2 Ιανουαρίου 2022

Ο ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΤΙΜΟΣ

ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ 
(ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ METTERNICH)
«Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται, είναι ο απολύτως έντιμος άνθρωπος»!!!
Μέττερνιχ (14 Ιουνίου 1822) 
 
Γράφει ο Χρίστος Γούδης  
 
Ο Θόδωρος Χατζηγώγος είναι μια ειδική και σπάνια περίπτωση της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οξύνους, ευρυμαθέστατος, με διεισδυτική και κριτική αντίληψη περί προσώπων και δρώμενων πίσω από τις κουΐντες, πάντοτε καλά πληροφορημένος και τεκμηριωμένος, καθόλα έντιμος, συγκρουσιακός και σαρκαστικός, άνθρωπος με αριστοφανικό χιούμορ και υψηλή αισθητική, ελληνικότατος («φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾽ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας»), μεγάλος πατριώτης και ειλικρινής εθνικιστής, τιμά την δημοσιογραφία φέρνοντας στο φως τα κακώς κείμενα όλων ανεξαιρέτως, και εντιμότατος ως προς τις επιθέσεις του (ουδέποτε δημοσιεύει τις αντιρρήσεις του σε θέματα που διαφωνεί μαζί σου χωρίς να σε προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν εκ των προτέρων, και μάλιστα να ζητήσει και την άδειά σου για να σε «κράξει», όπως συνηθίζει να λέει). Είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους με τους οποίους η επικοινωνία μας είναι πραγματική απόλαυση, ιδιωτικώς και δημοσίως (πάντα κάτι μαθαίνω από αυτόν, που θα ήθελα να το ξέρω και δεν το ήξερα). Για όσους δεν τον γνωρίζουν ακόμη, σύντομα ελπίζω, θα απολαύσουν τα καυστικά και ιδιαιτέρως επιμορφωτικά του σχόλια της τελευταίας δεκαετίας στην στήλη του «Κοινός Νους», υπό μορφή συλλεκτικού έργου. Φίλος μου, που δεν μου χαρίζεται όταν διαφωνεί, και φίλος του κι εγώ, που επίσης δεν του χαρίζομαι, όταν με προκαλεί. Για πολλούς, κακόγλωσσος και ενοχλητικός, κατ’ εμέ καλά κάνει όσα κάνει και καλά γράφει με το ύφος που τα γράφει. Σε τελευταία ανάλυση «εάν το άλας μωρανθή, εν τίνι αλισθήσεται;»   
 
Διαβάστε τώρα τι έγινε μ’ εμένα, τον Καποδίστρια, και τον Μέττερνιχ, όπως ο ίδιος τα δημοσίευσε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 σε στυλ «να τα πούμε;» (τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα). Ομιλεί (ή άδει;) ο Χατζηγώγος: 
*** 
 
Η ατάκα του Μέττερνιχ για τον Καποδίστρια 
 
Και τώρα θα αποκαλύψω πώς γεννιούνται οι πλαστές φράσεις των διασήμων ανδρών στο Διαδίκτυο… Την περασμένη Δευτέρα 27/12 ανέβηκε στο κανάλι του «Τρίτου Δρόμου» στο YouTube το Β΄ Μέρος της συνομιλίας του συνταξιούχου καθηγητή της Αστροφυσικής, Χρίστου Γούδη, με τον εκδότη Αλέξανδρο Καρρά. Στο 18.17 του βίντεο (δείτε το εδώ https://tinyurl.com/2p8h344w ) ο κ. Γούδης λέει επί λέξει: 
 
«Είχε πεί ο Μέττερνιχ ότι έναν άνθρωπο δεν μπορείς να νικήσεις: Τον καθ’ όλα τίμιο. Και εννοούσε τον Καποδίστρια»!.. 
 
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ στοιχειωδώς πόσο μισούσε και σιχαινόταν ο Μέττερνιχ τον Καποδίστρια, ήμουν από την αρχή σίγουρος ότι ο καθηγητής Γούδης διέπραξε γκάφα ολκής. Έψαξα όλες τις πρωτογενείς πηγές για τον Μέττερνιχ και τον Καποδίστρια: Τις «Ιστορικές Αναμνήσεις» του Νικολάου Δραγούμη, την βιογραφία του Καποδίστρια από τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη, όλα τα βιβλία της μακαρίτισσας Καποδιστριολόγου Ελένης Κούκκου, ακόμη και την διδακτορική διατριβή του Χένρυ Κίσσινγκερ (1957) που είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον Μέττερνιχ και το όνομα του Καποδίστρια αναφέρεται δεκάδες φορές. ΟΥΔΕΙΣ απ’ όλους αυτούς μνημονεύει την υποτιθέμενη ατάκα του Μέττερνιχ, που ανέφερε στην εκπομπή με τον Αλ. Καρρά ο καθηγητής Γούδης!..  
 
Λίγο κοινό νου να έχεις, καταλαβαίνεις πως αν υπήρχε μια τέτοια ατάκα του Μέττερνιχ για τον Καποδίστρια, θα είχε γίνει προμετωπίδα δεκάδων βιβλίων για τον Κυβερνήτη, θα υπήρχε «φόρα – παρτίδα» στο Διαδίκτυο, θα ήταν «ψωμοτύρι» στις διάφορες πατριωτικές εκπομπές στο YouTube κλπ. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, πράγμα που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η ατάκα είναι ανύπαρκτη… 
 
Πώς ο Αντωνάκος «παγίδεψε» τον Γούδη… 
 
…Παρόλα αυτά, συνέχισα το ψάξιμο: Μέσω e-mail επικοινώνησα με τον φίλτατο καθηγητή Γούδη και του ζήτησα να βγει και να ανασκευάσει την γκάφα του. Ήταν αμετάπειστος. Όταν του ζήτησα να μου αποκαλύψει την πηγή του, ο κ. Γούδης με παρέπεμψε στην «Επίτομη βιογραφία του Καποδίστρια» του γνωστού ελληνολάτρη συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη και σε κάποια μελέτη του Λαρισαίου ιστοριοδίφη Βασίλη Σπανού. Τελικά απεδείχθη ότι πηγή της ανύπαρκτης ατάκας του Μέττερνιχ που ξεστόμισε ο καθηγητής Γούδης ήταν ο λαμπρός ελληνολάτρης φιλόλογος Αντώνης Αντωνάκος, ο οποίος στο ως άνω βιβλίο του Λεκάκη γράφει – μεταξύ άλλων – τα εξής που μεταφέρω επί λέξει… 
 
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: «Προσέξατε μία φράση: “Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται, είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας”. Αυτά τα λόγια είπε για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος σε μια κρίση πολιτικής ειλικρίνειας ο πολιτικός και προσωπικός του εχθρός, αλλά και ορκισμένος αντίπαλός του, ο μισέλληνας Μέτερνιχ. Τι σπουδαία φράση»!.. 
 
Αμέσως τηλεφώνησα στον εξαίρετο παλιό φίλο Αντώνη Αντωνάκο και του ζήτησα να μου αποκαλύψει την πηγή του. Μού απάντησε πως έχει διαβάσει αυτή την φράση στο βιβλίο ενός ξένου συγγραφέα, που τώρα πια δεν θυμάται κάν το όνομά του!.. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν έβαλε υποσημείωση της πηγής στο άρθρο που έγραψε στο βιβλίο του Γιώργου Λεκάκη, ο κ. Αντωνάκος μου απάντησε πως θεώρησε την φράση του Μέττερνιχ πασίγνωστη κι ότι δεν χρειάζεται τεκμηρίωση!..  
 
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ότι ο κ. Αντώνης Αντωνάκος είναι κατά κοινή ομολογία φανατικός οπαδός της τεκμηριώσεως και έχει στο παρελθόν αποκαλύψει πολλές απάτες των κάθε λογής «αντιρατσιστών», με πρώτο και καλύτερο τον ανύπαρκτο Όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ώπι!.. Παρόλα αυτά, δεν σκέφτηκε ότι πρέπει να τεκμηριώσει την ατάκα του Μέττερνιχ για την τιμιότητα του Καποδίστρια, με αποτέλεσμα να πειστεί ο πολυμαθέστατος και πολύγλωσσος καθηγητής Χρίστος Γούδης και να την περιφέρει αφελέστατα στις διάφορες εκπομπές ως υπαρκτή!..  
 
Κι αν δεν υπήρχα εγώ να αποκαλύψω σήμερα από τον «Στόχο» ότι είναι fake, ίσως να την έκαναν «σημαία» τους κάποιοι πατριώτες στο Διαδίκτυο.
***
 
Και τώρα ομιλώ εγώ: 
 
Τα πράγματα έγιναν έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφει ο Θόδωρος. Του έστειλα τα δύο πονήματα που είχα πρόχειρα, γιατί τα είχα διαβάσει πρόσφατα, και θεώρησα ότι τουλάχιστον η βαρύτητα του ονόματος του εγνωσμένης επιστημονικής αξίας Αντώνη Αντωνάκου θα ήταν αρκετή για να κλείσει το θέμα. Επειδή όμως ο Θόδωρος επιμένει ότι η φράση είναι fake, και επειδή ήξερα ότι υπήρχε κάπου τεκμηρίωση για τo ότι είχε όντως λεχθεί από τον Μέττερνιχ (θυμόμουν ότι στο παρελθόν κάπου το είχα διαβάσει), πιθανολόγησα ότι θα έβρισκα περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα ανατρέχοντας στο κλασικό και εκτενές έργο του Γρηγορίου Δαφνή: «Ιωάννης Α. Καποδίστριας. Η γένεση του ελληνικού κράτους». [Αθήνα: Ίκαρος, 1976, επανέκδοση Κάκτος 2018 και η ίδια έκδοση για διανομή από την εφημερίδα «Το Βήμα», 2021]. Και αφού ανάλωσα περίπου μια πολύτιμη ώρα φυλλομετρώντας το ξανά, εντόπισα το κομμάτι της διαμάχης Μέττερνιχ-Καποδίστρια στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει εκτενή αποσπάσματα από γράμματα του Μέττερνιχ προς την ερωμένη του, κόμισα Δωροθέα Λίβεν, σύζυγο του εν Λονδίνω επί 22 συναπτά έτη (1812-1834) πρέσβη της Ρωσίας, του «κερασφόρου» Κρίστοφ Χάινριχ φον Λίβεν. Εκεί, μεταξύ όλων των άλλων των αναφερόμενων από τον Μέττερνιχ για τον Καποδίστρια, σημειώνει επί λέξει ο Δαφνής ότι ο Metternich: « στις 14 Ιουνίου (1822), έγραφε ότι “ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται, είναι ο απολύτως έντιμος άνθρωπος” », παραπέμποντας στα απομνημονεύματα, ντοκουμέντα και διάφορα γραπτά του Metternich, που εξεδόθησαν από τον γιο του, πρίγκιπα Richard de Metternich, σε οκτώ τόμους (!!!) στο Παρίσι από τον εκδοτικό οίκο Plon το 1881, και στην σελίδα στην οποία αναφέρεται η εν λόγω φράση (549). Για τους εξ ημών γαλλομαθείς, η ακριβής αναφορά του εν λόγω έργου είναι: 
Metternich-Winneburg, Klemens-Lothar-Wenzel prince de, chancelier de cour et de l’ état, Mémoires, documents et écrits divers, publiés par son fils le prince Richard de Metternich, τόμοι οκτώ (Paris, E. Plon et Cie,1881). 
 
Ωραία λοιπόν, το είπε ο Μέττερνιχ. Και λοιπόν; Πρώτον, είχαμε τόσο μεγάλη ανάγκη να μας το πει ο Μέττερνιχ; Κι αν δηλαδή δεν το έλεγε ο Μέττερνιχ, ο Καποδίστριας θα έπαυε να ήταν ο απολύτως έντιμος άνθρωπος; Δεν το πιστοποιεί αυτό η ζωή του και το έργο του;Και δεύτερον, πού να γίνει προμετωπίδα ο Καποδίστριας; Σε ποιον πατριωτικό και διαδικτυακό χώρο; Στους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»; Μα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν να αναστείλει το Σύνταγμα λέγοντας: «επικίνδυνο να δοθεί εις χείρας βρέφους ξυράφιον»!!! Μάλλον κάτι οσμίζονταν και για τα μελλοντικά μας χάλια…

(Ακολουθεί το δεύτερο μέρος με την συνέχεια της επικοινωνίας του κ. Γούδη με τον κ. Χατζηγώγο όπως μα το μετέφερε ο κ. Γούδης)
 
Καποδίστριας - Μέττερνιχ Σημειώσατε 1
 
Ο φίλος και λαμπρός ερευνητής-δημοσιογράφος Θόδωρος Χατζηγώγος, μου απέστειλε την ακόλουθη άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με όσα εξέθεσα στο προηγούμενο άρθρο μου: 
 
ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΤΕΡΝΙΧ) 
 
Εκλεκτέ φίλε, καθηγητά Χρίστο Γούδη, 
Εξαιρετικό το κείμενό σας για την ατάκα Μέττερνιχ κι ευχαριστώ ειλικρινά για τα τόσο φιλόφρονα λόγια που γράφετε για μένα. Η πληροφορία που δίνετε για το βιβλίο του Δαφνή και η παραπομπή στις 8τομες Αναμνήσεις του Μέττερνιχ είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ. 
 
Έκατσα και έψαξα (λιγότερο από μία ώρα) και βρήκα ότι: Όντως ο Μέττερνιχ αναφέρει αυτή την φράση, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι αναφέρεται στον Καποδίστρια!.. Ελέγξτε το κι εσείς: Η ατάκα βρίσκεται στην σελ. 550 του 3ου Τόμου των Αναμνήσεων (σάς τον στέλνω συνημμένο) που μπορείτε να βρείτε εδώ https://tinyurl.com/3f9sace4 στα GoogleBooks. Την παραθέτω στα Γαλλικά για την Ιστορία: 
«Le seul adversaire difficile a vaincre, c' est l' homme parfaitment honnete» 
 
Αναρτώ και την σχετική επιστολή του Μέττερνιχ της 14ης Ιουνίου 1822: 
Όπως βλέπετε, καθηγητά Γούδη, πρόκειται περι απάτης μεγαλύτερης αυτής που είχα φανταστεί: Ο απατεών Δαφνής βρήκε μια ατάκα του Μέττερνιχ και ΈΓΡΑΨΕ ΨΕΥΔΩΣ ότι αναφέρεται στον Καποδίστρια!..
 
Απαντώ κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου: 
 
Θόδωρε, χρόνια πολλά και τα λοιπά περιττά. Πολύ σημαντικό ότι βρήκες τις ακριβείς σελίδες της επίμαχης φράσεως. Αρχίζει στο τέλος της σελίδας 549, όπως ακριβώς αναφέρει ο Δαφνής, στο πάνω μέρος της οποίας (το οποίο έχει αποκοπεί από το συνημμένο σου γαλλικό κείμενο) ο Μέττερνιχ ομιλεί για τον Καποδίστρια, ενώ για τις εργώδεις προσπάθειες του τελευταίου να ωθήσει τον Τσάρο υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης ο Μέττερνιχ έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς στις αμέσως προηγούμενες σελίδες. Διαβάζοντας το γαλλικό κείμενο, μπορεί η φράση του Μέττερνιχ να μην αναφέρεται ονομαστικά στον Καποδίστρια, είναι όντως κάπως ξεκάρφωτη, όμως ο μόνος του αντίπαλος (le seul adversaire) τον οποίο διακαώς επιθυμούσε να νικήσει (a vaincre), όπως είναι εμφανές από τις άλλες σελίδες των γραπτών του, ήταν ο Καποδίστριας. Σε επιστολή του μάλιστα προς την εν Λονδίνω ερρωμένη του, Δωροθέα Λίβεν, σύζυγο του «κερασφόρου» πρεσβευτή της Ρωσίας, έγραφε ότι, «αν μπορούσε να ξεφορτωθεί τον Καποδίστρια, όλα θα προχωρούσαν γρήγορα και ομαλά». 
 
Προσωπικά θεωρώ την επίμαχη φράση του περί του «απολύτως εντίμου ανθρώπου» πολύ επιτυχημένη, εάν όντως αναφέρεται στον Καποδίστρια, του οποίου την απόλυτη εντιμότητα πάντα θαύμαζα και θαυμάζω. Ο Δαφνής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και εκτενώς τεκμηριωμένη αναφορικά με τον Καποδίστρια. Θυμάμαι ότι όταν την διάβαζα, ιδιαίτερα το πρώτο της μέρος που αναφέρεται στην Ιόνιο ή άλλως Επτάνησο πολιτεία, κουράστηκα με τις λεπτομέρειες, αλλά επέμεινα να τελειώσω το βιβλίο χάριν της περιέργειάς μου να διαβάσω τα μετέπειτα περί Καποδίστρια, και φυσικά δεν το μετάνιωσα. Τώρα, αν ο Δαφνής έκρινε ότι η φράση αναφέρονταν στον Καποδίστρια, μάλλον και είχε δίκαιο.  
 
Το λέω αυτό γιατί τις μέρες αυτές, τελείως συμπτωματικά, άρχισα να διαβάζω το επίσης εξαιρετικό, αλλά λόγω των λεπτομερειών του εξίσου κουραστικό, εκτενές και τεκμηριωμένο έργο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή «Ο ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – Η Ελληνική Επανάσταση του 1821». Σε αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται σε γραφόμενα του Μέττερνιχ περί Καποδίστρια την 16η Μαρτίου 1820, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα:
«Θεέ μου, πως γίνεται τόσοι πολλοί βλάκες να είναι ταυτόχρονα και πραγματικά καλοί άνθρωποι, όπως ισχύει με τον Καποδίστρια; Αν δεν ήταν θα βρισκόταν κάποιος τρόπος να εξουδετερωθούν»!!! (τα θαυμαστικά δικά μου).  
 
Τώρα, μάς είναι γνωστό ότι οι «απολύτως έντιμοι άνθρωποι», για στρεβλούς τύπους σαν τον Μέττερνιχ και πολλούς ημέτερους αετονύχηδες απατεώνες πολιτικούς, θεωρούνται βλάκες, διότι το να είσαι καλός (και αγαθός και έντιμος) θα πρέπει να είσαι κατ’ αυτούς παράλληλα και βλάκας, για να μην συνηγορείς στην διαφθορά της εξουσίας, από την οποία θα μπορούσες να αποκομίσεις, ιδιοτελώς συμπεριφερόμενος, πολλών ειδών προσωπικά οφέλη. Εξ ου και η απογοήτευση του Μέττερνιχ να βρει τρόπο να τον εξουδετερώσει διαφθείροντάς τον. Στην ουσία εδώ, αναφερόμενος ο Μέττερνιχ επί λέξει στον Καποδίστρια, προχρονολογεί την φράση του, την οποία έγραψε μετά από δύο και κάτι χρόνια (14 Ιουνίου 1822): «ο μόνος αντίπαλος που είναι δύσκολο να νικήσεις είναι ο απολύτως έντιμος άνθρωπος (l’homme parfaitement honnête)». Έν κατακλείδι, θεωρώ λοιπόν ότι η φράση ορθώς αποδόθηκε τόσο από τον Δαφνή, όσο και από τους ιστορικούς που στην αρχή σε παρέπεμψα (Βασίλη Σπανό και Αντώνη Αντωνάκο) ως αναφερόμενη στην γνώμη του Μεττερνιχ για τον Καποδίστρια.  
 
Το πιο σημαντικό όμως εύρημα, από την πρόχειρη ματιά που έριξα στις αμέσως προηγούμενες σελίδες του γαλλικού κειμένου, είναι ότι, πέραν του πόσο ο Μέττερνιχ φοβόταν τον Καποδίστρια στον οποίο συνεχώς αναφέρεται (λες και όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί της εποχής είχαν κατουρήσει στο πηγάδι), είναι το τι ο Μέττερνιχ θεωρεί ότι ο Καποδίστριας συμβούλευε τον Τσάρο (σελίς 545, το μεταφράζω πρόχειρα από τα γαλλικά): «Αφήστε τους άλλους να μαγειρεύουν, και εσείς να κάνετε τα δικά σας. Να προελάσουμε, η δόξα και η επιτυχία μάς προσμένουν στην Κωνσταντινούπολη». 
 
Η ιστορία δικαίωσε την γραμμή Καποδίστρια (η οποία από τότε ήταν πολύ ισχυρή στις τάξεις του τσαρικού στρατού και της ρωσικής διπλωματίας), με την επικράτησή της επί του διαδεχθέντος τον Αλέξανδρο Α΄, τσάρου Νικολάου Α΄ (στον οποίο ο Καποδίστριας είχε ήδη αποστείλει υπόμνημα περί του πρακτέου το 1826 μόλις ο Νικόλαος εστέφθη τσάρος), με αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθεί παντελώς ο Μέττερνιχ και η Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία τον Απρίλιο του 1828 (τρεις μήνες μετά την έλευση του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας), ο στρατός της να προελάσει προς την Κωνσταντινούπολη, και έτσι να αναγκασθεί ο περιδεής σουλτάνος, προ του φόβου του να απολέσει την Κωνσταντινούπολη, να υποκύψει σε όλους τους όρους που του επέβαλε η Ρωσία, και να αποδεχθεί τελικά την ανεξαρτησία της Ελλάδος μετά την συνθήκη της Αδριανουπόλεως, που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 1829. Το μόνο που δεν είχε αντιληφθεί ο Μέττερνιχ όταν έγραφε την περιώνυμη πλέον φράση του, σε σχέση με τον Καποδίστρια, δεν ήταν ότι ήταν δύσκολο να νικήσει τον απολύτως έντιμο άνθρωπο, αλλά ότι ήταν αδύνατο να τον νικήσει. Ας πρόσεχε. Περαστικά του. 
 
Με την ειλικρινή εκτίμηση που τρέφω στο αντιρρητικό σου έργο, από το οποίο, μέσα από τις αναγκαίες αντιπαραθέσεις γνωμών και τεκμηρίων, εκπηγάζει τελικά η αλήθεια (την οποία και εσύ επιμόνως αναζητείς), και με την επιπρόσθετη παρατήρηση ότι στην σκιαγραφία που εξέθεσα στην προηγούμενη παρέμβασή μου, αναφορικά με την προσωπικότητα και το ήθος σου (σε θεωρώ κι εσένα, όπως και τον Καποδίστρια, «απολύτως έντιμο άνθρωπο»), ουδέν ίχνος φιλοφροσύνης υπάρχει, πέραν της απολύτως ειλικρινούς γνώμης μου για σένα, 
 
φιλικά,
 
Χρίστος Γούδης 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ Θ. ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ
στο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-ΜΕΤΤΕΡΝΙΧ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1 του Χ. ΓΟΥΔΗ
 
«Ευχαριστώ θερμότατα τον λαμπρό Έλληνα Πατριώτη, καθηγητή της Αστροφυσικής κ. Χρίστο Γούδη, που ξόδεψε τόσες ώρες από τον πολύτιμο χρόνο του για να βρεθεί η οριστική απάντηση στο θέμα “ατάκα Μέττερνιχ” για την εντιμότητα του Καποδίστρια».
 
Νομίζω ότι το μάτς έληξε ισόπαλο: Γούδης - Χατζηγώγος 1-1
 
Κατά την γνώμη μου, και οι δύο έχουμε δίκιο: Όντως ο Μέττερνιχ τον Καποδίστρια είχε στο μυαλό του όταν έλεγε την επίμαχη φράση. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σαφές στην επίμαχη επιστολή. Είναι ερμηνεία του Δαφνή και του Γούδη, που αποδεδειγμένα τυγχάνουν γαλλομαθέστατοι και μπορούν να καταλάβουν τα προηγούμενα και τα επόμενα της επιστολής Μέττερνιχ. 
 
Θ. Χατζηγώγος»



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και τεκμηριωμένο το άρθρο. Στο δια ταύτα όσον αφορά τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, η αμείλικτος και αδέκαστος ιστορία συνεχίζει μέχρι σήμερα 191 χρόνια μετά την δολοφονία του, την 9η Οκτ. 1831 (54 ετών), όχι μόνο να τον αποκαλεί δικαίως ΕΘΝΑΡΧΗ, αλλά να φέρνει ακόμη περισσότερα στοιχεία στο φως και να τεκμηριώνει ότι ήταν ο απολύτως ΕΝΤΙΜΟΣ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Έλεγε ...
Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.
(αρνούμενος τον μισθό του Κυβερνήτου)

Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.
(σε συνομιλία με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τον ερχομό του)

Εάν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών.
(η πρώτη φράση από την πρώτη του ομιλία προς τον Ελληνικό λαό, Αίγινα, 1828)

Απέκαμα! Αλλ’ όμως θα παραμείνω στη χαλάστρα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου και ας κινδυνεύσω να χαθώ…

Είμαι αποφασισμένος να άρω τον ουρανόθεν επικαταβαίνοντά μου σταυρόν.

Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινούς του κράτους. Τίνος κράτους; Μετρούμε εις τα δάκτυλα την επικράτειάν μας.
(σε συνομιλία με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τον ερχομό του)

Επ ευκαιρία χάριν σύγκρισης και μνήμης, αναφέρω ενδεικτικά και για τους μετά Καποδίστρια σύγχρονους και αυτοαποκαλούμενους ψευδεπίγραφα "εθνάρχες", που επί εποχής τους όχι μόνο Εθνικές καταστροφές έγινα, αλλά και την Ελλάδα ελάττω παρέδωσαν .... Π.χ.
Μικρασιατική Καταστροφή 1919-1922. Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμφορά του Νεότερου Ελληνισμού, που προκάλεσαν οι Νεότουρκοι με ηγέτη τον σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ Αττατούρκ τον οποίο προτείναμε για Νόμπελ Ειρήνης ...!

Μέρος επιστολής πρότασης...
....Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται αυτή η πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Πασά. Έχω λοιπόν την τιμή ως αρχηγός της Ελληνικής Κυβέρνησης το 1930, όταν η υπογραφή του Ελληνοτουρκικού συμφώνου σηματοδότησε μια νέα εποχή στην πορεία της Εγγύς Ανατολής προς την ειρήνη, να υποβάλλω την υποψηφιότητα του Μουσταφά Κεμάλ Πασά για την διακεκριμένη τιμή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη.

Με βαθύτατη εκτίμηση Χ.

Κύπρος ( Ενδεικτικές επαίσχυντες δηλώσει από ταγούς μας "έλληνες"...)
Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον Αγγλικό και τον Αμερικανικό. Λόγω του Κυπριακού Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει από ασφυξία!

«Δια τους γνωστούς διεθνείς λόγους δεν δυνάμεθα να ζητήσωμεν την ευόδωση και επίλυση της Πανελλήνιας αυτής αξίωσης!» (Ένωσης)

«Το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που σπομένει είναι μια απ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους.» (Βουλή Ελλήνων 14-12-1958.)

1959-1960 Προδοτικές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου….

Δεκέμβριο του 1967, η Χούντα των Αθηνών προβαίνει στην απαγκίστρωση της Μεραρχίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την τουρκική απειλή, και την εν Ελλάδι πολιτική αστάθεια.
Συνεχίζω...

ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

15η Ιουλίου 1974 Κύπρος Προδοτικό Πραξικόπημα από Χούντα.
Μέρος ομιλίας στον ΟΗΕ ...
Μπροστά σε 132 Έθνη καταγγέλλεται ότι η Ελλάς οργάνωσε με Έλληνες αξιωματικούς τo πραξικόπημα. Αληθές!
Αλλά διακηρύσσεται αμέσως, ότι η Ελλάς παραβίασε «κραυγαλέως» την ανεξαρτησία της Κύπρου και έτσι "δικαιολογεί" με το Διεθνές Δίκαιο την τουρκική εισβολή σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχη.(Παρ΄ όλα αυτά, αυτή δεν ήταν εισβολή αλλά γενοκτονία, κάτι που ρητά απαγορεύει το καταστατικό του ΟΗΕ. Οι συμφωνίες ΖΛ μετά από σχετική διόρθωση απέκλειαν στρατιωτική εισβολή και ερμήνευαν, ότι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο μπορεί να γίνει όποια επέμβαση από τις "εγγυήτριες" χώρες)
Κατηγορούνται οι «Ενωτικοί» ως τρομοκράτες και η ΕΟΚΑ ως επιδιώκουσα την Ένωση και εξαφάνιση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας....
Θεωρείται ο εκ Τουρκίας κίνδυνος μικρότερος από τον… εξ’ Ελλάδος!
(Τί άλλο θα έπρεπε να περιμένουν οι Τούρκοι;)
Διακηρύσσεται ότι η Κύπρος υπέστη απροκάλυπτη εισβολή από την Ελλάδα!(Οι Έλληνες αξιωματικοί μόνιμα ήταν εγκατεστημένοι στη Κύπρο και ηγούνταν του Κυπριακού στρατεύματος, που αποτελείτο αμιγώς από Ελληνοκύπριους στρατιώτες πλην της ΕΛΔΥΚ)
Η Τουρκία τότε κρυφά είχε αποστείλει πολύ περισσότερους αξ/κους με χιλιάδες Τούρκους γιουρούκκηδες και ανέμεναν το πράσινο φως ...
Μπορεί η πικρία κάποιες φορές να οδηγεί απλούς ανθρώπους να ξεφεύγουν από τα πλαίσια της λογικής, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε υπεύθυνους ταγούς, οι οποίοι με άστοχες πράξεις τους γίνονται συνένοχοι και δίνουν προσχήματα σε εχθρούς, για να δικαιολογήσουν εισβολή και νέα εθνική καταστροφή....

20η Ιουλίου 1974. Εισβολή.
Οι Τούρκοι την Κύπρο χτυπούν, εμείς είμαστε Ελλάς και ακολούθησε το Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΙ ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ
Αυτά τα ολίγα περί υπεύθυνων μετά Καποδίστρια αυτοαποκαλούμενων "εθναρχών" τους οποίους μπορείτε με βάση τις χρονολογίες να τους βρείτε σε ιστορικά αποκαλυπτικά κείμενα στα οποία ανεξίτηλα καταγράφηκαν. Όχι μόνο αυτοί αλλά και οι ημέρες και πράξεις τους ...
Ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος αναφέρει: «Σας βεβαιώνουμε, νεκροί συμπολίτες μας, ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τον απρόσφορο θάνατο σας. Έτοιμοι για όλα, όταν σε λίγο εκμετρώντας τον βίο μας, βρεθούμε απέναντι σας. Αλίμονο στους ανέτοιμους που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν».
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΝΟΕΙΤΩ ...
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.