15 Μαΐου 2021

Φθίνει η αριστερά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 11 Μαΐου 2021
 
Την περασμένη Πέμπτη 6 Μαΐου είχε επανεκλογή μίας έδρας στο Χάρτπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Συντηρητικοί από 28.9% το 2019 ανέβηκαν στο 51.9% και πήραν την έδρα. Για πρώτη φορά μετά το 1974! Οι Εργατικοί από 37.7% το 2019, έπεσαν στο 28.7% και έχασαν την έδρα, που για μισό αιώνα από το 1974. Το ίδιο μήνυμα αναδύθηκε και στις δημοτικές και περιφερειακές που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα.  
 
Στις τελευταίες εκλογές το 2019, οι Συντηρητικοί πράγματι κατέλαβαν δεκάδες έδρες στα απόρθητα κάστρα των Εργατικών λόγω του Μπρέξιτ. Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε απόλυτα και οι ψηφοφόροι έκριναν ότι η ξεκάθαρη θέση των Συντηρητικών υπέρ του Μπρέξιτ ήταν πιο ελκυστική από την θολή θέση των Εργατικών, ακόμα και σε περιφέρειες που τα ποσοστά τους ήταν σταθερά πολύ υψηλά για 60 ή 70 χρόνια.  
 
Η έδρα στο Χάρτλπουλ, στην οποία έγινε η επανεκλογή ήταν μία από τις έδρες που οι Εργατικοί κράτησαν το 2019, αλλά την έχασαν τώρα και με τεράστια μετακίνηση ψηφοφόρων. 
 
Η αιτιολόγηση του φαινομένου από υψηλόβαθμους Εργατικούς ήταν ότι πρώτον η περίοδος της πανδημίας πάγωσε όλα τα πολιτικά θέματα, και «κόλλησε» τον πολιτικό χρόνο στο 2019, και δεύτερον ότι η επίδραση του σκληροπυρηνικού αριστερού ηγέτη Τζέρεμυ Κόρμπυν ως σκιάχτρο που απωθεί ψηφοφόρους λειτουργεί ακόμα και σήμερα, παρόλο που έχει ήδη αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος στις αρχές του 2020.  
 
Θεωρώ και τα δύο επιχειρήματα ως αδύναμα να εξηγήσουν επαρκώς το φαινόμενο. Η ουσία όμως είναι ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει την επαφή τους με το εκλογικό σώμα, και αυτό φαίνεται και από τις τοπικές εκλογές σε διάφορα επίπεδα, παρόλο που σ’ αυτές, ο βαθμός απεξάρτησης από το κόμμα που ψηφίζει κανείς είναι σχετικά υψηλός.  
 
Έτσι, κοίταξα τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών τα τελευταία 42 χρόνια και είδα τα εξής. Οι Συντηρητικοί κέρδιζαν συνεχόμενα τα έτη 1979, 1983, 1987 και 1992. Μετά υπήρξε η περίοδος Τόνυ Μπλαιρ με τρεις νίκες, το 1997, 2001 και 2005. Έκτοτε, οι Συντηρητικοί κέρδισαν άλλες τέσσερις φορές, το 2010, 2015, 2017 και 2019.  
 
Σε έντεκα εκλογικές αναμετρήσεις, πέντε ηγέτες των Συντηρητικών (Θάτσερ, Μέιτζορ, Κάμερον, Μαίη, Τζώνσον) κέρδιζαν τους Εργατικούς. Με εξαίρεση τον Τόνυ Μπλαιρ, όταν δηλαδή οι Εργατικοί έπαψαν κατ΄ ουσίαν να είναι Εργατικοί και υιοθέτησαν πολλά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής των Συντηρητικών.  
 
Οι ίδιοι αποκαλούσαν τον εαυτό τους «Νέους Εργατικούς» (New Labour). Μετά τον Μπλαιρ, επέστρεψαν στις αρχές τους. Αυτές ακριβώς οι αρχές όχι μόνο δεν προσέλκυσαν νέους ψηφοφόρους, αλλά απώθησαν και τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα στα οποία είχαν απήχηση.  
 
Κάποιου είδους περιεχόμενο, όσον αφορά μία μακροπρόθεσμη τάση των ψηφοφόρων, θα πρέπει να περιέχουν αυτά τα στοιχεία.  
 
Μπορεί το αποτύπωμα του Κόρμπυν να ήταν ειλικρινές και συνεπές με τις απόψεις του και την ιδεολογία που εξέφραζε, και αυτό εκτιμήθηκε από ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας, αλλά με πολύ πάθος και ένταση από τα μέλη του κόμματος που τον εξέλεξαν και επανεξέλεξαν στη θέση του αρχηγού των Εργατικών, αλλά οι κορώνες για επανεθνικοποίηση των πάντων, ακούγονται αν μη τι άλλο ως παρωχημένες στις ημέρες μας, και με μειωμένη διεισδυτικότητα στο σύνολο.  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.