19 Ιανουαρίου 2022

Το ελληνικό θαύμα. Οι απαρχές

Γράφει ο Ηλίας Λιαμής, Σύμβουλος Ενότητας Πολιτισμού 

Τι είναι το «ελληνικό θαύμα» και πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί; Ποιες ήταν οι γενεσιουργές αιτίες του και ποιοι φορείς του;

Λέγοντας «ελληνικό θαύμα» εννοούμε τη σειρά των πολιτισμών που άνθισαν διαδοχικά στον ελληνικό χώρο, για να κορυφωθούν στην ανεπανάληπτη δημιουργία των κλασικών χρόνων. Χαρακτηριστικό είχαν την πλατιά και ισχυρή εμποροναυτική και αποικιστική εξόρμηση. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν η υψηλή πνευματική και καλλιτεχνική άνθηση. Και τρίτο χαρακτηριστικό, ότι ανάμεσα στους πολιτισμούς αυτούς μεσολαβούσαν περίοδοι κενών και οπισθοδρομήσεων. Το «ελληνικό θαύμα» πορευόταν σαν μία διαδοχή από πλημμυρίδα και άμπωτη, από διαστολή και συστολή. Θα έλεγε κάνεις πως ο Ελληνικός χώρος ήταν μία γιγαντιαία καρδιά που η τιτανικοί παλμοί της εξακόντιζαν κάθε φορά και ένα επεκτατικό και πολιτιστικό κύμα δημιουργίας.

Οι απαρχές του «ελληνικού θαύματος» συμπίπτουν με την έναρξη της εποχής του χαλκού, δηλαδή γύρω στα 2.800 και τότε, στην πρώτη φάση της την πρώιμη χαλκοκρατία 2800 – 1900 π.Χ. δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο τρεις προελληνικοί πολιτισμοί.

Ο πρωτοελλαδικός στην ηπειρωτική Ελλάδα
Ο πρώτο κυκλαδικός στις Κυκλάδες
Ο πρώτο μινωικός στην Κρήτη

«Πρωτοελλαδικός» δεν σημαίνει «πρωτοελληνικός», αφού οι Πρωτοέλληνες δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί. Ο όρος «ελλαδικός» είναι γεωγραφικός.

Οι πολιτισμοί αυτοί δέχτηκαν ισχυρότατα πλήγματα από το 2000 π.Χ. και έπειτα με την μαζική κάθοδο των πρώτων Ελλήνων Αχαιών, Ιώνων κλπ. Ο πρωτοελλαδικός πολιτισμός κατέρρευσε, ο πρωτοκυκλαδικός εξαρθρώθηκε, ο πρωτομινωικός αναδιπλώθηκε.

Ακολούθησε όμως η ανάρρωση σε λίγους αιώνες και η δημιουργία ανανεώθηκε. Ο κυκλαδικός πολιτισμός δεν μπόρεσε να συνέλθει. Ο μινωικός όμως μπήκε σε φάση μέγιστης ακμής (1.700 – 1450 π.Χ.). Αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, με κέντρο την Πελοπόννησο, αναπτύχθηκε ο μυκηναϊκός πολιτισμός (1.600 – 1.100 π.Χ.) που από το 1450 π.Χ. άρπαξε τη σκυτάλη από τα χέρια των Μινωιτών.

Γύρω στα 1.000 π.Χ. περίπου όμως, ο μυκηναϊκός πολιτισμός δέχθηκε και αυτός βαρύτατο πλήγμα και κατέρρευσε, ενώ άρχιζε η εποχή του σιδήρου. Ακολούθησε πάλι νεκρή περίοδος δύο αιώνων έως ότου άρχισε ξανά η ανάρρωση. Και τότε εμφανίστηκε νέος πολιτισμός, ο αρχαίος Ελληνικός, που κορυφώθηκε στην στον κλασικό ελληνικό πολιτισμό.

Βλέπουμε λοιπόν ότι από το 2800 π.Χ. έως το 336 π.Χ. περίπου, οπότε έληξε η κλασική περίοδος, ο Ελληνικός χώρος παρουσιάζει τρεις κύκλους πλημμυρίδας και δύο αμπώτιδας. Η γιγαντιαία καρδιά έκανε τρεις τιτανικού παλμούς από τους οποίους ο πρώτος είχε προελληνική δομή και η άλλη δύο καθαρά ελληνική. Ποια ήταν όμως η πανίσχυρη δύναμη που ύστερα από κάθε αμπώτιδα, ανανεώνει την πλημμυρίδα; Τι μας λένε τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία;

Ανακάλυψη κλειδί για τις ρίζες του ελληνικού θαύματος αποτελεί το κρανίο που ανακαλύφθηκε το 1960 στο σπήλαιο «Κόκκινες Πέτρες» στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής. Στην αρχή θεωρήθηκε πως ανήκει στον άνθρωπο του Νεάντερνταλ ο οποίος έζησε από 100.000 έως 40.000 π.Χ. αλλά ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός το αποδίδει σε πολύ παλαιότερο ανθρώπινο τύπο που τον αποκάλεσε αρχάνθρωπο και ο οποίος έζησε πριν από 700.000 χρόνια. Φαίνεται λοιπόν πως στον ελληνικό χώρο από την περίοδο αυτή, άνθρωποι πλανώνται εξασφαλίζοντας προς το ζην με την παλαιολιθική οικονομία του κυνηγιού της συλλογής άγριων καρπών και της αλιείας. Όλα δείχνουν πως το 7.000 π.Χ. προέκυψε η παραγωγική επανάσταση, δηλαδή η μεταπήδηση από την θηρευτική στη γεωργική και κτηνοτροφική οικονομία. Έληξε η παλαιολιθική εποχή και ακολουθήσει η νεολιθική που θα διαρκούσε επί 4.000 χρόνια.

Ήδη όμως είναι αποδεδειγμένο πως τα πρώτα ελληνικά πλεούμενα είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα νερά του Αιγαίου. Η θάλασσα είχε ήδη αρχίσει να παίζει τον καθοριστικό της ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού κάνοντας αρχή από τον νεολιθικό πολιτισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου πολυάριθμοι οικισμοί εμφανίστηκαν στην Κνωσό, την Αθήνα, Μακεδονία, τη Μαγνησία.

Αυτό όμως μου έδωσε στον νεολιθικό πολιτισμό την μεγάλη ώθηση ήταν η έναρξη της χρήσης του χαλκού με την οποία εισερχόμαστε στην εποχή του χαλκού από το 2800 π.χ. περίπου. Το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα.

Κατά την περίοδο αυτή, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ανήκουν στους Κυκλαδίτες, οι οποίοι, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν προϊόντα για τους ανεπτυγμένους οικισμούς τους, κυριάρχησαν στη θάλασσα και υπήρξαν οι πρώτοι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ταξίδια 200 και πλέον μιλίων, διαρκείας 30 έως 40 ωρών, φτάνοντας στα πέρατα της Δυτικής Μεσογείου ως της Βαλεαρίδες όπως απέδειξε ο Σπύρος Μαρινάτος στο έργο του «Οι Κυκλάδες ως παράγων του μεσογειακού πολιτισμού», επιτηρίς εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, 1962. Β΄, σσ 241 – 243.

Σε επιτεύγματα δεν υστέρησαν και οι Μινωίτες Κρήτες μόνο που εξαπλώθηκαν ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή είναι η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο λίγο πριν το ξεκίνημα της δεύτερης χιλιετίας προ Χριστού η οποία έμελλε, από την έναρξη της κιόλας, να επιφέρει βίαιες και ριζικές αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Δυστυχώς αν και είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο ωστόσο δέχεται το αφήγημα περί καθόδου των Ελλήνων από κάπου άλλου....
Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι είναι αυτόχθονες και καμία ιστορική έρευνα ή αρχαιολογικό στοιχείο δεν δείχνει ότι ήρθαν από κάπου άλλου...
Το ινδοευρωπαϊκό παραμύθι που έχει επικρατήσει δυστυχώς μειώνει την ελληνική ιστορία...
Οι πρωτοελλαδικοί πολιτισμοί, Πελασγοί, Μινωϊτες, Κυκλαδίτες κλπ ήταν ΟΛΟΙ Ελληνες, ήταν προγονοί μας...
Αν αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική Α Γραφή θα πάει πολλούς αιώνες πιο πίσω η Ελληνική ιστορία και θα αρχίσει να καταρρέει το αφήγημα των Ινδοευρωπαίων και η κάθοδος των Ελληνων από κάπου αλλού... πράγμα που βολέυει αυτούς που επιδιώκουν να εποικίσουν την πατρίδα μας σήμερα με άλλους πληθυσμούς....
Ο συλλογισμός είναι απλός... Οι Ελληνες ήρθαν από κάπου άλλου άρα ούτε αυτοί είναι γηγενείς...
Ομως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική... και πολύ σύντομα το ψέμα θα αποκαλυφθεί...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.