26 Ιουνίου 2023

Άνθρωπος είσαι μόνο αν είσαι χρήσιμος

Γράφει ο
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος  
 
Ανθρώπινη ζωή και κόστος. Η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής σε χρήματα.
 
(Άρθρο: Ανθρώπινη ζωή και κόστος) 
Ακούσαμε τις μέρες αυτές κάποιον έμπειρο ιατρό, πολιτευτή του κυβερνώντος κόμματος να αποτιμά την ανθρώπινη ζωή σε χρήματα. Να λέει κυνικά ότι κάποιος που σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις περί προσδόκιμου επιβίωσης δε διαθέτει πολλές θεραπευτικές επιλογές, θα πρέπει να εγκαταλείπεται να πεθάνει. Κι αυτό γιατί το κόστος της θεραπείας του είναι μεγάλο και ως κράτος δε διαθέτουμε περίσσευμα χρημάτων γι’ αυτό. Είναι λοιπόν το κόστος του ανθρώπου σε ευρώ ανάλογο της αξιολόγησης που θα του κάνει το σύστημα υγείας. Οι δηλώσεις έφεραν αντιδράσεις και ο πολιτευτής καρατομήθηκε από τα ψηφοδέλτια. Όμως τα κομματικά επιτελεία βρήκαν άλλες δηλώσεις, αυτή τη φορά της υποψήφιας του αντίπαλου κομματικού δέους, γνωστής καθηγήτριας και πολιτεύτριας, που θεώρησαν ότι ισοφαρίζει την ζημιά που έγινε από τις κυνικές δηλώσεις του πολιτευτή.  
 
Οι πολιτικές δηλώσεις καθαρά και μόνο προεκλογικούς λόγους.
 
Κατ’ αρχάς τζάμπα κόπο έκαναν αμφότερα τα κόμματα. Ο Ελληνικός λαός έχει αποδείξει περίτρανα ότι με μερικά ευρώ στην τσέπη, δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες. Τα δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς που οφείλονται σε εγκληματική ανεπάρκεια του κυβερνητικού μηχανισμού, οι 37.000 νεκροί της πανδημίας, η διάλυση του συστήματος Υγείας και οι νεκροί που συνδέονται με αυτήν και τόσα άλλα που πληγώνουν την καθημερινότητά μας ξεχνιόνται σε λίγες ημέρες, αρκεί να είναι γεμάτο το καλάθι του νοικοκυριού. Αλλά έστω και για τη συζήτηση, αξίζει να δούμε λιγάκι τι κρύβουν αυτές οι δηλώσεις. 
 
Κατά πρώτον, οι δηλώσεις αυτές απλά εκφράζουν μια πραγματικότητα. Άσχετα αν για προεκλογικούς λόγους υπήρξαν αντιδράσεις, η πρακτική των λόγων αυτών εφαρμόζεται καθημερινά σε νοσοκομεία και σπίτια. Η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται στην πράξη ανάλογα με το πόσο χρήσιμη είναι και πόσο μας χαλάει την ευδαιμονία. Οι άνθρωποι πάσης ηλικίας και καταστάσεως αξιολογούνται και ανάλογα με το πόσο συμβάλουν στο να «περνάμε καλά» λαμβάνουν την αξία τους.  
 
Τα ανεπιθύμητα έμβρυα και οι ανεπιθύμητοι ηλικιωμένοι. 
 
Ας μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένα έμβρυο που έρχεται να μας χαλάσει το σχεδιασμό είναι ανεπιθύμητο. Επομένως είναι δικαίωμα της γυναίκας που το κυοφορεί να το σκοτώσει. Εάν από την άλλη πλευρά είναι επιθυμητό γιατί συμπληρώνει τον οικογενειακό βίο και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο και αν τυχόν το χάσουμε θα το θρηνήσουμε ως ένα αγέννητο άνθρωπό μας. Αυτό που χωρίζει ένα «ανεπιθύμητο» έμβρυο από ένα πολύ επιθυμητό παιδί που ξοδεύουμε χρήματα, χρόνο και αποθέματα υγείας για να το αποκτήσουμε, είναι το ποιο ρόλο μπορεί να παίξει στη ζωή μας. Η χώρα μας είναι γεμάτη με κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την ίδια ώρα που γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτρώσεων. 
 
Κατά δεύτερον ξεφυτρώνουν συνέχεια οίκοι φιλοξενίας ηλικιωμένων, ενώ και οι καθημερινές συνωμοσίες για την «ευθανασία» ασθενών κάθε ηλικίας, κυρίως μεγάλων, πληθαίνουν. Κάποιοι άνθρωποι που προσέφεραν στη ζωή τους στις οικογένειές τους λίγο ή πολύ αλλά σε κάθε περίπτωση έδωσαν τη ζωή στα παιδιά τους, μπαίνουν στο περιθώριο ή επισπεύδεται ο θάνατός τους διότι πλέον δεν είναι χρήσιμοι. Όταν ο παππούς ή η γιαγιά δεν έχουν να δώσουν αλλά χρειάζεται να τους δώσουμε, γίνονται περιττό βάρος και εξωθούνται στο περιθώριο. Μπορεί δεκαετίες να προσέφεραν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ηθικά και υλικά, όμως τώρα που θέλουν οι ίδιοι υποστήριξη είναι ανεπιθύμητοι. Εξορίζονται λοιπόν από την οικογένεια σε κάποιο ίδρυμα -πολυτελές ή φτωχό δεν έχει σημασία- ή αφήνονται χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη (ακούσια ευθανασία λέγεται αυτό στην ωραιοποιημένη γλώσσα μας), να πεθάνουν. 
 
Το κράτος χρησιμοποιεί τη διάχυτη νοοτροπία που έχει δηλητηριάσει την καθημερινότητά μας.
 
Επομένως το κράτος ουσιαστικά χρησιμοποιεί τη διάχυτη νοοτροπία που έχει δηλητηριάσει την καθημερινότητά μας, για να κάνει τις οικονομίες του. Εδώ βέβαια γελάμε με πολλή πίκρα. Οικονομίες σε απαραίτητα για την παράταση της ζωής φάρμακα, την ίδια ώρα που η σπατάλη σε άχρηστες πολυτέλειες και η ρεμούλα είναι το σήμα κατατεθέν του. Απλώς, γιατί να επενδύουμε σε άχρηστες ζωές; Το αποδείξαμε περίτρανα στην επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ βάσει ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την υποστήριξη με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα, την αποφυγή χρήσης ακριβών φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα κλπ. Αυτές οι τακτικές απλώς φάνηκαν στην πανδημία αλλά δυστυχώς είναι καθημερινή πρακτική στις ΜΕΘ. 
 
Τα θέματα βιοηθικής είναι ξεκάθαρα θέματα καλοπέρασης. Κάθε τι που μου χαλάει την ησυχία μου πρέπει να βγαίνει από το οπτικό μου πεδίο. Αν ο ασθενής παππούς είναι δυσάρεστο θέαμα αποφεύγω να τον πλησιάσω γιατί «θέλω να τον θυμάμαι» στις καλές του μέρες. Έτσι πολύ εύκολα συναινώ στην εξαφάνισή του από μπροστά μου. Η θυσία, η φθορά, η αρρώστια, ο θάνατος είναι θέματα δυσάρεστα για την ευδαιμονιστική κοινωνία μας. Τα έχουμε λύσει στη ζωή μας. Χρήσιμος για την οικογένεια, το κράτος, την κοινωνία, είναι ο νέος και υγιής. Για τους υπόλοιπους υπάρχει ο καιάδας. 
 
Λυπάμαι που σας ενόχλησα. Ίσως κάποιοι δεν ξεκίνησαν καθόλου την ανάγνωση βλέποντας το θέμα. Ίσως κάποιοι σταμάτησαν την ανάγνωση στη μέση. Όσοι το τελειώσατε ίσως αισθάνεστε τραγική μειοψηφία. Όπως αισθάνομαι κι εγώ τα τελευταία χρόνια. 
 
Πηγή: Cardiodoctor



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.