23 Δεκεμβρίου 2022

Η άγνωστη μαχη με τους Τούρκους στο Πέπλο Έβρου το 1986 – Η εκτέλεση του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου από Τουρκική περίπολο (και τι γνωρίζω εγώ που υπηρέτησα στο τάγμα του Καραγώγου τρία χρόνια μετά)

Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1986, η περίπολος του φυλακίου, αποτελούμενη από τους Στρατιώτες Καραγιάννη Δημήτριο, Καραγώγο Ζήση και Βασιλό Γεώργιο, ξεκινά από το φυλάκιο να εκτελέσει την υπηρεσία της προκαλύψεως στον τομέα του φυλακίου.
 
Περί την 11:15, η περίπολος φτάνει στο «Κτήμα Τσιρώζη» και αντιλαμβάνεται στην Τουρκική όχθη έναν Τούρκο άοπλο Στρατιώτη, ο οποίος μόλις βλέπει την Ελληνική περίπολο, ζήτησε τσιγάρο.
 
Ο Στρατιώτης Καραγώγος, με την ψυχολογία του ανθρώπου που συνδέει δύο άτομα σε μια ερημική περιοχή, κατεβαίνει στην ξερή κοίτη, χαιρετά τον Τούρκο και προσπαθεί να του πετάξει τσιγάρα, ενώ βρίσκεται στην όριο γραμμή. Τη στιγμή εκείνη, χωρίς έστω να ακουστεί το προειδοποιητικό «ΑΛΤ», δέχεται άνανδρα μία ριπή από έναν άλλο Τούρκο Στρατιώτη, που βρίσκεται κρυμμένος 15 μ. από την όριο γραμμή και ταυτόχρονα πυροβολεί και κατά των άλλων δύο ανδρών της Ελληνικής περιπόλου. 
 
Αποτέλεσμα αυτών, ήταν να πέσει αιμόφυρτος στην κοίτη ο Στρατιώτης Καραγώγος, ενώ ο Στρατιώτης Καραγιάννης Δημήτριος να τραυματιστεί στο δεξιό βραχίονα. 
 
Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών της Ελληνικής και της Τουρκικής περιπόλου επί 10 περίπου λεπτά, και στη συνέχεια το όπλο του Καραγιάννη παραλαμβάνει ο Αγροφύλακας του χωριού Πόρος, Ζαπάρτας Σωτήριος, που τυχαία περνώντας από εκεί με το τρακτέρ του, αντιλήφθηκε την κατάσταση, έτρεξε στο χώρο του επεισοδίου, πήρε το τυφέκιο από το Στρτη Καραγιάννη (ο οποίος λόγω του τραύματος αδυνατούσε να συνεχίσει το πυρ) και έβαλε με ριπές κατά των Τούρκων. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν ενισχυθεί και δεν επιτρέπουν με τα πυρά τους να παραληφθεί ο βαριά τραυματισμένος Ζήσης Καραγώγος. 
 
Στη συνέχεια, φτάνει στο χώρο του επεισοδίου ο Αρχιφύλακας του φυλακίου με δύο οπλίτες, ο Δκτής του Λόχου Προκαλύψεως και ο Δκτής του Τάγματος. Παράλληλα το 31 ΣΠ διατάσσει την προώθηση στο φυλάκιο μίας Διμοιρίας και τον συναγερμό του 535 ΤΠ και λοιπών Μονάδων του Συντάγματος. 
 
Ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Καρανάκης Εμμανουήλ, Αρχιφύλακας του φυλακίου, μαζί με δυο οπλίτες εμπλέκονται στη μάχη, και αντιμετωπίζοντας μέχρι περί την 14:00 ώρα, πάνω από 60 Τούρκους στρατιώτες με γενναιότητα και αυτοθυσία, καταφέρνουν όχι μόνο να παραλάβουν τον βαριά τραυματισμένο Ζήση, αλλά και να διατηρήσουν τη θέση τους, απωθώντας με τα φονικά πυρά τους το Τούρκικο τμήμα που προσπαθεί να εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος και να τον κυκλώσει. 
 
Οι Τούρκοι, περί την 15:30 ώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες (εννέα άνδρες νεκροί μεταξύ των οποίων ο Τούρκος Υπολοχαγός, Αρχιφύλακας του Τουρκικού φυλακίου και πολλοί τραυματισμένοι ο αριθμός των οποίων δεν εξακριβώθηκε) και την αποτυχία του σκοπού τους, σταματούν να βάλλουν.
 
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!! 
 
 
Ενώ σε αφιέρωμα του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Υποστράτηγου ε.α, Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ στη mixanitouxronou.gr διαβάζουμε: 
 
Μακροχρόνια η αντιπαράθεση μας με τη γειτονική Τουρκία με αρκετές πτυχές και μεμονωμένα επεισόδια να παραμένουν σχετικά άγνωστα. Όλα όμως τα επεισόδια πρέπει να τυγχάνουν αντίστοιχης αξιολόγησης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα και κυρίως να λαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες.
 
Ορισμένα δε εξ αυτών προσφέρονται και για την ευρύτερη άντληση συμπερασμάτων και ανύψωση του ηθικού του ελληνικού λαού καθώς αποδεικνύουν ότι το έμψυχο υλικό των ενόπλων δυνάμεων, μόνιμοι και κληρωτοί, εξακολουθούν να διατηρούν τις πολεμικές αρετές των προγόνων μας. 
 
Θα αναφερθώ στο μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου. Στο σημείο της εμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 11.00, μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι με μια διμελή τουρκική. Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης. 
 
Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου. Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο. Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων. Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του. 
 
Στις 15.00 Τουρκική ενισχυμένη διμοιρία, περίπου 50 ανδρών, διέβη με σχεδίες τον Έβρο και σε σχηματισμό μάχης κινήθηκε, εντός του τουρκικού εδάφους, προς το σημείο της σύγκρουσης. Για επιτήρηση του σημείου είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένα Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες που έλαβαν θέσεις μάχης όταν αντελήφθησαν την προσέγγιση των Τούρκων. Η υπόλοιπη ελληνική δύναμη, 20 περίπου ανδρών, ήταν αναπτυγμένη σε απόσταση 200 μέτρων επί του αναχώματος που περνούσε και ο παραποτάμιος δρόμος. Πλησιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο, αποξηραμένη κοίτη, οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά πυρά εναντίον των 4 Ελλήνων που από καλυμμένες θέσεις ανταπέδωσαν. 
 
Η σφοδρή ανταλλαγή διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο ανάχωμα για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη η οποία αδυνατούσε να επέμβει από τον φόβο της προσβολής των προωθημένων δικών μας ανδρών. Ταυτόχρονα όμως υποχώρησαν και οι τουρκικές δυνάμεις έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες. Σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία στην ανταλλαγή πυροβολισμών φονεύθηκαν ένας ανθυπολοχαγός και τέσσερις στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν πάνω από δέκα συνάδελφοι τους. Από αμφότερες τις πλευρές υπήρξε κινητοποίηση των δυνάμεων που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής και τμήματα τους προωθήθηκαν προς το ποτάμι. Η επικοινωνία όμως που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η σφοδρή δε χιονόπτωση των επομένων ημερών κατέστησε προβληματική κάθε κίνηση διαλύοντας κάθε σκέψη αντίδρασης. 
 
Στη δεκάλεπτη σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα, οι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί ψύχραιμα και επιδέξια αντιμετώπισαν την πολυάριθμη και καλά εξοπλισμένη τουρκική διμοιρία και υποχώρησαν συντεταγμένα μόνο όταν η έλλειψη πυρομαχικών άρχισε να γίνεται εμφανής έχοντας επιφέρει σημαντικότατες απώλειες στους αντιπάλους της. Εξίσου αποτελεσματική και τουλάχιστον ταχύτερη από την τουρκική, αποδείχτηκε η ελληνική αντίδραση στην κινητοποίηση των δυνάμεων στην έκτακτη εκείνη περίπτωση. 
 
Φυσικά, κάθε επεισόδιο αποδεικνύει και δυσλειτουργίες και αδύνατα σημεία για τα οποία και πρέπει να ληφθούν μέριμνα αποκατάστασης. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες στρατιώτες της περιόδου εκείνης υπηρετούσαν πάνω από τη διπλάσια σημερινή ανεπαρκή θητεία των 9 μηνών, ως εκ τούτου είχαν τον χρόνο να εκπαιδευθούν καλύτερα σε θέματα τακτικής και χειρισμού του οπλισμού. Προφανής όμως και ο ελληνικός εφησυχασμός των μελών της περιπόλου μας στα πλαίσια μιας γενικότερης καλόπιστης έως και χαλαρής ατομικής αντιμετώπισης των Τούρκων με τραγικό επακόλουθο το θάνατο του Καραγώγου. Η κατάληξη του επεισοδίου επέφερε κλονισμό στο ηθικό των παραμεθόριων τουρκικών μονάδων που αναγκάστηκαν να προωθήσουν επί δίμηνο τμήματα ειδικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή. 
 
Για ανεξήγητους λόγους, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου. Σήμερα, το γειτονικό φυλάκιο του Πέπλου, φέρει σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα το όνομα του: Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου. Ο Ζήσης αποτελεί έναν από τα δεκάδες θύματα του ακήρυκτου, χαμηλής έντασης, πολέμου που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών. 
 
Στους νεκρούς αυτούς, πλέον των γνωστών από τραγικά γεγονότα, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους τους άγνωστους πεσόντες σε πλήθος ατυχημάτων και ασκήσεων. Όλα αυτά τα χαμένα παιδιά μας είναι ο φόρος αίματος που ο ελληνικός λαός πληρώνει καθημερινά για την κατοχύρωση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδος. Είναι όμως ένας φόρος, που όπως και αρκετοί άλλοι, δυστυχώς εντελώς άνισα κατανέμεται μονομερώς μόνο στα μη προνομιούχα μέρη της ελληνικής κοινωνίας. 
 
 
Παρακάτω θα παραθέσω σχόλιο που έβαλα σε παλιότερη ανάρτησή μας (δείτε ΕΔΩ) με την μαρτυρία όπως την κατέγραψα προσωπικά.... Στην τότε ανάρτηση αναφερόταν ότι το επεισόδιο ξεκίνησε όταν τουρκικός λόχος βρέθηκε εντός ελληνικού εδάφους!!!!! 
Διαβάζοντας την μαρτυρία μου θα δείτε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο πραγματικό επεισόδιο από όσα αναφέρονται....
 
ΣΧΟΛΙΟ  
 
Η επίσημη λοιπόν περιγραφή του γεγονότος είναι αυτή που διαβάσατε παραπάνω.... 
 
Εγώ όμως θα σας πω την πραγματική περιγραφή του γεγονότος καθώς υπηρέτησα το 1989 και μόλις λίγα χρόνια μετά το περιστατικό στο 535 ΤΠ στις Φέρρες και άκουσα τα καθέκαστα από ανθρώπους που περίπου τα είχαν ζήσει ή τουλάχιστον τα είχαν πολύ νωπά ακόμα στην μνήμη τους από αυτούς που τα έζησαν...... 
 
Καταρχήν κανένας τουρκικός λόχος δεν βρέθηκε εντός ελληνικού εδάφους.... 
Καθώς δεν κυκλοφορούν τουρκικοί λόχοι δεξιά κι αριστερά στα σύνορα, χωρίς αντίστοιχη ύπαρξη δικών μας μονάδων.... 
Στα σύνορα λοιπόν περιπολούν ΜΟΝΟ περίπολοι 2 ανδρών από ελληνικής πλευράς και 3 ανδρών από τουρκικής.... (έτσι τουλάχιστον ήταν εκείνη την εποχή)... 
 
Ο Καραγώγος μαζί με ένα ακόμα στρατιώτη κινούνταν στην μεθόριο σαν περίπολο... 
Κάποια στιγμή πλησιάζοντας σε σημείο που η κοίτη του ποταμού Εβρου έχει μετακινηθεί πρός την μία πλευρά των συνόρων (κάτι που συνέβαινε τότε και ίσως και τώρα πολύ συχνά.... από τις δύο πλευρές με τεχνητό τρόπο...), αντελήφθησαν την τουρκική περίπολο απέναντι από την στεγνή κοίτη του ποταμού... 
 
Στο σημείο λοιπόν εκείνο η κοίτη ήταν ξερή και συνεπώς οι 2 περίπολοι μπορούσαν να συναντηθούν σχεδόν σε απόσταση λίγων μέτρων...
 
Ενας εκ τω Τούρκων στρατιωτών έκανε νόημα στους Ελληνες στρατιώτες για ανταλλαγή τσιγάρων... Ηταν μια πρακτική που συνήθιζαν τότε οι στρατιώτες των 2 πλευρών και μάλιστα οι Τούρκοι ήξεραν ότι οι Ελληνες στρατιώτες είχαν καλής ποιότητας αμερικάνικα τσιγάρα... 
 
Ο Καραγώγος ανταποκρίθηκε αμέσως.... και κατέβηκε μαζί με τον Τούρκο στην ξερή κοίτη του ποταμού όπου άρχισε να συνεννοείται με τον Τούρκο στρατιώτη ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν από μικρή απόσταση.... 
 
Για τραγική μοίρα την στιγμή εκείνη, εμφανίστηκε Τούρκος αξιωματικός που είδε την σκηνή...
 
Να επισημάνω ότι, τότε οι ποινές που αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι στρατιώτες για παρατυπίες και παραβιάσεις του κανονισμού ήταν αυστηρότατες και περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς, μαστιγώσεις και ακόμα και επανάληψη θητείας!!!!! 
 
Οταν λοιπόν ο φαντάρος του τουρκικού περιπόλου αντιλήφθηκε ότι ένας αξιωματικός τον είδε και παρόλο που η συναλλαγή είχε τελειώσει και ο Καραγώγος ανηφόριζε πάλι προς την ελληνική πλευρά, σήκωσε το όπλο του τρομαγμένος και πυροβόλησε τον άτυχο Καραγώγο πιστεύοντας ότι έτσι θα δικαιολογούνταν στον αξιωματικό ότι ο Ελληνας στρατιώτης παραβίασε την παραμεθόριο κι εκείνος αντέδρασε νόμιμα.... 
 
Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες καθώς ο άλλος Ελληνας στρατιώτης καλύφθηκε κι άρχισε να ρίχνει, αλλά και οι 4 Τούρκοι από την άλλη πλευρά ξεκίνησαν να πυροβολούν προς το μέρος του.... 
 
Μάλιστα μια από τις τουρκικές σφαίρες τραυμάτισε και το άλλο παλικάρι μας... που όμως συνέχισε να μάχεται μόνος εναντίον τεσσάρων Τούρκων....  
 
Την ώρα εκείνη για καλή τύχη του Ελληνα φάνηκε ένας αγροφύλακας, ο οποίος σηκώνοντας το όπλο του νεκρού Καραγώγου άρχισε να μάχεται κι αυτός κατά των Τούρκων.... 
 
Φυσικά το σημείο που γινόταν η συμπλοκή απέχει περίπου 500 μέτρα από το φυλάκιο που σήμερα φέρει το όνομα του Καραγώγου και στο οποίο υπηρετούσαν και οι δύο φαντάροι μας του περιπόλου.... έτσι οι πυροβολισμοί και οι ριπές ακούγονταν καθαρά στους άνδρες του ελληνικού φυλακίου, που αμέσως άρχισαν να ετοιμάζονται να σπεύσουν προς βοήθεια των παλικαριών μας.... 
 
Ο δόκιμος ανθυπολοχαγός που ήταν επικεφαλής, αφού ειδοποίησε σχετικά το τάγμα, πήρε αμέσως 5 στρατιώτες που βρίσκονταν διαθέσιμοι στο φυλάκιο, οι οποίοι αφού έγιναν αστακοί στην κυριολεξία (όπως χαρακτηριστικά μου είπαν τα παιδιά του φυλακίου τότε) βάζοντας ακόμα και χιαστή δεσμίδες με σφαίρες και γεμιστήρες, έσπευσαν στο σημείο της συμπλοκής και ενίσχυσαν τους δικούς μας.... 
 
Πλησίον όμως βρίσκεται και το τουρκικό αντίστοιχο φυλάκιο από το οποίο ξεκίνησαν περίπου 40 Τούρκοι στρατιώτες (σχεδόν μια ολόκληρη διμοιρία... πράγμα που δείχνει και την μεγάλη επάνδρωση που έχουν οι Τούρκοι) με δύο καμιόνια για το σημείο της συμπλοκής.... 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηλίθιοι τούρκοι οδηγοί των φορτηγών, όταν έφθασαν στο σημείο της συμπλοκής γύρισαν από τον φόβο και την βλακεία τους το άνοιγμα των φορτηγών προς τους Ελληνες στρατιώτες, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στο εσωτερικό των φορτηγών σκορπίζοντας τον θάνατο στους Τούρκους.... (εκεί είχαν και τους περισσότερους νεκρούς...) 
 
Ομως τελικώς αποβιβαζόμενοι οι Τούρκοι έφεραν μαζί τους 50άρια πολυβόλα, τα οποία βάλοντας προς τους Ελληνες με τις μεγάλου διαμετρήματος σφαίρες, έκοβαν στην κυριολεξία τους κορμούς των δέντρων της περιοχής!!!!! 
 
Πραγματικά η συμπλοκή κράτησε αρκετές ώρες και σταμάτησε με συνεννόηση των ανωτέρων, λίγο πριν εμπλακούν ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις που ξεκίνησαν για το σημείο από το 535ΤΠ και την Τουρκική μονάδα, αλλά και άρματα μάχης που κλήθηκαν και απο τις 2 πλευρές.... 
 
Αυτά για να ξεκαθαρίσει αυτή η τραγική ιστορία που κόστισε την ζωή ενός άτυχου παλικαριού αλλά και πολλές τουρκικές ζωές...

Συμπληρωματικό σχόλιο 2022

Οφείλω να πω ότι στην πρώτη ενίσχυση του τραυματισμένου Ελληνα στρατιώτη και του αγροφύλακα, ούτε ο Δ/της του Λόχου Προκαλύψεως, ούτε και ο Δ/της του Τάγματος βρέθηκαν στο σημείο.... όπως αναφέρει η πρώτη μαρτυρία.

Δεν υπήρξε αναίτιος πυροβολισμός του Καραγώγου και οι αριθμοί ανδρών των περιπόλων αναφέρονται και πάλι ανάποδα...

Επίσης οι Τούρκοι στο σημείο που έγινε η συμπλοκή ήρθαν με καμιόνια (κι όχι με λέμβους) καθώς υπάρχει προεξοχή που ανήκει στην Τουρκία πέραν της κανονικής ροής του ποταμού Εβρου στην οποία υπάρχει και γέφυρα που περνούν οχήματα...

Παραθέτω σχετική εικόνα από το Google Map.

Τέλος να πω ότι το πτώμα του Καραγώγου ανασύρθηκε αφού έγινε κατάπαυση του πυρός κι όχι εν μέσω των εχθροπραξιών όπως αναφέρεται...

Νομίζω ότι η ιστορική αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί....



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Φίλε Θάνο είχα ξαναδιαβάσει την δική σου περιγραφή, η οποία είναι συνταρακτική και φανερώνει ότι πλέον η θρασύτητα των Τούρκων έχει υπερβεί κάθε όριο ανοχής μας. Αυτή βέβαια δεν λέγεται ανοχή αλλά ραγιαδισμός με την κακή έννοια...
Και στην ημικατεχόμενη Κύπρο μας τα ίδια και χειρότερα...
Επτά συνολικά εθνοφρουροί δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους στρατιώτες από την εισβολή του 1974 και έπειτα στη πράσινη γραμμή.
Οι αφορμές τις πλείστες φορές ήταν η είσοδος του Ελληνοκύπριου εθνοφρουρού στη νεκρή ζώνη για να δώσει είτε τσιγάρα είτε ποτό σε Τούρκο στρατιώτη και σε άλλες περιπτώσεις ο θάνατος των παλικαριών μας ήταν άνευ λόγου και αιτίας. Απλά οι Τούρκοι διψούσαν για αίμα Ελληνικό.

Μιχαλάκης Σοφοκλέους 1976
Ο κύκλος του αίματος αρχίζει με τον Σοφοκλέους, όπου δολοφονείται τον Απρίλιο του 1976. Πέρασε στη πράσινη γραμμή για να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο σκοπό και εκτελέστηκε εν ψυχρώ.
Τούρκος αξιωματικός βρέθηκε στη σκηνή, είδε τον Σοφοκλέους και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο. Ο Ελληνοκύπριος εθνοφρουρός πέθανε ακαριαία.
Χριστάκης Γεωργίου 1982
Έξι χρόνια αργότερα, σειρά παίρνει ο Γεωργίου. Σεπτέμβριος του 1982 πέφτει νεκρός σε φυλάκιο στο Καϊμακλή. Άνευ λόγου και αιτίας πυροβολήθηκε από τον Τούρκο στρατιώτη που βρισκόταν στο απέναντι φυλάκιο.
Τρύφωνας Τρύφωνος 1983
Λίγα λεπτά αφού ανέλαβε υπηρεσία στη σκοπιά του φυλάκιου Αγίου Κασσιανού πέφτει νεκρός. Ο λόγος δολοφονίας του άγνωστός. Ο Τρύφωνος ξεψύχησε λίγα λεπτά μετά που δέχθηκε τους πυροβολισμούς.
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 1988
Μάϊος του 1988 και άλλος ένας εθνοφρουρός πέφτει νεκρός από τα πυρά του Αττίλα. Όλα άρχισαν όταν Τούρκος υπαξιωματικός μπήκε σε σπίτι που κόντα νεκρή ζώνη... Ο Χαραλάμπους άκουσε τις φωνές και έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Ο Τούρκος υπαξιωματικός τότε τον αντιλήφθηκε και τον σκότωσε.
Ευαγόρας Ευαγόρου 1988
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Λοχίας Ευαγόρου, μπαίνει στη νεκρή ζώνη για να δώσει στο Τούρκο σκοπό ένα ραδιόφωνο με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Καθώς πλησίαζε το φυλάκιο ο Τούρκος σκοπός άνοιξε πυρ εναντίων του, δολοφονώντας τον εν ψυχρώ.
Αθανάσιος Κλεοβούλου 1993
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κλεοβούλου έμελλε να χάσει τη ζωή του. Ο Κλεοβούλου μπήκε στη νεκρή ζώνη για να πάρει μια μπουκάλα αλκοόλ από τον Τούρκο σκοπό. Καθώς πλησίαζε το φυλάκιο για να παραλάβει το μπουκάλι, μια σφαίρα τον ρίχνει κάτω. Όπως διαφάνηκε από τις μαρτυρίες ο πυροβολισμός προήλθε από διπλανό τουρκικό φυλάκιο.
Στέλιος Παναγή 1996
Ο τελευταίος νεκρός, στη τραγική λίστα... Ο Παναγή στις τελευταίες ήμερες του στο φυλάκιο κοντά στις Κεντρικές Φυλακές ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με Τούρκο σκοπό και δύο ημέρες πριν από την μετάθεση του, θέλησε να ανταλλάξει πηλήκιο.
Μπήκε στη νεκρή ζώνη για την ανταλλαγή και τότε έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Τούρκων. Τραγική ειρωνεία η αφίσα που υπήρχε στο φυλάκιο του με τους έξι προηγούμενους νεκρούς εθνοφρουρούς, έγραφε πάνω...
«Εθνοφρουρέ της μοιρασμένης μας πατρίδας, μην ενδίδεις σε καλέσματα των Τούρκων τα οποία μπορεί να φαίνονται φιλικά, αλλά είναι πολύ πιθανόν να αποβούν μοιραία για σένα...»
Και ας μην λησμονούμε τους εθνομάρτυρες μας Τάσσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που άνανδρα *δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς και Γκρίζους Λύκους στην Πράσινη γραμμή τον Αύγουστο του 1996.
*Στις 24 Ιουνίου 2008, το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε την Τουρκία ένοχη για την δολοφονία του Τάσου και του Σολωμού. Κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παρ όλον ότι ήταν γνωστοί οι δολοφόνοι, ούτε κανείς συνελήφθη αλλά και ούτε τιμωρήθηκε, όπως και η κατοχική βάρβαρη Τουρκία για τα χιλιάδες απεχθή εγκλήματα, που διέπραξε με την ανοχή των δόλιων συμμάχων μας ...
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΧΕΙ.
ΑΚΡΙΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΘΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ. Η ΟΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΙΣΤΙΑ.
Α.Α. Αδελφός εθνομάρτυρα, που ημιθανής συνελήφθη μετά από σκληρή μάχη και ο οποίος αφού βασανίσθηκε βάναυσα εκτελέσθηκε εν ψυχρώ με άλλους 12 συμπολεμιστές του.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.