27 Ιουνίου 2023

Το μέλλον της ελεύθερης σκέψης

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
 
Ρώτησα παλαιό και έγκριτο συνάδελφο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστή, τι τον προβληματίζει περισσότερο την επομένη μέρα των εθνικών εκλογών με βάση το εικαζόμενο αποτέλεσμα. Τον θρίαμβο της Ν.Δ., ο οποίος λόγω και της αποχής μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό ορόσημο της Μεταπολίτευσης, εξαιρουμένων των πρώτων εκλογών.
 
Η απάντησή του, δεδομένης της καλής άποψης που έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με εντυπωσίασε: «Θα επιτρέπεται, άραγε, η διατύπωση διαφορετικής άποψης στο μέλλον;». Πολύ προχωρημένη, ομολογώ. Αδυνατώ να πιστέψω τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, ανατρέχοντας στο μπλοκάκι των σημειώσεών μου, που έχει χαρακτήρα βιβλίου εντυπώσεων από τις δύο προεκλογικές εκστρατείες του 2023, έκπληκτος ανακάλυψα διάφορα γεγονότα που πέρασαν κάτω από τα ραντάρ και ενισχύουν αυτόν τον προβληματισμό. Τα παραθέτω άνευ ιδιαιτέρου σχολιασμού.
 
– Ο «γκουρού» των εκλογών και ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση Ανδρέας Δρυμιώτης τάχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπέρ της αύξησης του πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από 3% σε 5%. Πότε είδε το φως το αληθινόν; Την ημέρα που κάποιες μετρήσεις έβλεπαν την πιθανότητα συγκρότησης επτακομματικής Βουλής, με βάση το νομοθετηθέν από το 1991 (Σωτήρης Κούβελας) ισχύον πλαφόν. Το επιχείρημα για την αύξησή του είναι ότι έχουμε στην Ελλάδα μεγάλη αλβανική κοινότητα και με το 3% ίσως δούμε στο μέλλον «αλβανικό κόμμα στη Βουλή». Σχεδόν σαράντα χρόνια είναι οι Αλβανοί στην πατρίδα μας, τέτοιες τάσεις ουδέποτε εξεδήλωσαν, αλλά ο αγαπητός «γκουρού» σήμερα διείδε τον κίνδυνο.
 
– Μία ημέρα μετά από τις δηλώσεις του κυρίου Ανδρέα Δρυμιώτη, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε στη Θεσσαλονίκη την άποψη ότι η συμμετοχή πολλών ακραίων κομμάτων στη Βουλή δεν αποτελεί πολυφωνία, αλλά «δημοκρατική κακοφωνία». Οπως το διαβάζετε: Ο πολυκομματισμός συνιστά «κακοφωνία».
 
– Λίγες μέρες πριν διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού διαλογίστηκε υψηλόφωνα μπροστά στο μικρόφωνο της εκπομπής του, για να εκφράσει τη δυσφορία του, επειδή αυτός και ο αδελφός τηλεοπτικός σταθμός έπρεπε, με βάση τον νόμο Σκανδαλίδη του 2002, να μεταδώσουν τις 45λεπτες διακαναλικές συνεντεύξεις όλων των μικρών κομμάτων. Πρότεινε, δε, την αλλαγή της νομοθεσίας και την καταβολή ενός πανάκριβου παράβολου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συχνότητες παραμονές εκλογών μόνο οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων με μεγάλη τσέπη. Προκειμένου να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.
 
– Ολως συμπτωματικώς, οι διακαναλικές συνεντεύξεις όλων των μικρών κομμάτων, ακόμη και εκείνων που βρέθηκαν μια ανάσα από το κατώφλι της Βουλής, μεταδόθηκαν αργά τα μεσάνυχτα, μετά τις 2.
 
– Πολιτικός αρχηγός κατήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Θράκη «είναι στρατευμένος στην υπηρεσία της Αγκυρας». Κανείς από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν έκανε πρώτο θέμα την καταγγελία του. Μόνο ένα από τα μεγάλα σάιτ εθνικής εμβέλειας πρόβαλε την είδηση. Χρειάστηκε να ξημερώσει η επόμενη ημέρα το πρωί για να παραιτηθεί, κατόπιν άνωθεν υποδείξεων, από τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος ο συγκεκριμένος υποψήφιος βουλευτής για να μεταδοθεί πρώτη φορά ολοκληρωμένη η είδηση. Και να την πληροφορηθεί το πανελλήνιο.
 
– Ιστοσελίδα μεγάλης αναγνωσιμότητας καταγγέλθηκε ότι προβάλλει από τις σελίδες της άρθρα με τα επώνυμα και τις φωτογραφίες ανύπαρκτων προσώπων. Αρθρα που στην πραγματικότητα γράφονται μέσα σε πολιτικά γραφεία από κάποιους που υποδύονται τους δημοσιογράφους.
 
– Δικαστικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας εξέδωσε πριν από τις εκλογές απόφαση με την οποία γνωμοδότησε ότι μπορεί να παρακάμψει το Σύνταγμα και να απαγορεύσει την κάθοδο πολιτικού κόμματος στις εκλογές (ενώ ο καταστατικός μας χάρτης είναι ρητός), με βασικό «νομικό» επιχείρημα δικαστού ότι από «από το 1974, που ψηφίστηκε το Σύνταγμα, έχουν αλλάξει οι συνθήκες»! Σε ποιο κανόνα δικαίου εδραίωσε τη θέση της η πλειοψηφία του τμήματος, άγνωστο.
 
– Ανώτατος δικαστής κατήγγειλε προηγουμένως ανώτατο πολιτικό πρόσωπο ότι του τηλεφώνησε και ότι προσπάθησε να τον «δωροδοκήσει», με αντάλλαγμα να εκδώσει την απόφαση της αρεσκείας του για την απαγόρευση της καθόδου του κόμματος «Ελληνες» στις εκλογές.
 
– Νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι δύναται να περικοπεί κατά 50% ο μηνιαίος μισθός ιερέα, αν μηνυθεί από πολίτη για κάτι που είπε στο κήρυγμά του στην εκκλησία ή έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
– Νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο απαγορεύει σε δικαστές που παραλείφθηκαν κατά τις κρίσεις για προαγωγές να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή κατά της κρίσης του υπηρεσιακού συμβουλίου, αν οι θετικές ψήφοι που έλαβαν είναι λιγότερες από δύο. Με τη μέθοδο αυτή παραλείφθηκαν 23 άξιοι δικαστές κατά τις πρόσφατες προαγωγές και έγινε βουτιά στην επετηρίδα.
 
– Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Πελοπόννησος», κλιμάκιο της ΕΥΠ επισκέφθηκε την Πάτρα, καθώς η Αχαΐα μαζί με εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ερευνών της ΕΥΠ που γίνονται για να διαπιστωθεί αν ο «ρωσικός παράγοντας» έχει βάλει τον «δάκτυλό» του στις βουλευτικές κάλπες (1/6/2023).
 
– Γνωστός δημοσιογράφος των Αθηνών κατήγγειλε στην Ασφάλεια απειλές που δέχθηκε κατά της σωματικής ακεραιότητάς του έπειτα από αποκαλύψεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατόπιν αυτών υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων.
 
Μελέτησα με προσοχή το δελτίο συμβάντων των τελευταίων μηνών που έχω καταγράψει στο ημερολόγιό μου, αποσπάσματα από το οποίο σας παραθέτω. Αναλογίστηκα ξανά τη δυσοίωνη προφητεία του συναδέλφου μου για το αν θα επιτρέπεται στο μέλλον η διατύπωση διαφορετικής άποψης. Απόδιωξα τη σκέψη. Ποιος τα διαδίδει αυτά, σπέρνει τον πανικό στους συναδέλφους και δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο; Υπερβολές! Τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν χρειάζεται. Εχει ήδη συμβεί.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.