3 Δεκεμβρίου 2022

Ψηφίζουμε τον Όγδοο Πρόεδρο της Κύπρου

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εις χείρας του Ελληνισμού
 
ΟΔΕΥΟΥΜΕ προς τον Φεβρουάριο 2023 για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ψήφω λαού στο Προεδρικό Μέγαρο. Το πρώην Κυβερνείο των Εγγλέζων αποικιοκρατών επί του Λόφου των Εχιδνών στους Αγίους Ομολογητές. 
 
Όπου θήτευσαν διαδοχικά οι:
 
(1) Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ 1960-1977,
(2) Σπύρος Κυπριανού 1977-1988,
(3) Γιώργος Βασιλείου 1988-1993,
(4) Γλαύκος Κληρίδης 1993-2003,
(5) Τάσσος Παπαδόπουλος 2003-2008,
(6) Δημήτρης Χριστόφιας 2008-2013 και
(7) Νίκος Αναστασιάδης 2013-2023. 
 
ΟΥΔΕΙΣ εκ των επτά προηγούμενων ΠτΔ (1960-2022) υπέκυψε ώστε να συρθεί στην κατάντια να υπογράψει με τους Τούρκους Κατακτητές την συνθηκολόγηση της ήττας. 
 
– Ουδείς υπέγραψε νομιμοποίηση του Αττίλα και των «τετελεσμένων» της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης από το ολέθριο 1974 παράνομης κατοχής των βορείων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία. Όποιες πολιτικές κι αν επιχείρησε στο Κυπριακό. Ή, στις οποίες αναγκάσθηκε να συρθεί, κατά τη διάρκεια τής θητείας του. 
 
– Ουδείς έφτασε στην ολέθρια για τον Ελληνισμό υπογραφή «λύσης» διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είτε «λύσης» διζωνικής μετεξέλιξης – υπαγωγής ολόκληρης της Κύπρου στον τουρκικό έλεγχο. 
 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, στο χοντρό πολυσέλιδο δεφτέρι με τους 62 χρόνων φρικτούς εν πολλοίς λογαριασμούς κερδο-ζημιών, μέγιστο κέρδος παραμένει ένα: 
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εις χείρας του Ελληνισμού.
 
– Κέρδος, από το 1974 και εντεύθεν, η αποτροπή, η αποφυγή τής «λύσης» του Κυπριακού.
– «Λύση», η οποία, υπό το βάρος του ισχύοντος έκτοτε ανισοζυγίου δυνάμεων, δεν μπορούσε παρά μόνο να αποτελέσει την ελληνική υποταγή στις τουρκικές απαιτήσεις.
– Προσαρμογής στις τουρκικές προδιαγραφές του περιεχομένου της.
– Πράγμα που εντοπίζεται, κατεξοχήν ανάγλυφο και τοις πάσι ολοφάνερο, σε όλα τα μέχρι σήμερα Σχέδια λύσης. Και στο εκλαμβανόμενο ως «κεκτημένο» των άχρι πρότινος «διακοινοτικών» συνομιλιών. 
 
ΑΚΟΜΗ και οι προθυμότεροι για «έντιμο συμβιβασμό» με τους Τούρκους, εκ των επτά προηγούμενων ΠτΔ, χαρακτηρισθένες και ως «Ενδοτικοί» προς διάκριση έναντι των λεγομένων «Απορριπτικών», δεν βουλήθηκαν εν τέλει, κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους, ούτε αφέθηκαν από την «Απορριπτική» πλειοψηφία του λαού (άπαξ μετρηθείσα στο 76% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2004) να ενδώσουν σε τουρκικών προδιαγραφών «λύση». 
 
ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ λοιπόν κέρδος, ηδιασωζόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Ως ένας από τους σημαντικότερους, ζωτικούς και κρίσιμους Προμαχώνες Αντίστασης τού Ελληνισμού, απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα και την εκτραχυνόμενη συν τω χρόνω απροκάλυπτη επιθετικότητα. 
 
ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ του ισχύοντος από το 1974 έως και σήμερα συσχετισμού δυνάμεων, στο πλαίσιο των έκτοτε διεθνών σχέσεων και των εκατέρωθεν διαφορετικών συμφερόντων των ενδιαφερομένων για την περιοχή μεγάλων δυνάμεων και συνασπισμών: 
 
(α) Η ΜΕΝ Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με το ελλα-δικό μας κράτος, δεν κατόρθωσαν ακόμη να απαλλάξουν την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και να πετύχουν τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. 
 
(β) Η ΔΕ ισχυρότερη Τουρκία απέτυχε να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την καταστήσει «Εκλιπούσα». Απέτυχε να αφαιρέσει από τα χέρια των Ελλήνων το μόνο διεθνώς νόμιμο κυπριακό κράτος, ώστε να επεκτείνει τον έλεγχό της εφ’ ολοκλήρου της νήσου. 
 
ΣΗΜΕΡΑ βρισκόμαστε, προφανώς, σε πρωτοφανείς διαφοροποιήσεις και α-να-δια-τά-ξεις του συσχετισμού δυνάμεων. 
 
Εξαιτίας κυρίως του ανελέητου κατακτητικού πολέμου που εκτόξευσε από τον παρελθόντα Φεβρουάριο 2022 η Ρωσία εναντίον της γειτονικής της Ουκρανίας. 
Εισβολή η οποία μοιάζει με προανάκρουσμα νέου παγκοσμίου πολέμου. 
 
Με ταυτόχρονη και την αναζωπύρωση των επιμόνως διακηρυσσομένων πανηγυρικά (για τον «νέο Τουρκικό Αιώνα» από το 2023) νεο-οθωμανικών επιδιώξεων της Τουρκίας να καταστεί υπερδύναμη. Ικανή να επιβάλλει τους όρους της στην περιοχή και παγκοσμίως. Υπερβαίνοντας και παραγκωνίζοντας και τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία στην οποία ανήκει. 
 
ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ επικίνδυνα και ανατριχιαστικά, πράγματι, οι ραγδαίως ρέουσες καταστάσεις. 
 
Και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, αυξημένη στο έπακρον εγρήγορση, αποφασιστικότητα, οξυδέρκεια, επιδεξιότητα και στρατηγική σοφία οι περιστάσεις. 
 
– Όχι μόνο για την ραγδαία ανόρθωση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών μίας αποτελεσματικής Αποτρεπτικής Ισχύος ολόκληρου του ελληνικού μετώπου από Έβρο – Αιγαίο – Κύπρο, απέναντι στην αδημονούσα τουρκική βουλιμία. 
 
– Αλλά και για την ανά πάσαν στιγμή ετοιμότητα, τον λεπτομερή προσχεδιασμό και την ακούραστη προπαρασκευή, από αμφότερες τις κυβερνήσεις μαζί, των δυνατοτήτων αξιοποίησης των διαφαινομένων εν εξελίξει πιθανώς ευνοϊκών περιστάσεων, για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών της Κύπρου. 
 
Ο ΟΓΔΟΟΣ Πρόεδρος της Κύπρου που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα πρέπει, λοιπόν, να είναι εξαιρετικά αυξημένων ικανοτήτων. Υπερβαίνοντας τα Ηττημένα Μυαλά μας της 48ετίας. Για να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις αυξημένες απαιτήσεις των πρωτοφανών, ήδη τεκταινομένων, νέων περιστάσεων της σημερινής διακυβευόμενης συγκυρίας. Η οποία εμφανίζεται πολύ πιο επικίνδυνη αφ’ ενός, αλλά και με πολύ διαφορετικές προσφερόμενες ευκαιρίες αφ’ ετέρου, για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού και εδώ και σε όλους τους άλλους προμαχώνες του. 
 
ΑΥΤΕΣ οι περιστάσεις και αυτές οι συγκυρίες, απαιτούν έναν Πρόεδρο της Κύπρου με συνολικό σχέδιο για τον συνολικό Ελληνισμό. Όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα και για τη Διασπορά. Για το σύνολο του έθνους. Ικανόν να απαιτήσει από την Αθήνα, να επιτύχει και να συνδιαμορφώσει με την Αθήνα, όχι απλώς ένα νέο «Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου», αλλά: 
 
– Μια Κοινή Συνολική Στρατηγική του Ελληνισμού. Για όλα τα δέοντα στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική αμφοτέρων των κρατικών υποστάσεων και των όπου γης ομογενών. 
 
Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, στον 5ο προ Χριστού αιώνα, διά στόματος Περικλέους στο Β-60 της Ξυγγραφής του, προσδιόρισε τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα ενός ικανού πολιτικού ηγέτη. Τα αντιγράφουμε για την αειθαλή χρησιμότητά τους, όπως μας τα είχε διδάξει ο αείμνηστος Δάσκαλος Κωστής Κολώτας: 
 
1. «Γνῶναί τε τὰ δέοντα καὶ ἑρμηνεῦσαι ταῦτα» = Να γνωρίζει αυτά που πρέπει να γίνουν και να μπορεί να τα εξηγήσει, ιδιαίτερα δε να πείσει τον λαό γι’ αυτά. 
 
2. «Φιλόπολίς τε καὶ χρημάτων κρείσσων» = Αγαπά την πατρίδα και είναι ανώτερος χρημάτων. Επειδή: 
 
3. «ὅ τε γὰρ γνοὺς καὶ μὴ σαφῶς διδάξας ἐν ἴσῳ καὶ εἰ μὴ ἐνεθυμήθη» = Εκείνος που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να τα εξηγήσει και δεν μπορεί να πείσει γι’ αυτά τον λαό, είναι σαν να μην τα γνωρίζει. 
 
4. «ὅ τε ἔχων ἀμφότερα» = Δηλαδή εκείνος που ξέρει τα δέοντα και μπορεί να τα εξηγήσει και να πείσει, «τῇ δὲ πόλει δύσνους, οὐκ ἂν ὁμοίως τι οἰκείως φράζοι» = όμως δεν αγαπά την πατρίδα του, είναι ανώφελες αυτές οι γνώσεις του. Ώστε πρέπει ν’ αγαπά και την πατρίδα του. 
 
5. «Προσόντος δὲ καὶ τοῦδε, χρήμασι δὲ νικωμένου, τὰ ξύμπαντα τούτου ἑνὸς ἂν πωλοῖτο» = Όταν έχει κι αυτή την αγάπη για την πατρίδα, όμως νικιέται απ’ το χρήμα, το δε κέρδος τον παρασύρει, όλες αυτές τις ιδιότητες τις πουλεί για ένα μόνο πράγμα, το χρήμα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.