13 Ιανουαρίου 2022

Τι (δεν) λέει για το ’21 η τηλεόραση

Εννιά παρατηρήσεις πάνω στο νέο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ: “Καταστροφές και Θρίαμβοι”, ακολουθώντας τον ειρμό του πρώτου επεισοδίου. 
 
Γράφει ο Ηλίας Ταΰγετος Μελετόπουλος.
 
Παρατήρηση Πρώτη 
 
Ο Ιμπραήμ ποτέ δεν κατέστειλε την επανάσταση. Απέτυχε να καταλάβει το Ναύπλιο και την Μάνη (ηττήθηκε επανειλημμένα), απέτυχε να κάνει τους Έλληνες να προσκυνήσουν και παγιδεύτηκε σε στρατηγικό αδιέξοδο στην, δυσανάλογα μικρή για τον όγκο του στρατεύματός του, Πελοπόννησο.  
 
Σημείωση: Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Μοχάμεντ Άλη και ο γιός του Ιμπραήμ Πασά ήταν ηγεμόνες του πανίσχυρου ημιαυτόνομου κράτους της Αιγύπτου. Οι Οθωμανικές δυνάμεις είχαν συντριβεί πλήρως σε ξηρά και θάλασσα και ο Σουλτάνος ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να ζητήσει την βοήθεια τρίτου κράτους για να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση.  
 
Παρατήρηση Δεύτερη
 
Προ της Εθνεγερσίας, σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καταγράφονται τουλάχιστον 30 όμοιες, πανελλαδικής εμβέλειας επαναστάσεις με αμιγώς εθνικά χαρακτηριστικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαναστατών ήταν αναλφάβητοι και χωρίς γνώση των τεκταινομένων στο εξωτερικό. Ο Κολοκοτρώνης εκφράζει στα απομνημονεύματα του την ανησυχία “μη μας περάσουν για Καρμπονάρους”.  
 
Πώς τότε το ’21 οφείλεται σε αόριστες φιλελεύθερες ιδέες του Διαφωτισμού;  
 
Παρατήρηση Τρίτη 
 
Το κρυφό σχολειό ήταν αποδεδειγμένα θεσμός των τοπικών κοινοτήτων να εξασφαλίζουν την παιδεία σε περιόδους διωγμών από τις οθωμανικές αρχές. Η παιδεία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της εκκλησίας. Ο ίδιος ο Ευγένιος Βούλγαρης ήταν ιερωμένος!  
 
Παρατήρηση Τέταρτη
 
Το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας περιελάμβανε χτύπημα σε τρία σημεία, ταυτόχρονα: Βλαχία, Κωνσταντινούπολη, Πελοπόννησος. Απέτυχε στα δύο πρώτα, πέτυχε στο τρίτο.  
 
Παρατήρηση Πέμπτη 
 
Α. Χατζής: “Αυτούς όλους τους ενώνει μόνο το ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι τίποτα άλλο.”  
 
Ερώτηση: Τότε γιατί αυτοαποκαλούνται και αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμιοί και Έλληνες; Γιατί δεν επαναστατούν μαζί τους οι Βούλγαροι ή οι Σέρβοι που είναι επίσης Ορθόδοξοι;  
 
Παρατήρηση Έκτη 
 
Το Ναβαρίνο δεν οδήγησε στην Συνθήκη του Λονδίνου. Χρειάστηκε ένας χρόνος παραμονής του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, εκκαθαριστική επιχείρηση του Γάλλου στρατηγού Μαιζών και ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος του 1828-1830 για να αποδεχτεί τελικά ο Σουλτάνος την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το Ναυαρίνο έγινε από τους Άγγλους για να ελεγχθεί η ανερχόμενη Αίγυπτος, δηλαδή το Σουέζ, δηλαδή η γρηγορότερη οδός προς την Ινδοκίνα. Το Ελληνικό κράτος ιδρύθηκε στα πλαίσια του ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού.  
 
Παρατήρηση Έβδομη 
 
Δίδεται έμφαση στον Μαυροκορδάτο, στους εμπόρους τους λογίους κλπ. Πουθενά δεν αναφέρεται η κρίσιμη διπλωματική συμβολή του Καποδίστρια και η καθοριστική στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη.  
 
Παρατήρηση Όγδοη
 
Ο Μπίτον αναφέρει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ρηξικέλευθο: ότι η Ελλάδα υπό τον Κολοκοτρώνη θα μπορούσε να έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της μόνη της, αλλά ο αντίκτυπος της Επανάστασης δεν θα ήταν ο ίδιος, σε διεθνές επίπεδο. Ουσιαστικά λέει ότι η Ελληνική Επανάσταση επιτάχυνε την διαδικασία επίλυσης του Ανατολικού Ζητήματος από τις Μεγάλες Δυνάμεις.  
 
Παρατήρηση Ένατη 
 
Οι Έλληνες έχουν κοινή εθνική συνείδηση ήδη από τον 13ο αιώνα μετά την πρώτη Άλωση της Πόλης. Ο Κολοκοτρώνης εννοεί, πολύ απλά, ότι το ’21, ενωθήκαμε ξανά, για τον κοινό σκοπό, την Λευτεριά.  
 
Υποσημείωση  
 
Η τακτική επανάληψη λέξεων όπως ήττα, καταστροφή, εξέγερση, εξωστρέφεια επιχειρεί να συσκοτίσει το υπέρλαμπρο φως της ηρωικότερης στιγμής στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Της στιγμής εκείνης, όπου μερικές δεκάδες φτωχοί, αλλά περήφανοι ραγιάδες, νίκησαν μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες όλων των εποχών. Και έγιναν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.  
 
Ενδεικτικές Πηγές:  
 
1821: O Μωχάμετ Άλη και ο μύθος ότι ο Ιμπραήμ κατέστειλε την Επανάσταση. https://www.news247.gr/history/1821-o-mochamet-aly-kai-o-mythos-oti-o-impraim-katesteile-tin-epanastasi.9132426.html . Accessed 7 Jan. 2022.  
 
“Κατάλογος ελληνικών εξεγέρσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1453-1830).” Βικιπαίδεια, 6 Nov. 2021. Wikipedia, https://el.wikipedia.org/w/index.php?title
 
Φωτάκος, ”Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως”, εκδ. Π. Δ. Σακελλαρίου, Αθήνα, 1858  
 
“Οι Πηγές Για Το Κρυφό Σχολείο 1460-1913!” Κρυφό Σχολειό, 2 Apr. 2021, https://www.kryfosxoleio.com/post/537 .  
 
Σκαπινάκης, Θεόδωρος Ορέστης. “Ποιό ήταν το πραγματικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας.” Αντίβαρο, 23 Sept. 2014, https://www.antibaro.gr/article/11316.  
 
“Το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας να πυρπολήσει την Κωνσταντινούπολη και να καταλάβει την πρωτεύουσα των Τούρκων. Πως οδήγησε στον απαγχονισμό του Πατριάρχη και βοήθησε στην Επανάσταση.” ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, 11 Nov. 2020, https://www.mixanitouxronou.gr/1821-enantia-se-froyria-kai-teichi-toy-giorgoy-margariti-ekdoseis-dioptra/.  
 
Καραμπελιάς, Γεώργιος. «1204-1922, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, 2015  
 
Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ελένη. «Πόσο Ελληνικό Είναι το Βυζάντιο; Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες;» Gutenberg, 2016  
 
Μελετόπουλος, Μελέτης. “Η παρερμηνεία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.” in.gr, 20 Oct. 2021, https://www.in.gr/2021/10/20/apopsi/parermineia-tis-naymaxias-tou-nayarinou/.  
 
Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια. https://kapodistrias.digitalarchive.gr/aik.php . Accessed 8 Jan. 2022.  
 
Ρηγόπουλος, Θεόδωρος, ”Απομνημονεύματα από των αρχών της Επαναστάσεως μέχρι του έτους 1881”,επιμέλεια Αθ. Φωτόπουλος, εκδ. Λαβύρινθος, Αθήνα, 2021  
 
Driault, Edouard, ”To Ανατολικό Ζήτημα από τις αρχές του έως τη Συνθήκη των Σεβρών” (δίτομο), εκδ. Κάτοπτρο-Ιστορητής, Αθήνα, 1997  
 
Υποδειγματική πηγή, η σειρά ντοκιμαντέρ του MEGA με θέμα το ’21:  
“’21 Η Επανάσταση των Ελλήνων.” MEGA TV, 10 Mar. 2021, https://www.megatv.com/ekpompes/295096/21-i-epanastasi-ton-ellinon/. 
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΟΛΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥ 21,ΤΩΝ ΤΩΡΙΝΩΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ...Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ Κ ΟΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.