14 Απριλίου 2021

Τα ρινοφαρυγγικά τέστ «δεν είναι ακίνδυνα», προειδοποιεί η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας

Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ρινοφαρυγγικά τέστ (PCR και αντιγόνου) πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία από τις 20 Μαρτίου 2020. 
 
Αν και τα περισσότερα δείγματα λαμβάνονται ομαλά, εντούτοις «σοβαρές επιπλοκές αρχίζουν να περιγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει η επιστημονική Ακαδημία.
 
Όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά αυτός ο αστείος «βαμβακοφόρος στυλεός» (ή μπατονέτα) που εισάγεται στα ρουθούνια σας, για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί επικίνδυνος. Το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, διαδικασία που ακολουθείται για την ανίχνευση- εντοπισμό ασθενών με Covid-19, «δεν είναι ακίνδυνο», προειδοποίησε η Ιατρική Ακαδημία την Πέμπτη 8 Απριλίου . Αυτός ο τύπος δείγματος που λαμβάνεται με στυλεό, έχει γίνει « η μέθοδος αναφοράς», είτε πρόκειται για τέστ PCR είτε για τέστ αντιγόνου, το αποτέλεσμα του οποίου είναι ταχύτερο, υπογραμμίζει η Ακαδημία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.  
 
Εν όψει «των πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων δειγμάτων, η λήψη των οποίων ενίοτε πραγματοποιείται σε συνθήκες ακατάλληλες», η Ιατρική Ακαδημία υπενθυμίζει τις «απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους συνακόλουθους κινδύνους».  
 
Διότι, αν και η πλειονότητα των δειγμάτων λαμβάνεται ομαλά, εντούτοις «στην ιατρική βιβλιογραφία, τις τελευταίες εβδομάδες, περιγράφονται συμπτώματα όπως δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία, αλλά και σοβαρές επιπλοκές, ιδίως δε παραβιάσεις (ρήξη) του πρόσθιου τμήματος της βάσης του κρανίου, που συνδέονται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας», συνεχίζει η επιστημονική ανακοίνωση, παραθέτοντας αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.  
 
Ως εκ τούτου, (η Ακαδημία) συνιστά να αναλαμβάνουν «εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του χώρου της υγείας» τη διαχείριση αυτών των τέστ και, προτού προχωρήσουν στη διεξαγωγή τους, να συμβουλεύονται ΩΡΛ για πιθανό ιστορικό (προδιαθεσικών παραγόντων). Επίσης απευθύνει σύσταση να προτιμώνται για τα παιδιά τα τέστ σιέλου.  
 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚOYΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ (SELF-TEST) 
 
Περίπου 70 εκατομμύρια τέστ πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 4 Απριλίου 2021 (57,7 εκατομμύρια τέστ PCR και 12,4 τέστ αντιγόνου), σύμφωνα με εκτίμηση του DREES, (σ.τ.μ.La direction de la Recherche, des Études, de l‘Évaluation et des Statistiques – Διεύθυνση Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικών Στοιχείων). Οι αριθμοί αυτοί τελευταία εκτινάσσονται. Μόνο για την εβδομάδα 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021 επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα 3,8 εκατομμυρίων τέστ PCR και αντιγόνου.  
 
Επιπλέον η Ακαδημία εφιστά την προσοχή των πολιτών στη χρήση αυτοδιαγνωστικών τέστ, που πρέπει να βρίσκονται διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 12 Απριλίου. Αν και αυτά δεν απαιτούν τόσο βαθιά ρινική εισχώρηση της μπατονέτας όπως τα άλλα, η Ακαδημία συνιστά να προειδοποιούνται οι χρήστες για το γεγονός ότι «η αυτό-δειγματοληψία μπορεί να καταδείξει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, όταν η λήψη επιχρίσματος είναι πολύ διστακτική και επιφανειακή, ενώ μπορεί να αποβεί επίσης και επικίνδυνη εάν εισχωρήσει πολύ βαθιά και σε λανθασμένη κατεύθυνση.  
 
(Μετάφραση από τα Γαλλικά: Χαρά Λιαναντωνάκη)
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.