24 Δεκεμβρίου 2022

Δείτε γιατί ο έρπητας ζωστήρας οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την ιατρική σχολή Anschutz του πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες που εξετάζουν το γιατί οι άνθρωποι που έχουν έρπητα ζωστήρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, πιστεύουν τώρα ότι η απάντηση βρίσκεται σε κάποια κυστίδια λιπιδίων, που ονομάζονται εξωσώματα και μεταφέρουν πρωτεΐνες και γενετικές πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων.
 
Η μελέτη διερευνά τους μηχανισμούς πίσω από τη σύνδεση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του εγκεφαλικού επεισοδίων και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases.
 
“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα. Αλλά πιθανώς δεν γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος για ένα χρόνο μετά την μόλυνση με τον έρπητα ζωστήρα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew Bubak, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο τμήμα Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κολοράντο. 
 
“Είναι σημαντικό ότι το εξάνθημα συχνά επουλώνεται πλήρως και οι ασθενείς αισθάνονται φυσιολογικά, εντούτοις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό χωρίς να το ξέρουν”. 
 
Ο ιός varicella-zoster (VZV), που προκαλεί επίσης τη γνωστή ανεμοβλογιά, είναι εκείνος που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Ο ιός παραμένει στους γαγγλιακούς νευρώνες και έχει τη δυνατότητα να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έντονο πόνο.  
 
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, για τα οποία ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα συνήθως δεν συνιστάται. 
 
Οι ασθενείς που εκδηλώνουν εξανθήματα στο πρόσωπό τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, πιθανώς λόγω του πόσο κοντά είναι το εξάνθημα στον εγκέφαλο. 
 
Ο δρ. Bubak και οι συνεργάτες του άρχισαν να ερευνούν τα εξωσώματα πιο προσεκτικά για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί αυτή η συσχέτιση. 
 
“Τα εξωσώματα μεταφέρουν παθογόνο φορτίο που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και φλεγμονή μακριά από το σημείο της πραγματικής μόλυνσης. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό στους ασθενείς”, είπε ο Bubak. 
 
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος από 13 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα και από 10 χωρίς. Δείγματα αίματος ελήφθησαν τόσο τη στιγμή της μόλυνσης όσο και ανά 3 μήνες μετά από αυτή. Επίσης, εξωσώματα εξήχθησαν από το πλάσμα αίματος των ασθενών. 
 
Οι ερευνητές βρήκαν εξωσώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος σε άτομα με έρπητα ζωστήρα. 
 
Ανακάλυψαν επίσης ίδια εξωσώματα κατά την παρακολούθηση ανά τρίμηνο. 
 
Ο δρ. Bubak είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε ένα υποσύνολο ατόμων με έρπητα ζωστήρα, ο ιός μπορεί να μην επιστρέψει σε λανθάνουσα κατάσταση ή τα κυκλοφορούντα εξωσώματα που προκαλούν μια ευνοϊκή για θρόμβωση κατάσταση μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη θεραπεία και την εξαφάνιση του εξανθήματος. 
 
Είπε ότι η χρήση αντιιικών παραγόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την προσθήκη αντιαιμοπεταλιακών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ενός σοβαρού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστούς προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού. 
 
“Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη, τότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την κλινική πρακτική για ασθενείς με έρπητα ζωστήρα”, είπε ο δρ. Bubak. 
 
Οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα (για τον οποίο υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο) και του εγκεφαλικού, είπε ο δρ.Bubak.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.