8 Μαΐου 2021

Ο συνεχής αγώνας για την κατασκευή συναίνεσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, μέσω της Συρίας

(σ.Π/Β: Στην εποχή μας, κάθε αβάσιμη κατηγορία είναι «βούτυρο στο ψωμί» του «κατηγορουμένου», ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μιά πυρηνική υπερδύναμη με ισχυρότατη διείσδυση στα διεθνή ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η προσωπική μου εντύπωση είναι πως η «Δύση» παραμένει από γεωστρατηγικής απόψεως στα μέσα του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στα ζητήματα «μαλακής ισχύος»
). 
 
Αναδημοσίευση από το Pressenza
 
Πριν από λίγες μέρες, ενώ η προσοχή στη Μέση Ανατολή βρισκόταν στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων για την αποκατάσταση της Πυρηνικής Συμφωνίας του Ιράν και την εκ νέου υπογραφή της από τις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη των Κάτω Χωρών, η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι να πιστεύουμε ότι περίπου στις 21:22 στις 24 Φεβρουαρίου του 2018, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας υπό τον έλεγχο των Δυνάμεων των Τίγρεων χτύπησε την ανατολική Σαρακίμπ ρίχνοντας τουλάχιστον μία φιάλη. Η φιάλη έσπασε και απελευθέρωσε χλώριο σε μεγάλη περιοχή, επηρεάζοντας 12 συγκεκριμένα άτομα».  
 
Αυτός ο νέος ισχυρισμός για τη χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, την οποία η συριακή κυβέρνηση υπέγραψε το 2013. Ωστόσο, η Δαμασκός αρνήθηκε έντονα την έκθεση του OPCW. «Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, αυτό που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της παράνομης αποκαλούμενης «Ομάδας Έρευνας και Αναγνώρισης» και απορρίπτει όλο το περιεχόμενό της», ανέφερε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.  
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συριακές αρχές απορρίπτουν αναφορές του OPCW, καθώς ακολουθούν αναφορές για επιθέσεις στη Ντούμα και τη Γούτα, οι οποίες έχουν επίσης καταδικαστεί. Στην πραγματικότητα, έγγραφα για την έκθεση για την Ντούμα έχουν δημοσιευθεί από τα Wikileaks και δείχνουν το μέγεθος της διαφωνίας από την ίδια την ερευνητική ομάδα του OPCW, όταν η επίσημη έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη βαρύνει τη συριακή κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει πολλές ασαφείς συναλλαγές μέσα στον OPCW, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν έχει καμία θεσμική ή πολιτική θέση.  
 
Με την κατάσταση του εμφυλίου πολέμου εντός της Συρίας, το πρόβλημα έγκειται στο να πάνε οι ερευνητές στην τοποθεσία των υποτιθέμενων επιθέσεων και στο να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αναφορών των αυτόπτων μαρτύρων και των βίντεο και φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο, για να μην αναφέρουμε το τεράστιο πρόβλημα της διασφάλισης ότι τα δείγματα που αποστέλλονται στα εργαστήρια του OPCW δεν «φυτεύτηκαν» από εκείνους με προσωπικά συμφέροντα στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.  
 
Το πρόβλημα των αναξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων φάνηκε έντονα από το συμβάν στην Ντούμα, επειδή συνέβη σε μια τοποθεσία όπου ο κυβερνητικός έλεγχος ανακτήθηκε γρήγορα, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να μπορούν να πάνε. Το πρόβλημα που αναγνώρισαν οι πληροφοριοδότες αυτής της έκθεσης ήταν ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που να αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι η συριακή κυβέρνηση επιτίθεται στους αντιπάλους της με χημικά.  
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Άσαντ δεν έχει χρησιμοποιήσει χημικά σε δικούς της ανθρώπους, αλλά αψηφά κάθε λογική να πιστεύει κανείς ότι, γνωρίζοντας πολύ καλά τη διεθνή κατακραυγή που θα προκαλούσε οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, κάποιος στη Δαμασκό θα έδινε την εντολή να τα χρησιμοποιήσει. Δεν μάθαμε τίποτα από τον πόλεμο στο Ιράκ για τους κατασκευασμένους ισχυρισμούς για όπλα μαζικής καταστροφής; Θα ξεκινήσουμε πραγματικά έναν ακόμα πόλεμο στη Συρία με βάση «εύλογους λόγους να πιστεύουμε»; Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία θα πεθάνουν σίγουρα σε έναν τέτοιο πόλεμο.  
 
Και αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, διότι η σύγκρουση στη Συρία στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και αυτή η μάχη διεξάγεται σε αρκετά μέτωπα.  
 
Το 2018, ισχυρισμοί για συμμετοχή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Αγγλίας κατέληξαν σε διπλωματική σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών που βρίσκονταν σε χώρες σε όλη τη Δύση. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν ποτέ να βρεθούν στοιχεία που να συνδέουν την υποτιθέμενη δηλητηρίαση με τους δύο Ρώσους υπόπτους που εντοπίστηκαν σε φωτογραφίες, το ασυνάρτητο χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η αστυνομία του ΗΒ και η επακόλουθη εξαφάνιση των δύο Ρώσων θυμάτων δεν εμπόδισαν την αντι-ρωσική υστερία στα κυρίαρχα ΜΜΕ να φτάσει στο αποκορύφωμά της.  
 
Και σήμερα, τα νέα έρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία προσπαθώντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για μια έκρηξη που συνέβη το 2014.  
 
Και εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στην Ουκρανία συσσωρεύεται, οι εντάσεις αυξάνονται και η προοπτική ενός πολέμου διαφαίνεται στον ορίζοντα.  
 
Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που ωφελούνται από τον πόλεμο, από οποιονδήποτε πόλεμο. Εναπόκειται σε εμάς, ως άτομα, να διασφαλίσουμε ότι, εάν ληφθούν αποφάσεις για τη διεξαγωγή πολέμου, οι πληροφορίες στις οποίες βασίζονται να είναι σωστές.  
 
Σε συνέντευξη πριν λίγες μέρες με τον Dr Piers Robinson του Οργανισμού Μελετών Προπαγάνδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το θέμα της τελευταίας έκθεσης του OPCW, είπε, «Πιστεύω ότι η δημοκρατία απαιτεί από τους ανθρώπους να εργάζονται σκληρά. Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται και να σκέφτονται από μόνοι τους, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό. Και νομίζω ότι αν οι άνθρωποι αποκολληθούν από την προσήλωση στα κυρίαρχα ΜΜΕ, υπάρχει πλούσια ποικιλία ανεξάρτητων ΜΜΕ εκεί έξω. Σκεφτείτε και σκεφτείτε από μόνοι σας. Κοιτάξτε τα πρωτότυπα έγγραφα που κυκλοφορούν για τον OPCW. Μην πιστεύετε ούτε τον λόγο ενός δημοσιογράφου ούτε εμένα. Δείτε απλώς τα διαθέσιμα έγγραφα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τις δικές σας πληροφορίες. Είναι σκληρή δουλειά, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία. Πιστεύω ότι η δημοκρατία απαιτεί σκληρή δουλειά από τους πολίτες. Εάν είμαστε απαθείς, χάνουμε τη δημοκρατία.»  
 
Μετάφραση από τα αγγλικά/Επιμέλεια: Pressenza Athens  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.