίου Αναστασίου στην κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή.
 
Εικόνα 18: Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
Εικόνα 19: Εκκλησία Αγίας Ζώνης, Βαρώσι.
 
Εικόνα 20: Βαρώσια.
 
Εικόνα 21: Εργοστάσιο γλυκών που εγκαταλείφθηκε το 1950. Όπως τονίζει ο φωτογράφος, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για το μέρος στο Διαδίκτυο -η τοποθεσία του οποίου δεν αναφέρεται- αλλά αφού ρώτησε μερικούς ντόπιους, κάποιοι του είπαν ότι το υπόγειό του χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο προστασίας από βόμβες το 1974. Επίσης, τη δεκαετία του 1990, αναφέρει ότι εκεί έγινε ένα μεγάλο ρέιβ πάρτυ.
 
Εικόνα 22: Εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος στην Αμμόχωστο. Ντόπιοι ανέφεραν ότι η χρήση του σταμάτησε τη δεκαετία του 1950.
 
Εικόνα 23: Εγκαταλελειμμένο βρετανικό άρμα μάχης Chieftain Mk10 και άλλα στρατιωτικά οχήματα σε πεδίο βολής που χρησιμοποιείται ακόμη.
 
Εικόνα 24: Εγκαταλελειμμένο σπίτι, Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
 
Εικόνα 25: Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.