4 Απριλίου 2021

Το Ημερολόγιο του Μοναστηρίου (Βιβλιοπαρουσίαση)

Γράφει η Ευαγγελία Κ. Λάππα, μαθήτρια Β’ Λυκείου 
 
Όλοι ξέρουμε πως η Ελλάδα έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ανθρωπότητα. Κάποια μέρη της, κάποιες από τις πόλεις της, έχουν μείνει στην ιστορία και έχουν γραφτεί πολλά γι αυτές, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα κτλ. Άλλες πάλι βρίσκονται στην αφάνεια. Δεν τιμούνται για κανένα λόγο, μόλις και μετά βίας υπάρχουν στα χωρία των βιβλίων. Δεν γίνεται αναφορά γι’ αυτές στις ιστορικές ομιλίες και αγνοούνται στις ιστορικές εκδηλώσεις. Και ποια η δικαιολογία για όλα αυτά; «Δεν είναι μέσα στα σύνορα της Ελλάδας, ανήκουν στην τάδε χώρα, δεν ξέρουμε τίποτε για αυτές, άρα δεν έχουν καμία αξία, δεν πρόσφεραν τίποτα!» Πόσο μας απατούν όμως τα φαινόμενα! Αυτές οι πόλεις, που λέμε ότι δεν έχουν αξία, όχι μόνο πρόσφεραν τόσα ανεκτίμητα αγαθά κι τόσο σημαντικές υπηρεσίες στους αγώνες του Έθνους, ήταν και οι ίδιες ΜΑΝΕΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!
 
Ανάμεσα σ’ αυτές, τις λησμονημένες πόλεις, είναι και η πόλη Μοναστήρι. Είναι μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται βόρεια της Φλώρινας, κοντά στους πρόποδες του όρους Βαρνούντα, ανατολικά της λίμνης Πρέσπας και την κατέχει το σημερινό κράτος των Σκοπίων.  
 
Στο βιβλίο «Το Ημερολόγιο του Μοναστηρίου» εξιστορείται η ιστορία του Μοναστηρίου, το οποίο ενσαρκώνει ένα νεαρό κορίτσι, που γράφει το ημερολόγιό του, γράφοντας τα σημαντικότερα από τα γεγονότα που γίνονται γύρω του. Τα συναισθήματα που προκαλούν τα γεγονότα, τι βλέπει, τι της συνέβη μέσα κι έξω της. Ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, περιγράφει τους αγώνες εναντίον των διεκδικητών της και φτάνει ως τους Βαλκανικούς πολέμους, όπου, χωρίς να το υποψιάζεται η ίδια καν, σβήνονται σε μια μέρα όλα τα όνειρά της.  
 
(από την εισαγωγή του βιβλίου) 
 
(Το Μοναστήρι παρακολουθεί τη μάχη της Ρωμανίας με τους Οστρογότθους – 473 μ.Χ.) 
 
Το βιβλίο αυτό, το έγραψα όταν ήμουνα στην Γ’ Γυμνασίου και βραβεύθηκε την επόμενη χρονιά στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στην κατηγορία «Ειδική Κατηγορία Βιβλία Γνώσεων». Είναι αφιερωμένο:
  • Στην ένδοξη πόλη του Μοναστηρίου Πελαγονίας, που προσωποποιημένη πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την ιστορία και αγωνίζεται ακόμα στην αφάνεια.  
  • Στο σύνδεσμο Μοναστηριωτών και των Πέριξ «Η Καρτερία» της Θεσσαλονίκης, που το στηρίζει, και ιδιαίτερα στην ψυχούλα της κυρίας Βιολέτας Σμυρνιού - Παπαθανασίου, που βοηθάει το Μοναστήρι από εκεί ψηλά στον ουρανό.  
  • Στον Συνταγματάρχη (ΜΧ) Παναγιώτη Σπυρόπουλο, υπερπολύτεκνο, πατέρα 11 παιδιών, Στρατιωτικό - Ιστορικό, τότε της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ) και σήμερα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, που σαν αληθινός πατριώτης μου μετάδωσε το πνεύμα των Μακεδονομάχων και με βοήθησε να βρω κατάλληλες και αξιόπιστες πηγές.  
  • Στην Ιστορικό- Φιλόλογο μου, στο Γυμνάσιο, κα. Μαρία Τσακίρη, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «Παύλος Μελάς - Γράμματα από τη Μακεδονία» που με ενέπνευσε.
Ακολουθεί ένα ποίημα, που έγραψα για το αγαπημένο μου Μοναστήρι: 
 
Μοναστήρι 
 
Αρχαία πόλη του Ηρακλή 
Μοναστήρι, γη ελληνική 
που σε σκλαβώσανε Αγαρηνοί  
μα τους έδωσες μάχη σκληρή 
***
 
Έλα και πες μας τώρα 
για των ηρώων σου τη δόξα 
μα και τη μοιραία ώρα 
που σε μάτωσαν τα σέρβικα τα τόξα 
*** 
 
Από τότε οι Έλληνες ποθούνε  
για σε σφοδρά ν’ αγωνιστούνε 
Μοναστήρι, κάνε λίγη υπομονή 
κι ας σε πνίγει η σλάβικη βροχή 
*** 
 
Κι αν όλοι οι ξένοι προσπαθήσουν 
καθετί ελληνικό να σβήσουν 
Μοναστήρι, μην απελπιστείς 
έχε ελπίδα, θα λευτερωθείς  
*** 
 
Τη γαλανόλευκη, θα βλέπεις, υψωμένη 
και τους εχθρούς να φεύγουν ηττημένοι 
Γι’ αυτό μην λυγίσεις στη ψευτιά 
Ζυγώνει η μέρα που θα μοσχοβολήσεις λευτεριά 
 
(Απρίλιος 2019) 
 
(Το Μοναστήρι κλαίει στην αγκαλιά του Ίωνα Δραγούμη για τη σύλληψη του καπετάν Κώττα – 21 Ιουνίου 1904) 
 
Με τη Χάρη του Θεού έγραψα αυτό το βιβλίο για να πω…
Να φωνάξω…  
Να φωνάξουμε όλοι οι Έλληνες μαζί…
Από άκρη σ’ άκρη της γης:  
 
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ 
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ 
 
Όπως ξεκίνησα με την εισαγωγή του βιβλίου, έτσι και θα κλείσω, με μέρος του επιλόγου που μιλάει προσωποποιημένη η Πατρίδα μας, η Ελλάδα:  
 
«Υποσχέθηκα, πως όταν θα μου δοθεί ξανά ευκαιρία για να το ελευθερώσω (εννοεί το Μοναστήρι), δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη. Ναι, θα έρθει αυτή η μέρα. Το ξέρω. Πάλι με χρόνια με καιρούς.
Η Ελλάς.» 
 
Το βιβλίο «Το Ημερολόγιο του Μοναστηρίου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Νάμα» και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Εύγε, μαθήτρια Ευαγγελία Λάππα για το συγγραφικό σου πατριωτικό έργο. Συνέχισε. Τιμής ένεκεν σου απεστάλη ιστορικό βιβλίο 600 σελίδων του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, για να γνωρίσεις καλύτερα και τους αγώνες αυτοθυσίας του Κυπριακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Αυτού του μικρού πολύπαθου νησιού, βράχου και προπύργιου Ελλήνων Ακριτών στην εσχατιά της Ελληνικής Μεσογείου που αγωνίζεται μέχρι σήμερα να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Αντωνά
Σας ευχαριστώ πολύ για μια ακόμα φορά, για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε.

Ευαγγελία Κ. Λάππα,
Μαθήτρια Β’ Λυκείου

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.