28 Ιουνίου 2023

Η βασική ανάγκη των Ελλήνων

«Δύναμις γὰρ ἀνάγκης ἐγγύθι ναίει».
Η δύναμη κατοικεί κοντά στην ανάγκη.
 
Του Παναγιώτη Λιάκου
 
Από τα πυθαγόρεια «Χρυσά Επη», όπως σώζονται στο έργο «Υπόμνημα εις τα Πυθαγορικά Χρυσά έπη» του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Ιεροκλέους*
 
Τα «Χρυσά Επη» είναι παραγγέλματα που συνοψίζουν τον αξιακό κώδικα των ακολούθων της πυθαγορείου φιλοσοφίας. Μικρές φράσεις με μεγάλα και υψηλά νοήματα προτρέπουν σε τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε ριζική μεταβολή των ανθρωπίνων χαρακτήρων και του συλλογικού βίου.
 
Η σύλληψη των πυθαγορείων για τη σχέση ισχύος και ανάγκης είναι μεγαλειώδης. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Πρόκειται για αλληλοεξαρτώμενες συμπαντικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καθορίζουν και τα ανθρώπινα. Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, που επιθυμεί να απαντήσει στις ανάγκες του χρειάζεται ισχύ. Αντιστοίχως, η απόκτηση και ανάπτυξη ισχύος βασίζεται σε μία προϋπάρχουσα ανάγκη, η οποία πρέπει να καλυφθεί. Οπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη προκύπτει μεγάλη ισχύς. Το ιδιωτικό χρέος και η ανάγκη να αποπληρωθεί γεννά την ισχύ των αγοραστών των «κόκκινων» δανείων. Στον πόλεμο και στην κατεπείγουσα ανάγκη για όπλα βρίσκεται η ισχύς των οπλοβιομηχανιών και των «συμμάχων» κάθε εμπόλεμης πλευράς.
 
Ο όρος «τεχνητή ανάγκη» που χρησιμοποιείται στην οικονομία και στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού αναφέρεται σε μια πνευματική κατασκευή. Με αυτήν, προϊόντα έγιναν ευπώλητα παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητα και άπαντες θα μπορούσαν να συνεχίσουν τον βίο τους δίχως να τα χρησιμοποιήσουν έστω μία φορά. Ομως, κάποιος/οι έπεισε/αν το κοινό ότι υφίσταται μία ανάγκη και πως αυτή μπορεί να καλυφθεί με το συγκεκριμένο προϊόν.
 
Μία από τις υπαρκτές και όχι τεχνητές ανάγκες είναι η έκφραση των πολιτών για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα και ο -κατά το δυνατόν- ευμενής επηρεασμός τούτης της πορείας διά της ψήφου. Η ψήφος λένε πως είναι όπλο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ ή εναντίον της πατρίδας. Ο συλλογισμός είναι εσφαλμένος. Το όπλο είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο νους και η καρδιά του, η συνείδησή του, οι γνώσεις του, ο τρόπος ζωής του, οι αντιλήψεις του για το ορθό, το δίκαιο, το εύψυχο. Η ψήφος του είναι ένα από τα πυρομαχικά του. Αν το όπλο δεν είναι καλοσυντηρημένο, ζυγισμένο, ευθύβολο και άρτια κατασκευασμένο, όλα τα πυρομαχικά θα αστοχήσουν ή θα πλήξουν φίλιους σχηματισμούς.
 
Η κατασκευή ενός πολίτη δεν γίνεται την ημέρα των εκλογών στα κακόσχημα προεκλογικά παραπήγματα («περίπτερα» τα αποκαλούν). Συνειδήσεις, νοοτροπίες και στάσεις ζωής διαμορφώνονται σταδιακά, από το λίκνο μέχρι τον τύμβο. Η τροφοδοσία του νου και της καρδιάς με γνώσεις, παραστάσεις και βιώματα καταλήγει στο να ορίσει εις έκαστος ποιες είναι οι ανάγκες του και πώς πρέπει να απαντήσει σε αυτές. Η οικογένεια, το σχολείο, η δημόσια σφαίρα, τα ΜΜΕ και ο χώρος της εργασίας και της πολιτικής ζύμωσης συνδιαμορφώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και όλα μαζί καταλήγουν στη δημιουργία της μίας ή της άλλης κατάστασης στην πατρίδα.
 
Η Ελλάδα υπέστη πολιτισμική καθίζηση και οικονομική καταστροφή, αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, απειλείται από αντικατάσταση του πληθυσμού της και ταλανίζεται από τις αδιάκοπες παρεμβάσεις των ξένων στο εσωτερικό της ακριβώς επειδή επλήγη στο συνειδησιακό κέντρο της. Η πολιτική εξουσία επί σειρά ετών έδωσε χείριστα παραδείγματα στις μάζες και αυτές τα ακολούθησαν. Η διαφθορά, η ροπή σε άκρατες απολαύσεις και στον έκλυτο βίο, η αθεΐα και η ασέβεια, η χαμηλή αισθητική και ο αφελληνισμός της δημόσιας εκπαίδευσης άρχισαν από την κορυφή και διέβρωσαν τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Το πνευματικό και ηθικό έλλειμμα των βασικών διαχειριστών της πολιτικής εξουσίας μεταβιβάστηκε στον λαό. Η νοητική και συναισθηματική σήψη σπιθαμιαίων ηγετών μόλυναν το σύνολο.
 
Η βασική ανάγκη της Ελλάδας είναι η ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε πνευματικό, ηθικό και νοητικό επίπεδο. Ολα τα υπόλοιπα, η οικονομία, η ασφάλεια, η άμυνα, ακολουθούν, δεν προηγούνται.
 
Για να ανακτηθεί, λοιπόν, το έδαφος που χάθηκε στους προαναφερθέντες τομείς πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για το πνευματικό, ηθικό και νοητικό πεδίο της πολιτικής και των κομμάτων. Ποιες σκέψεις, τρόπους ζωής και ηθικό περιεχόμενο μπορούν να εισφέρουν στην κοινωνία αν λάβουν μερίδιο εξουσίας; Ποια είναι η καθημερινότητα των αρχηγών; Ποιο προσωπικό παράδειγμα δίνουν στους πολλούς; Ο μαρξισμός, οι παρελάσεις ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας και η ατζέντα της Νέας Τάξης είναι οι απαντήσεις τους στην ανάγκη των Ελλήνων να επιβιώσουν ως μια συλλογική οντότητα;
 
* F.G. Köhler, Hieroclis in aureum Pythagoreorum carmen commentarius, Stuttgart: Teubner, 1974: 5-122. Κεφ. 7, ενότητα n, στίχος 3.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.