3 Ιουνίου 2023

120 συστατικά κρυμμένα στο fast food

Tι βάζουν σε burgers – κοτομπουκιές οι αλυσίδες fast food για να είναι… εθιστικά, φτηνά και ανθεκτικά. 

Έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα εστιατόρια εμποτίζουν το κοτόπουλο τους με πρόσθετα, συντηρητικά και άλλες πρωτεΐνες για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό. Οι αμερικανικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού (fast-food) χρησιμοποιούν φύκια, σόγια και ακόμη και… ξύλο για να βελτιώσουν τα στοιχεία του μενού, αποκαλύπτει έρευνα της Daily Mail.
 
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα εστιατόρια εμποτίζουν το κοτόπουλο τους με πρόσθετα, συντηρητικά και άλλες πρωτεΐνες για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό. Μερικά από αυτά τα στοιχεία του μενού περιγράφονται ως “premium” ή “ολόλευκο κρέας”, αλλά μακριά από αυτό, αντί αυτού περιλαμβάνουν συστατικά όπως φύκια και ξυλοπολτό. Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα από 120 συστατικά κρυμμένα σε μπιφτέκια κοτόπουλου ή κοτομπουκιές σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού.
 
Αυτά τα συστατικά παρατίθενται παρακάτω για κάθε εστιατόριο ανά εστιατόριο: 
 
McDonalds 
 
Τα διαρκώς δημοφιλή McDonald’s Chicken McNuggets ήταν το επίκεντρο της διαμάχης στο παρελθόν – μετά από ένα βίντεο που εμφανίστηκε το 2010 με το «ροζ slime» που υποτίθεται ότι μπαίνει σε κοτομπουκιές σ’ ένα εργοστάσιο. Η μάρκα εργάστηκε σκληρά για να καταρρίψει αυτόν τον μύθο, αλλά οι κοτομπουκιές εξακολουθούν να μην γίνονται από 100% κρέας κοτόπουλου. Περιέχουν όντως λευκό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, αλλά είναι επίσης γεμάτα με διάφορους τύπους αλευριού, αρωματικές ύλες, μπαχαρικά, οξύ, εκχύλισμα μαγιάς, δεξτρόζη και στερεά χυμού λεμονιού. 
 
Wendy’s 
 
Στο μπιφτέκι του κλασικού σάντουιτς κοτόπουλου Wendy’s, μόνο το 56% του κρέατος είναι στήθος κοτόπουλου. Το άλλο 44% είναι ένα μείγμα από νερό, αλεύρι σίτου, άμυλο, οξέα, μπαχαρικά και σκόνες γεύσης. Περιλαμβάνει επίσης πλήρως εξευγενισμένο σογιέλαιο, αυξητικό παράγοντα και πιο ασυνήθιστα συστατικά όπως αφυδατωμένη σκόνη κοτόπουλου και άρωμα καπνού. Το μπιφτέκι, το τσουρέκι και η μαγιονέζα περιλαμβάνουν πάνω από πέντε αλλεργιογόνα, οπότε αξίζει να ελέγξετε την συνταγή πριν το πιάσετε αν έχετε αλλεργίες. 
 
Carl’s Jr. 
 
Οι κοτομπουκιές Carl’s Jr ξεχωρίζουν από τις άλλες προσφορές στην αγορά με το χαρακτηριστικό σχήμα αστεριού τους. Περιλαμβάνουν επίσης μερικά πιο ασυνήθιστα συστατικά – συγκεκριμένα «γεύση τύπου κοτόπουλου» – σύμφωνα με το The Daily Meal. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κοτομπουκιές περιλαμβάνουν γεύση βοείου κρέατος, το οποίο περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους πρωτεΐνης (από υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού) και λίπος βοείου κρέατος. Όσο για το πικάντικο σάντουιτς κοτόπουλου, φέρεται να περιέχει «απομονωμένο προϊόν βρώμης» στο μπιφτέκι του και μικροκρυσταλλική κυτταρίνη στο ψωμάκι του – που είναι ένας εκλεπτυσμένος πολτός ξύλου. 
 
Subway 
 
Η αλυσίδα έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο παρελθόν, με ισχυρισμούς ότι ορισμένα από τα προϊόντα κοτόπουλου της ήταν κατασκευασμένα όχι από υλικό κοτόπουλου. Η Subway απάντησε στους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «Το ψητό κοτόπουλο και οι λωρίδες κοτόπουλου είναι φτιαγμένες από 100% λευκό κρέας κοτόπουλου». Ωστόσο, τα προϊόντα της σίγουρα δεν παρασκευάζονται μόνο από κοτόπουλο. Το ψητό κοτόπουλο του στο φούρνο περιέχει επίσης αρώματα, άμυλο πατάτας και καραγενάνη. Αυτή είναι μια χημική ένωση που είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά παρασκευάζεται από μέρη διαφόρων κόκκινων φυκιών. Χρησιμοποιείται για να πήξει τα τρόφιμα, και δεν έχει καμία θρεπτική αξία. 
 
Jack in the Box 
 
Το Jack in the Box έχει διάφορες προσφορές με βάση τα πουλερικά στο μενού του, συμπεριλαμβανομένων των τρυφών κοτόπουλου και των ψήγματα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά σιτάρι και γάλα, επομένως όσοι έχουν αλλεργιογόνα θα πρέπει να ελέγξουν την λίστα συστατικών. Το κρέας στο κοτόπουλο ποπ κορν περιέχει επίσης «απομονωμένο προϊόν βρώμης» μεταξύ των άλλων συστατικών του από λωρίδες στήθους κοτόπουλου με κρέας από πλευρά, νερό και άμυλο πατάτας. 
 
whataburger 
 
Σύμφωνα με το The Daily Meal, ένα σημαντικό ποσοστό των λωρίδων κοτόπουλου Νότιου Τύπου της αλυσίδας δεν είναι καθαρό κρέας κοτόπουλου, με έως και 12% από κάθε τρυφερό κομμάτι να περιέχει συστατικά όπως νερό, φωσφορικό νάτριο και απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας. Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, η οποία προέρχεται από κόκκους σόγιας, είναι ένα κοινό συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα ως ένας τρόπος για να τα χύμα. 
 
Αυτό το τελευταίο συστατικό είναι ένα κοινό στοιχείο στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφέρει το outlet. Μια πρωτεΐνη που προέρχεται από σπόρους σόγιας, η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να αυξήσετε τα τρόφιμα. Αλλά όσοι έχουν δυνητικά επικίνδυνες αλλεργίες στην σόγια θα πρέπει να μείνουν μακριά από οτιδήποτε περιέχει πρωτεΐνη σόγιας. 
 
Burger King 
 
Σύμφωνα με το The Daily Meal, οι κοτομπουκιές Burger King περιέχουν επίσης μια ολόκληρη σειρά από αρώματα μαζί με στήθος κοτόπουλου και κρέας από πλευρά. Αυτά περιλαμβάνουν αυτολυμένο εκχύλισμα ζύμης, μια ουσία που προέρχεται από μαγιά, και άλλα ενισχυτικά γεύσης, συμπεριλαμβανομένου του δινάτριου γουανυλικού, μια μορφή άλατος που μερικές φορές χρησιμοποιείται παράλληλα με το MSG, και το οποίο βρίσκεται επίσης με την ονομασία E627. Είναι επίσης ακατάλληλα για όποιον δεν μπορεί να φάει αυγά, γάλα, σιτάρι, γλουτένη ή σέλινο. 
 
Dominos 
 
Αν και είναι γνωστό για την πίτσα του και όχι για το παραδοσιακό τρυφερό ή ψήγμα κοτόπουλου, υπάρχουν επίσης επιπλέον συστατικά στις προσφορές πουλερικών του γίγαντα του fast food. Το ψητό κοτόπουλο του περιέχει δεκάδες συστατικά όπως τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων και λιπολυμένο βούτυρο. Το τροποποιημένο άμυλο χρησιμοποιείται συνήθως ως πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής ή γαλακτωματοποιητής και για να κάνει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. 
 
Dairy Queen 
 
Οι λωρίδες κοτόπουλου Dairy Queen’s περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό άλλων συστατικών εκτός από το καθαρό κρέας. Τα άψητα φιλέτο κοτόπουλου περιέχουν έως και 18% ενός διαλύματος νερού, υδρολυμένης πρωτεΐνης σόγιας, αλατιού και φωσφορικού νατρίου. Το φωσφορικό νάτριο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής του κοτόπουλου και το βοηθά να διατηρείται πιο φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
Ένας εκπρόσωπος της Dairy Queen είπε: “Οι λωρίδες κοτόπουλου μας είναι 100% καρυκευμένο, κοτόπουλο από λευκό κρέας. Κάθε λωρίδα κοτόπουλου είναι ένα μόνο φιλέτο που μαρινάρεται και παναρίζεται για μέγιστη γεύση. Ενώ παρέχουμε τις λίστες συστατικών μας στο κοινό στο DairyQueen.com, αποφεύγουμε να παρέχουμε την ακριβή συνταγή ή το ποσοστό συστατικών για ανταγωνιστικούς λόγους.” 
 
Arby’s 
 
Σύμφωνα με το The Daily Meal, το φιλέτο κοτόπουλου Buttermilk περιέχει ένα εκπληκτικό συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης του – συμπύκνωμα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που καταναλώνεται συνήθως από αθλητές και bodybuilders, προστίθεται συχνά σε άλλα τρόφιμα για να τους δώσει μια υφή και γευστική ώθηση και να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο στο ράφι, αναφέρει. 
 
White Castle 
 
Το σχήμα της προσφοράς κοτόπουλου σε αυτήν την αλυσίδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι 100% κρέας. Αυτά τα δαχτυλίδια περιέχουν μια εκτενή λίστα συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού καραγενάνης -το οποίο προέρχεται από φύκια- και του μαγειρεμένου κοτόπουλου σε σκόνη. 
***
 
@bankingnews /2023 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.