30 Δεκεμβρίου 2022

Η Ιταλία και η Πολωνία κηρύσσουν πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγγέλλουν τη «δικτατορία του ισχυρότερου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης La Stampa και την οποία αναμεταδίδει το Politico, ο Πολωνός πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η Ιταλία και η Πολωνία έχουν δεσμευτεί να βάλουν ένα τέλος στις επιταγές των ισχυρότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προκειμένη περίπτωση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αποφασίζουν τα πάντα κατά το δοκούν χωρίς να συμβουλεύονται τους υπόλοιπους.
 
Πόσο θα διαρκέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ερώτημα τίθεται σε μια εποχή που η Ένωση, πολύ αποδυναμωμένη από την πανδημία του κοροναϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, περνά μια νέα κρίση που χαρακτηρίζεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο κινδυνεύει, αυτή τη φορά, να αμαυρώσει εντελώς την εικόνα της. Και μέσα σε αυτό το θυελλώδες πλαίσιο, δύο χώρες (η Πολωνία και η Ιταλία) αποφάσισαν να ακουστεί η φωνή τους για μια ριζική αλλαγή στη λειτουργία μιας Ευρώπης που απαξιώνεται όλο και περισσότερο.
 
Πράγματι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό μέσο ενημέρωσης La Stampa και αναμεταδίδει το Politico, ο Ματέους Μοραουιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας, δεν παρέλειψε να καταγγείλει την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει μάστιγα που κατατρώει την Ένωση. Στη συνέντευξη αυτή, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία και η Πολωνία «έχουν βαρεθεί τις επιταγές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας».  
 
Καταγγέλλοντας μια Ένωση στα χέρια ισχυρών κρατών (Γαλλία και Γερμανία), ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του. «Οι Πολωνοί και οι Ιταλοί έχουν βαρεθεί τις ντιρεκτίβες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και θέλουν πραγματική δημοκρατία. Θέλουμε να αναζωογονήσουμε την Ευρώπη από τις βασικές της αρχές», είπε.  
 
Στη συνέντευξή του, ο Πολωνός επικεφαλής της κυβέρνησης επιτέθηκε σκληρά στη Γερμανία, η οποία έχει γίνει η ατμομηχανή της ευρωζώνης. «Πληρώνουμε ήδη βαρύ τίμημα κυρίως λόγω των λαθών των Γερμανών πολιτικών. Αλλά αν το Βερολίνο αποφάσιζε τα πάντα, η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν υψηλότερη», παραπονέθηκε.  
 
Μιλώντας για την ηγεμονία του ζεύγους Γαλλίας-Γερμανίας που υπαγορεύουν τα οράματά τους στα υπόλοιπα μέλη, ο Mateusz Morawiecki προειδοποιεί: «είτε πρόκειται για τον κανόνα της ομοφωνίας είτε για την τυραννία του ισχυρότερου». Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο μιας κρίσης που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αποδυναμώσει σημαντικά την ΕΕ.  
 
Επιπλέον, πρόσφατα αποκαλύφθηκε στον Τύπο ότι βαριά ονόματα της ΕΕ κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρόδωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλούτισαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή είναι τουλάχιστον η αποκάλυψη που έκανε το μέσο ενημέρωσης Politico.com στις 24 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την πηγή, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι πλουτίζει από τον πόλεμο, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.  
 
Σύμφωνα με την πηγή, μία από τις κύριες αιτίες αυτής της ευρωπαϊκής οργής είναι ο διαβόητος νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA), οι μαζικές επιδοτήσεις που χορήγησαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους. Αυτή η αμερικανική απόφαση προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη, καθώς φοβάται ότι εκατοντάδες εταιρείες θα εγκαταλείψουν τη Γηραιά Ήπειρο για να εγκατασταθούν στη χώρα του θείου Σαμ.  
 
Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που εγείρουν τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Politico, ανώτεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι επίσης αναστατωμένοι που πρέπει να αγοράζουν αμερικανικό φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που πλήρωναν στη Ρωσία του Πούτιν. Προσθέστε σε αυτό τις δαπανηρές παραγγελίες όπλων των ΗΠΑ από την Ευρώπη (της οποίας τα αποθέματα όπλων είναι σχεδόν άδεια) και η εξίσωση γίνεται πολύ δύσκολο να λυθεί.  
 
Η Ρωσία φαίνεται ότι είδε το σωστό. Πράγματι, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ, Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είχε αποκαλύψει με σαφήνεια την αμερικανική στρατηγική, κατηγορώντας τον θείο Σαμ ότι επιδιώκει, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, να «αποβιομηχανοποιήσει την Ευρώπη και να την πλημμυρίσει με αμερικανικά όπλα».  
 
«Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στη Δύση, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εξαντλήσουν και να αποβιομηχανοποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε. Και πρόσθεσε: «Οι Γερμανοί μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος των αλυσίδων παραγωγής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη. Είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να αποδυναμώσει στρατιωτικά την Ευρώπη, να την κρατήσει σε εγρήγορση, να πλημμυρίσει την Ουκρανία με όπλα και να γεμίσει τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά αποθέματα με αμερικανικά όπλα.  
 
Για τον Λαβρόφ, σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. «Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λόγια του Λαβρόφ ήρθαν λιγότερο από τρεις ημέρες μετά την πρόσφατη παραδοχή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (μέλος της ΕΕ) ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Ευρώπη έχει πέσει στη δική της παγίδα.  
 
Μετάφραση: Con και Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: LE COURRIER DU SOIR



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.