Δελτίο Ενημέρωσης, 2 Δεκεμβρίου 2022
Στις 30 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Κεκαυμένου με τίτλο «Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό μιας Ιστορίας» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.
Με αφορμή αυτήν την ημερομηνία, θυμίζουμε στους αναγνώστες μας άρθρα και υλικό σχετικά με το θέμα, καθώς και τον ειδικό ιστοχώρο που έχουμε φτιάξει στη διεύθυνση
Η πρωτότυπη μελέτη του Κεκαυμένου για το θέμα πρωτοδημοσιεύθηκε στο Αντίβαρο το 2008, κατόπιν ανανεώθηκε το 2011 και τέλος, εμπλουτίστηκε και κυκλοφόρησε σε βιβλίο στα τέλη του 2012.
Το βιβλίο παραθέτει σειρά δεκάδων πρωτότυπων πηγών από την Άλωση στα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα σε οθωνοκρατούμενες περιοχές, στις οποίες είναι σαφές ότι γινόταν δίωξη της παιδείας των Χριστιανών. Το επιχείρημα των αναθεωρητών της Ιστορίας είναι ότι δεν υπήρξε Κρυφό Σχολείο, διότι ποτέ κανείς δεν δίωκε την παιδεία των υποδούλων, δεδομένου ότι τους ενδιέφεραν μόνο οι φόροι.
Η πραγματικότητα, η οποία αναδεικνύεται από τη σειρά πηγών κατά την επιστημονική μελέτη του Γιώργου Κεκαυμένου, οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα. Η δίωξη της παιδείας ήταν σχεδόν σταθερά κατά τη διάρκεια 5 και πλέον αιώνων, με την εξαίρεση βέβαια ορισμένων περιόδων και ορισμένων περιοχών. Για παράδειγμα υπήρξε η «χρυσή πεντηκονταετία 1720-1772», κατά την οποία πράγματι η παιδεία των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν δυνατόν να ανθίσει με τη δημιουργία πολλών γνωστών σχολείων.
Σε γενικές όμως γραμμές και η παιδεία διωκόταν, άρα η ανάγκη υπήρχε για κρυφό σχολειό, και αρκετές μαρτυρίες υπάρχουν, οι οποίες τεκμηριώνουν αυτό που ορισμένοι σύγχρονοι ιστορικοί αποκαλούν «μύθο του κρυφού σχολειού».
Ο Κεκαυμένος, ως ιστοριοδίφης, αναδεικνύει δεκάδες από αυτές τις πηγές, οι οποίες εκτείνονται από Πατριάρχες μέχρι Ιησουΐτες, από ξένους διπλωμάτες μέχρι περιηγητές, από Έλληνες αγωνιστές μέχρι διαφωτιστές, από Γερμανούς ιστορικούς μέχρι απομνημονευγματογράφους.
Στον κατάλογο που ακολουθεί, θα βρείτε με χρονολογικήσειρά, πολύ περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, την εισαγωγή, την περιγραφή του συγγραφέα, τις παρουσιάσεις του βιβλίου, καθώς και πλήθος άλλων άρθρων (πέραν του βιβλίου) για το ίδιο θέμα.
Πρόκειται για ένα κέντρο αναφοράς πηγών στο θέμα του Κρυφού Σχολειού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου