8 Μαΐου 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέα θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχώρησε στην έγκριση μιας νέας, συνδυασμένης θεραπείας για τους ενήλικες πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του νεφρού.
 
Ο συνδυασμός αποτελείται από τα φάρμακα nivolumab και cabozantinib και εγκρίθηκε ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τη νόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Bristol Myers Squibb.
 
Η έγκριση βασίσθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 CheckMate-9ER. Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός βελτιώνει σημαντικά την συνολική επιβίωση των πασχόντων. Διπλασιάζει επίσης τα ποσοστά επιβίωσης δίχως εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib ήταν γενικά καλά ανεκτός. Το ποσοστό των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη και διέκοψαν τη θεραπεία τους ήταν μικρό. 
 
Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 14ος συχνότερος παγκοσμίως, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερους από 431.000 ανθρώπους. Επιπλέον, περισσότεροι από 179.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του. 
 
Ο συχνότερος τύπος 
 
Ο συχνότερος τύπος καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Οι πιθανότητες να εκδηλωθεί είναι περισσότερες: 
 
Στους καπνιστές 
Τους παχύσαρκους ανθρώπους 
Τους πάσχοντες από υπέρταση 
 
Στα αρχικά στάδιά του τα ποσοστά θεραπείας είναι υψηλά. Ωστόσο στις προχωρημένες και μεταστατικές μορφές, η πρόγνωση είναι πτωχή. 
 
Η νέα συνδυασμένη θεραπεία είναι η δεύτερη που εγκρίνεται με βάση το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο nivolumab. Η πρώτη ήταν ο συνδυασμός του με μία άλλη ανοσοθεραπεία, το φάρμακο ipilimumab. 
 
Ο συνδυασμός nivolumab-ipilimumab είναι επιλογή για ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ενδιάμεσου ή χαμηλού κινδύνου. Ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib είναι εγκεκριμένος για τους ασθενείς ανεξαρτήτως βαθμού κινδύνου, ανακοίνωσε η Bristol Myers Squibb. 
 
Καλή ποιότητα ζωής 
 
«Χάρη στην πρόοδο στον τομέα της έρευνας, οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού ζουν περισσότερο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν. Επομένως, η ανάγκη να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους η θεραπεία επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους, γίνεται ολοένα πιο επιτακτική», δήλωσε η Dr. Rachel Giles, επικεφαλής της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Καρκίνου του Νεφρού (IKCC). 
 
«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την έγκριση της νέας, συνδυαστικής θεραπείας πρώτης γραμμής για το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, η οποία προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα όχι μόνο να ελέγχουν τη νόσο, αλλά και να διατηρούν καλή ποιότητα ζωής». 
 
«Η έγκριση του συνδυασμού nivolumab-cabozantinib ως πρώτης γραμμής θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου νεφρού αποτελεί συνέχεια της τεράστιας προόδου που έχει επιτευχθεί στο νόσημα αυτό τα τελευταία 15 χρόνια», πρόσθεσε ο καθηγητής Θεραπευτικής, Παθολογίας & Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ (ΠΓΝ Αττικόν). 
 
Και συνέχισε: «Η προσθήκη ενός ακόμη ιδιαίτερα αποτελεσματικού σχήματος στην θεραπευτική φαρέτρα, συμβάλλει όχι μόνο στην μετατροπή μιας θανατηφόρου νόσου σε χρόνιο νόσημα, αλλά πλέον και στην ενδεχόμενη ίαση σημαντικού ποσοστού των πασχόντων». 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bristol Myers Squibb, ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib έχει εγκριθεί ως πρώτης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου νεφροκυτταρικού καρκινώματος και στις ΗΠΑ. Επιπλέον, αντίστοιχες αιτήσεις έγκρισης βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές κι άλλων χωρών.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.