2 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Γράφει ο Χρήστος Κλητσινάρης
 
Στις αρχές του εικοστού αιώνα σπάει ένας μεγάλος αγωγός νερού στη συνοικία του Μεγάλου Τεμένους του Πορθητού ή όπως είναι γνωστό ως Τέμενος Φατίχ.
 
Αυτό το Τέμενος είναι χτισμένο πάνω στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων.
 
Ονομάζεται Τέμενος του Πορθητού γιατί δίπλα σε αυτό είναι ο τάφος του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, αυτού που την 29η Μαϊου 1453 άλωσε την Κων/πολη. 
 
Η διαρροή λοιπόν αυτού του σπασμένου αγωγού νερού ήταν μεγάλη και ανησυχώντας ο τότε Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο Β΄ για τυχόν καταστροφή του τάφου του Ιδρυτού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να ανοιχθεί για πρώτη φορά ο τάφος.
 
Ανοίχτηκε και σε βάθος τριών μέτρων βρέθηκε μια σιδερένια καταπακτή μέσα από την οποία μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.
 
Εκεί βρέθηκε ο μαρμάρινος τάφος που βρισκόταν το ταριχευμένο σώμα του Μωάμεθ, ίδιο με το πορτρέτο που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο του.
 
Οι φήμες και οι μαρτυρίες της εποχής του λοιπόν είναι αληθείς, ο Μωάμεθ στα τελευταία της ζωής του έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός και τάφηκε ως Χριστιανός στην υπόγεια Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
 
Ήταν νόθος γιός του Σουλτάνου Μουράτ του Β’ και μιας οθωμανής σκλάβας, η οποία όμως πέθανε λίγο μετά την γέννηση του.
 
Έτσι τον πήρε στην προστασία της η Χριστιανή Μάρα, μία από τις άλλες γυναίκες του πατέρα του και τον μεγάλωσε σαν δικό της παιδί και του είχε μάθει μάλιστα από νήπιο να λέει το Πάτερ Ημών.
 
Ήταν μια γυναίκα ευγενικής καταγωγής με Ελληνοσερβικές ρίζες η οποία είχε παντρευτεί τον Τούρκο σουλτάνο καθαρά για πολιτικούς λόγους, χωρίς συζυγική κλίνη.
 
Ο πατέρας του αργότερα τον φανάτισε ως Μουσουλμάνο, στα χέρια του οποίου υπέφερε πάρα πολλά ως παιδί επειδή ήταν νόθο και επέζησε.
 
Επίσης γνωρίζουμε ότι Κρυφός Κατηχητής του ήταν ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο οποίος και κατέγραψε σε σύγγραμα τις σχετικές συζητήσεις μαζί του στο Μοναστήρι της Παμμακαρίστου με τίτλο: ''Περί της Μόνης Οδού προς την Σωτηρία των Ανθρώπων'' και το μετέφρασε μάλιστα στα Τούρκικα.
 
Όλα αυτά πολλοί Τούρκοι Πολιτικοί τα γνωρίζουν αλλά τα κρύβουν για να μην δημιουργηθεί Κρίση Συνειδήσεως του Τουρκικού Λαού.
 
Ο πρώτος που μίλησε αποκαλυπτικά για το θέμα αυτό ήταν ένας μεγάλος Τούρκος πολιτικός και ποιητής, ο Γιαχία Κεμάλ Μπεγιατλί και το γεγονός αυτό του Τάφου αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας Ρεσάτ Εκρέμ Κοτσού στο βιβλίο του ''Οθωμανοί Ηγεμόνες''.
 
Άραγε ο Ερντογάν ο οποίος φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα χνάρια του Μωάμεθ Β΄του Πορθητού το έχει υπόψη του ότι το ίνδαλμα του έγινε στο τέλος της ζωής του Χριστιανός και είναι θαμμένος σε Χριστιανικό Ναό;
 
Σίγουρα Ναι.
 
Τότε γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί και πλανά τον ευκολόπιστο λαό του με μια δήθεν κατάρα του Μωάμεθ Β΄ ότι πρέπει πάντα αυτός ο Ναός να είναι αφιερωμένος στον Αλλάχ;
 
Υπάρχει αυστηρή διαταγή να μην ανοίξει ποτέ ξανά αυτός ο τάφος από κανέναν και για κανέναν λόγο!!!
 
Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι το ξέρουν και κατά καιρούς ζητούν να ανοιχθεί ο τάφος, αλλά ποτέ κανείς Πολιτικός δεν είπε ότι είναι ψέμα.
Υπάρχει μια μεγάλη Σιωπή από όλους.
 
Ο Πατριάρχης Γεννάδιος ήταν ο Κατηχητής του και σε αυτή την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου ήταν θαμμένοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες έγινε και το Πρώτο μετά την Άλωση Πατριαρχείο. Εκεί γινόταν και οι κατηχήσεις του.
 
Σημαντικότατο στοιχείο είναι ότι το αναφερόμενο παραπάνω Κατηχητικό Σύγγραμμα του Γεννάδιου είναι από όλους αποδεκτό ότι γράφτηκε για τον Μωάμεθ. Είχε από τότε μεταφραστεί στα Τούρκικα.
 
Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η μεταστροφή του στον Χριστιανισμό ήταν και η αιτία της δηλητηρίασης του, πιθανότατα από τον γιό του.
 
Χρήστος Κλητσινάρης 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.