4 Δεκεμβρίου 2022

«Ο ρόλος και η σχέση με τον πατέρα. Υπέρβαση του παραδοσιακού ρόλου ή απλώς θεατής;»

Ο πατέρας είναι σημείο αναφοράς, η συντεταγμένη από την οποία ξεκινάς. Το που θα πας είναι στην ελευθερία σου, αλλά πάντα υπάρχει μια αφετηρία. Γι’ αυτό η παρουσία του πατέρα στη ζωή μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι, και η ευχή του πάντα συνοδεύει.
 
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
 
Εκδήλωση, στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.  
 
Ο κ. Κώστας Ζουρδός, Εκπαιδευτικός, και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιλτιάδης Ζέρβας, Θεολόγος, συζήτησαν πάνω στο θέμα: «Ο ρόλος και η σχέση με τον πατέρα. Υπέρβαση του παραδοσιακού ρόλου ή απλώς θεατής;» 
 
Η συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube. 
 
Παρά το γεγονός ότι στις ημέρες μας γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το θέμα της πατριαρχίας και είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που σχετίζεται με πολλά δεινά της εποχής μας, που αποδίδονται κατά την σημερινή ερμηνεία στο πατριαρχικό σχήμα, παρά ταύτα τα περισσότερα σπίτια στον τόπο μας ήταν μητριαρχικά πάντα. 
 
Στην έννοια της πατρότητας, όπως τονίστηκε στην συνάντηση, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι δομικά και διαχρονικά και αφορούν την ιδιότητα αυτή, έτσι όπως υπάρχει στη φύση του ανθρώπου
 
 «Αφετηριακά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι πατέρας είναι αυτός που αγαπάει μια γυναίκα, κι από εκεί ξεκινούν όλα. Είναι φυσικό σε κάθε εποχή, όταν έρχεται ένα παιδί στον κόσμο, αντανακλαστικά αυτό σπρώχνει τους γονείς με τρομερή φόρα στην φροντίδα του, αλλά αυτό πολλές φορές οδηγεί το ζευγάρι στο να χάνει τον ρυθμό της ζωής του.  
 
Και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί το παιδί να μπαίνει ενδιάμεσα στη σχέση και να την εμποδίζει.» 
 
Αυτό το στοιχείο είναι διαχρονικό και μπορεί σήμερα να γίνεται με άλλους τρόπους. Ο σκοπός είναι μέσα από το ζύμωμα του ζευγαριού, να προκύψει κάτι σταθερό, το οποίο θα μπορέσει να θρέψει το παιδί, γιατί τα πάντα ξεκινούν από την σχέση του ζευγαριού. 
 
Η πολεμική εναντίον της πατρότητας, υπάρχει γιατί, σύμφωνα με τους συνομιλητές, έχουμε ορφανέψει από πατρότητα του ουρανού, υπάρχει μία έχθρα με τον Θεό στην ουσία και η πατρότητα ως ιδιότητα, είναι πρωτίστως θεϊκό στοιχείο. Το χάσμα με τον ουρανό, είναι αυτό που δημιουργεί μία αμηχανία στην καθημερινότητα μας και μας ενοχλεί ο όρος της πατρότητας. 
 
Σήμερα οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να πάρουν μια απόφαση να κάνουν παιδί και ίσως είναι μεγαλύτερη η δυσκολία στους άντρες. Υπάρχει το στοιχείο του φόβου, αν θα σταθούν ως πατέρες απέναντι στα πράγματα και σε έναν άνθρωπο όπως πρέπει. 
 
«Ο άνθρωπος στην ουσία, θέλει να γίνει πατέρας ή μάνα αντίστοιχα, αλλά πολλές φορές οι δυσκολίες και οι φόβοι της καθημερινότητας, το καθιστούν πιο δύσκολο. 
 
Αν όμως ελευθερωθεί κανείς από τον φόβο και το στένεμα της καθημερινής πραγματικότητας και αφεθεί λίγο στην αλήθεια που κρύβει μέσα του ως άνθρωπος, εκεί θα βρει το κουράγιο να τολμήσει, γιατί θέλει τόλμη αυτό το πράγμα.» 
 
Μεγαλώνοντας ένα παιδί και υπηρετώντας τις αληθινές ανάγκες του, βλέπει τι ακριβώς χρειάζεται και προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να του δώσει αυτό που χρειάζεται.  
Είναι σαφές ότι ένας πατέρας στέκεται διαφορετικά απέναντι σε ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, αλλά την ίδια στιγμή στέκεται διαφορετικά απέναντι σε ένα αγόρι και ένα αγόρι, γιατί καθένα είναι ένα μοναδικό πρόσωπο. 
 
«Αν αντιληφθούμε ποιος είναι ο ρόλος του Πατέρα μέσα στην σχέση των προσώπων της Αγίας Τριάδας, τότε θα καταλάβουμε κι εμείς πως πορευόμαστε ως πατέρες. 
 
Ο Πατέρας εξυπηρετεί δύο πραγματικότητες πολύ σημαντικές, που και η ζωή μας γυρίζει γύρω από αυτές. Η μία είναι το στοιχείο της ενότητας, ως σφραγίδα της πατρότητας και ο Πατέρας είναι εγγυητής της ενότητας μέσα στην αΐδια κατάσταση του Θεού.  
 
Και το άλλο στοιχείο είναι ότι ο Πατέρας γίνεται η αφορμή να υπάρχει και η διάκριση των προσώπων.» 
 
Αυτά αποτελούν μία στέρεη βάση για να καταλάβουν οι πατέρες ποια είναι η δουλειά τους μέσα στα πλαίσια μιας οικογένειας, δηλαδή μέσα στα πλαίσια της ενότητας, να δημιουργήσουν πρόσωπα που θα πορευτούν σε αυτόν τον βίο, θα σχετιστούν, θα αγαπήσουν, θα έχουν την ιδιαιτερότητα τους. 
 
Η απουσία του πατέρα, όπως τονίστηκε, αφήνει ένα κενό, δυσκολεύει πολύ το έργο μίας μάνας που προσπαθεί να γίνει και τα δύο για το παιδί. Ακόμα και μέσα στην απουσία, η αίσθηση της πατρότητας υπάρχει στον άνθρωπο, η αίσθηση ότι υπάρχει ένα πρόσωπο που είναι η αφετηρία του. 
 
Σήμερα η εποχή προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, παίζοντας με πράγματα θεμελιακά για ιδεολογικούς λόγους, που κρύβουν πολύ εγωισμό και ναρκισσισμό και τελικά όλα αυτά θα τα πληρώσει ένα παιδί. 
 
Μέσα στην Εκκλησία και στο πλαίσιο της πνευματικής πατρότητας, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που έχουν πολύ μεγάλη σημασία. ‘Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι η πνευματική πατρότητα, είναι μία πατρότητα η οποία επιλέγεται, μια υιοθεσία που γίνεται με την επιθυμία και την βούληση του πνευματικού παιδιού. 
 
Και στην φυσική πατρότητα, στην πορεία της σχέσης με έναν πατέρα, η ολοκλήρωση είναι να φτάσει το παιδί σε ένα σημείο να «επιλέξει» τον πατέρα του. Με την έννοια ότι αυτόν που του χάρισε ο Θεός, να τον αναγνωρίσει στο τέλος ως αυτόν που πραγματικά έπρεπε να είναι ο πατέρας του, δηλαδή ως στοιχείο ελευθερίας. 
 
Μιλώντας οι δύο συνομιλητές για την απώλεια του πατέρα, σημείωσαν πως ο θάνατος, είναι σκληρός και πάντα μας πληγώνει, αλλά ως χριστιανοί, αν προσεγγίσουμε τον θάνατο αναστάσιμα, μας αποκαλύπτει μυστικά της σχέσης με τα πρόσωπα που φεύγουν από κοντά μας. 
 
Για να τονίσουν στο κλείσιμο της συνάντησης: 
«Ο πατέρας είναι σημείο αναφοράς, η συντεταγμένη από την οποία ξεκινάς. Το που θα πας είναι στην ελευθερία σου, αλλά πάντα υπάρχει μια αφετηρία.  
 
Γι’ αυτό η παρουσία του πατέρα στη ζωή μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι, και η ευχή του πάντα συνοδεύει.» 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.