23 Απριλίου 2021

Πώς ένα «αθώο» καρέ φωτογραφιών από φαντάρους μπορεί να προδώσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες

Σε μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας δοκιμάζονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, κανείς δεν θα περίμενε Έλληνες στρατιώτες να μην υποψιάζονται καν πόσο 
διευκολύνουν την Τουρκία.
 
Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης
 
Όλα δείχνουν ότι σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία, αυτό της ασφάλειας πληροφοριών, η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας έχει τρομακτικά πολλά προβλήματα και μάλιστα εκ των έσω. 
 
Σχεδόν καθημερινά, στα κοινωνικά δίκτυα ανεβαίνουν εικόνες και βίντεο από στρατόπεδα, όπλα και οπλικά συστήματα, πεδία ασκήσεων, κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις, μέχρι πληροφορίες για το προσωπικό και αξιωματικούς. Πλέον, το 80% των πληροφοριών που διαχειρίζονται στην εποχή μας οι ειδικές υπηρεσίες προέρχονται από ανοιχτές πηγές.
 
Τανκς σε άσκηση.
 
Εξειδικευμένα στελέχη ειδικών και στρατιωτικών υπηρεσιών από εγκαταστάσεις και περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος αντίπαλου κράτους, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση μέσω ανθρώπινων πηγών ή με άλλον τρόπο, αντλούν πολυτιμότατες στρατιωτικές πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα. 
 
Μερικές εκατοντάδες φαινομενικά αθώων καρέ, αν μπουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης, αποκαλύπτουν πληροφορίες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντληθούν με άλλον τρόπο. 
 
Στρατοπέδευση λόχου 
 
Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων ένα εχθρικό κράτος μπορεί να χαρτογραφήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ένα ολόκληρο στρατόπεδο ή να αποκαλύψει μια μυστική βάση.
 
Σε ένα από τα κορυφαία παραδείγματα διεθνώς, Αμερικανοί στρατιώτες προ ετών αποκάλυψαν μυστικό στρατόπεδό τους στη Μέση Ανατολή από εφαρμογή για κινητά, την οποία χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν τις αθλητικές επιδόσεις τους. 
 
Η έκταση αυτού του φαινομένου διαρροής στρατιωτικών πληροφοριών δεν αφήνει περιθώρια να μην απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία του Στρατεύματος και μπορούμε να δημοσιεύσουμε μερικά μόνο από τα ευρήματα, τα πιο «αθώα», για να αποδείξουμε πως οι… selfies και ο χαβαλές με τα κινητά τηλέφωνα στα στρατόπεδα δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στην Ελλάδα.
 
Στρατιωτικός ασύρματος
 
Σε όλες σχεδόν τις ιστορίες οι οποίες έχουν γίνει γνωστές για πολίτες -συνήθως «τουρίστες»- που έχουν συλληφθεί για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας, κατά την έρευνα έχουν βρεθεί στην κατοχή τους φωτογραφίες, συντεταγμένες και πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φυλάκια, αποθήκες καυσίμων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, σταθμούς τηλεπικοινωνιών και άλλες αντίστοιχες κρίσιμες υποδομές. 
 
Όλα στη φόρα
 
Αρκετές φορές Έλληνες φαντάροι, εκτός του ότι ανυποψίαστοι ανεβάζουν όλα αυτά τα βίντεο και τις εικόνες, γίνονται τόσο ανόητοι που στα σχόλια δίνουν οι ίδιοι επιπλέον πληροφορίες για μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τον αριθμό των οπλιτών και τις ειδικότητές τους. Στις δε αναρτήσεις τους βλέπει κανείς από το εσωτερικό εγκαταστάσεων θέσεις οχημάτων, αρμάτων, αεροσκαφών, τοποθεσίες τολ κ.ά. 
 
Στρατιωτικό όπλο
 
Δυστυχώς, δεν μπορεί να φανεί πιο ανάγλυφα ότι στο Στράτευμα δεν έχει καλλιεργηθεί απολύτως καμία κουλτούρα ασφάλειας πληροφοριών. Καθένας ανεβάζει ό,τι θέλει, όποια ώρα θέλει, όπως θέλει και δεν τον ελέγχει κανείς. 
 
Από τη στιγμή που ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τέτοια βίντεο και εικόνες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατέβουν. 
 
Ταυτόχρονα, αρκετά κράτη αιτούνται σε μηχανές αναζήτησης που διαθέτουν υπηρεσίες δορυφορικής απεικόνισης να θολώσουν ή να κρύψουν με pixels τοποθεσίες στρατοπέδων, κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων. Όμως, δεν συνεργάζονται όλοι οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών. 
 
Στους χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου από τις ελληνικές ειδικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχει γίνει καταπληκτική δουλειά – όλα τα στρατόπεδα, καθώς και όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν εξαφανιστεί, δεν υπάρχουν. Στη θέση τους συναντάς βουνά, γήπεδα, πισίνες, δρόμους, μέχρι ολόκληρα χωριά. 
 
Όμως, στα κοινωνικά δίκτυα εντοπίζεται ένα πολύ μεγάλο κενό – η εικόνα είναι σχεδόν τρομακτική. Πολλώ δε μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων ελέγχονται από κράτη, με ορισμένα από τα οποία η Ελλάδα έχει διαμετρικά αντίθετα γεωπολιτικά συμφέροντα.
 
Ασκηση στη θάλασσα 
 
Θα περίμενε ίσως κανείς οι εικόνες αυτές να βγαίνουν μόνο από στρατόπεδα του Πεζικού ή της Αεροπορίας, μια και η στρατιωτική ζωή σε αυτά είναι πολύ πιο χαλαρή, δυστυχώς όμως αναρτώνται και από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων… 
 
Πολλές φορές, χρήστες κοινωνικών δικτύων, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, ζητούν με επικριτικά σχόλια από όσους αναρτούν τέτοιου είδους υλικό να το αποσύρουν. Μάταια, όμως.. 
 
«Big Brother» στα χέρια τρομοκρατών
 
Η σύγκριση παλαιότερων, κυρίως δορυφορικών εικόνων στρατιωτικών εγκαταστάσεων με νεότερες, όπως αυτές που διαρρέουν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και μια τρομοκρατική οργάνωση στην κατοχή ευαίσθητων πληροφοριών.
 
Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον ή μια υποδομή μπορεί να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά πολύ υψηλής αξίας. 
 
Ακόμα και το πώς ανοίγουν οι πόρτες ενός κτιρίου είναι μια πληροφορία την οποία ο εχθρός θα αξιοποιήσει απόλυτα στον σχεδιασμό μιας επιχείρησης. Οι πιο επιτυχημένες στρατιωτικές αποστολές κρίθηκαν σε λεπτομέρειες, από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου σε μια δασώδη περιοχή εντός της οποίας κρύβεται ένα στρατόπεδο, μέχρι την ψυχοσύνθεση ενός διοικητή μονάδας. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.