4 Δεκεμβρίου 2022

Βάστα Μεγαλούπολης - ναός Αγ. Θεοδώρας

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
O ναός της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα Μεγαλόπολης Αρκαδίας και αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που είναι από τα πιο δημοφιλή και αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Βρίσκεται στην διαδρομή προς Καλαμάτα, μετά το χωριό Ίσαρι ακολουθούμε μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή, που χρειάζεται όμως προσοχή ειδικά στις στροφές.
 
Ο ναός έχει χτιστεί σε βραχώδες έδαφος με τοίχους που έχουν που το πάχος τους είναι 70 εκατοστά, ενώ δεκαεπτά δέντρα που σε ηλικία πρέπει να υπερβαίνουν τον αιώνα αγκαλιάζουν το ναό με τα κλαδιά τους πλέκονται στη σκεπή και στους τοίχους, σαν να προστατεύουν το ναίδριο. Πολλοί από τους επισκέπτες θα περίμεναν να αντικρίσουν μετά από τόσες εκατονταετιες μόνο ερείπια, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία της Ελλάδος, όμως αυτό που αντικρίζεις σου δημιουργεί θαυμασμό, απορίες, ερωτηματικά, μια και τα δέντρα ενώ θα έπρεπε να είχαν καταστρέψει το ναό συμβαίνει το αντίθετο. 
 
Η εξήγηση που έδωσαν για το παράδοξο αυτό φαινόμενο επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων γεννά περισσότερα ερωτηματικά: 
 
«Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου» «σα γεωπόνος, είμαι σε θέση να ξέρω πολύ καλά, ότι οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσο μάλλον δεκαεπτά». «Όταν αέρας αυτός έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει δέντρα, καταλαβαίνει κανείς, τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δέντρα για την ανατροπή της στέγης». «Βάσει των φυσικών νόμων, τουλάχιστον τα μεγάλα αυτά δέντρα, λόγω κλίσεως, ύψους, περιμέτρου έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί. Δια να στέκουν αγέρωχα, είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εξήγηση». «Φαινόμενο επιστημονικά ανεξήγητο. Οι δυνάμεις βάρους και αέρος σε συνάρτηση, θα έπρεπε λόγω θέσεως του εξωκλησιού, αλλά και λόγω της προχείρου κατασκευής αυτού, προς δε και της παλαιότητάς του να είχαν διαλύσει το κτίσμα. Τούτο όμως, παραμένει επί τόσους αιώνας χωρίς σοβαρές φθορές». 
 
Αλήθεια ένα πρόχειρο κτίσμα που αντέχει στο χρόνο, δεν διαλύεται από τις ρίζες των δέντρων, δεν διαβρώνεται από τα στοιχεία της φύσης, δεν υπάρχει λογική ή φυσική εξήγηση των επιστημόνων, που θα πρέπει να το αποδώσεις αν όχι σε θεϊκή επέμβαση. 
 
Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πως έγινε, η μια μας λέει ότι άγια Θεοδώρα δεν ήταν άλλη από την Αυγούστα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της μακεδονικής δυναστείας, που λένε ότι βασίλεψε σαν άνδρας από το 1055 μέχρι το 1056. Η Αυγούστα Θεοδώρα κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαήλ ΣΤ΄ του Στρατιωτικού που τη διαδέχθηκε με κίνημα αρρώστησε βαριά και πέθανε, ενώ κατά άλλους πιθανολογείται ότι ο ίδιος την δολοφόνησε και την έθαψε εδώ. Η άλλη θεωρία ποιο αναφερεται σε μια φτωχη και θεοσεβούμενη οικογένεια και Θεοδώρα έγινε στρατιωτικός από αυτούς που προσέφεραν Τα χωριά στην αυτοκρατορία ως εξής: ήταν μεγαλύτερη της οικογένειας που δεν είχε αγόρια και οι γονείς της, έπρεπε να δώσουν ένα άντρα, προσφέρθηκε λοιπόν να καλύψει σαν άνδρας την θέση που θα έπαιρνε ο πατέρας της. Πράγματι έτσι έγινε, πολέμησε σε αρκετές μάχες και διακρίθηκε, μάλιστα το παρουσιαστικό του και ο ηρωισμό του «στρατιώτη» τράβηξαν την προσοχή μιας κοπέλας που την ερωτεύτηκε και επειδή δεν ενέδωσε στον έρωτα της, την συκοφάντησε ότι την άφησε σε ενδιαφέρουσα. Η ποινή για αυτή την πράξη ατίμωσης της κοπέλας και την μη αποκατάσταση της ήταν θάνατος. Προτίμησε λοιπόν να θυσιαστεί, παρά να αποκαλύψει το φύλο της που θα εξέθετε την οικογένεια της. Καθώς ξεψυχούσε, στο σημείο της εκτέλεσης της είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει». 
 
Σήμερα βιώνουμε αυτό το θαύμα που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Δεκαεπτά πελώρια δέντρα ξεπηδούν από την στέγη του ναιδρίου, χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου, ενώ από τα θεμέλιά του βγαίνουν γάργαρα νερά. Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές και οι επισκέπτες που επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.