2 Απριλίου 2021

Με «σημειωτόν» η Ε.Ε. στην «κούρσα» των εμβολιασμών!...

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
 
Οι αριθμοί που κατά κανόνα ΔΕΝ λένε ψέματα (οι ψεύτες, ως γνωστόν, για να κάνουν τα ψέματά τους περισσότερο πειστικά πάντα χρησιμοποιούν αριθμούς) όπως θα δείτε στο τέλος της σημερινής σύντομης παρέμβασής μου δείχνουν ότι ο ρυθμός παροχής εμβολίων στους πολίτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο αργή ώστε να τους αφήνει εκτεθειμένους στην πανδημία του covid-19 και να καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων που θα έχουν τελικά τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην οργανική και ψυχική μας υγεία…
 
Προχθές έκλεισε το πρώτο 3-μηνο του 2021 και ήδη είμαστε στον Απρίλιο που ξεκινά (πάλι) με Εθνική καραντίνα στη Γαλλία, συνεχίζονται οι δύσκολοι περιορισμοί στη Γερμανία όπως και στην Ιταλία και δεν βλέπει ακόμη φως στο τέλος του τούνελ η Ισπανία ούτε η Πολωνία δηλαδή οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες της «δήθεν» Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Τα πράγματα, σίγουρα, δεν είναι ρόδινα στις μικρότερες πληθυσμιακά χώρες της Ε.Ε. όπως και στην πατρίδα μας Ελλάδα που καθημερινά βιώνει ανεβασμένους αριθμούς σε κρούσματα, δια σωληνωμένους ασθενείς και θανάτους. 
 
Στο μεταξύ όπως διαπιστώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) και μαζί του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εγκρίσεως Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) οι αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από τα πλέον επίσημα χείλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος κ Μακρόν και άλλοι για αναποτελεσματικότητα (ίσως και επικινδυνότητα) παροχής του εμβολίου Oxford/AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών (τώρα οι αμφιβολίες άλλαξαν ηλικιακό προσδιορισμό και αναφέρονται σε άτομα κάτω των 65 ετών) δημιούργησαν μία σοβαρή αποστροφή της κοινής γνώμης και για το συγκεκριμένο εμβόλιο και μαζί καχυποψία για τα άλλα εμβόλια… 
 
 
Να σημειώσουμε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών ένας στους πέντε κατοίκους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών (20.3%), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των άνω των 65 ετών είναι περίπου 18% (γεγονός που αναδεικνύει τις επιπτώσεις δημοσίων τοποθετήσεων, όπως του κ Μακρόν και Γερμανών επισήμων για την «αμφιβόλου καταλληλόλητας αξία» του εμβολίου Oxford/AstraZeneca για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών οι οποίες στη συνέχεια ανακλήθηκαν (έχοντας ήδη κάνει τη «ζημιά» τους στην έξαρση της δυσπιστίας των Ευρωπαίων). 
 
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα ¾ των αποθεμάτων του εμβολίου της AstraZeneca στη Γαλλία και τα 2/3 στη Γερμανία παραμένουν αχρησιμοποίητα εξαιτίας της δυσπιστίας που προκλήθηκε στους Λαούς πολλών χωρών της Ε.Ε.  
 
Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η κούρσα των εμβολίων προχωρεί με εντυπωσιακά γοργό ρυθμό και στις ΗΠΑ όπου ο Πρόεδρος Biden υποσχέθηκε ότι θα εμβολιαστούν 200 εκατομμύρια Αμερικανοί στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. 
 
Στη διάρκεια του πρώτου 3μήνου του 2021 που μόλις έκλεισε τα στοιχεία εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι δόθηκαν σχεδόν 35,66 εκατ. δόσεις που περιλαμβάνουν 31,15 εκ. πρώτες δόσεις εμβολίων ενώ σχεδόν 4,514, 444 πήραν και τις δύο δόσεις εμβολίου.  
 
Συγκρίνοντας τους αριθμούς των ατόμων που πήραν την πρώτη δόση ενός εμβολίου και το ποσοστό πληθυσμού κάθε χώρας που το έλαβε να σημειώσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου 66.65 εκ. κατοίκους και η Ε.Ε. των 27 έχει περίπου 447.7 εκ. κατοίκους.  
 
Προχθές σε μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Γαλλικών συνόρων ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι ενώ ήδη σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Γαλλίας ζει με περιοριστικούς όρους ολόκληρη πλέον η χώρα μπαίνει σε «αυστηρή καραντίνα» για 4 εβδομάδες ξεκινώντας το Σάββατο, 3 Απριλίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τις 100,000, τα κρούσματα είναι πολλά ακόμη και ανάμεσα σε μαθητές και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αγγίξει τα όριά του..  
 
 
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σε φθίνουσα σειρά οι αριθμοί των εμβολίων που έγιναν σε πολίτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αριθμεί συνολικό πληθυσμό 447,7 εκ. (οι αριθμοί ΔΕΝ αντιστοιχούν σε άτομα καθώς περιλαμβάνονται και εκείνα που έκαναν και τις 2 προβλεπόμενες δόσεις εμβολίων): 
 
Germany13.77 million/ France11.39 million/ Italy10.5 million/ Spain8.34 million/ Poland 6.27 million/ Romania 3.09 million/ Hungary 2.85 million/ Netherlands 2.38 million/ Belgium 1.87 million/ Czechia 1.76 million/ Greece 1.74 million/ Portugal 1.69 million/ Sweden 1.67 million/ Austria 1.64 million/ Denmark 1.13 million/ Slovakia 981,489/ Ireland 819,676/ Lithuania 515,287/ Bulgaria 486,002/ Croatia 475,037/ Slovenia 376,361/ Εstonia 267,061/ Malta 197,383/ Latvia 143,106/ Cyprus 129,438/ Luxembourg 95,657/ Iceland 72,987/  
 
 
Κλείνω ευχόμενος να έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.