6 Απριλίου 2021

Δημήτριος Ίτσιος: Ο ήρωας των Οχυρών

Ο Δημήτριος Ίτσιος γεννήθηκε στα Άνω Πορρόια Σερρών, στις 5 Απριλίου 1906, και ήταν βλάχικης καταγωγής. Με την έκρηξη του πολέμου, κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό σαν έφεδρος υπαξιωματικός. Η εισβολή των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941, τον βρίσκει με τον βαθμό του Λοχία. Διοικούσε διμοιρία πολυβόλων που αποτελούνταν από τα πολυβολεία Π7 και Π8. Ο ελληνικός στρατός αντιστεκόταν σθεναρά στη Βέρμαχτ, αλλά βαθμιαία θα υποχωρούσε. Ο Δημήτριος Ίτσιος είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο Π8 την υποχώρηση τμημάτων του ελληνικού στρατού και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του. Μαζί με τον Ίτσιο στο Π8 βρίσκονταν ακόμα άλλοι 5 στρατιώτες. Ο Ίτσιος και οι άνδρες του υπερασπίζονταν το ελληνικό έδαφος στην περιοχή Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλλες (ή Κερκίνη), κοντά στα Άνω Πορρόια Σερρών.
 
Ο Λοχίας Ίτσιος παρά την διαταγή που είχε να καλύπτει τον υπό υποχώρηση ελληνικό στρατό και να διασωθεί, είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του. Επιθυμούσε να παλέψει μέχρις εσχάτων, έστω και μοναχός του. Για αυτό τον λόγο, διέταξε τους άνδρες του να φύγουν, όσο ήταν καιρός. Δύο από τους πέντε άνδρες του, συντοπίτες του από τα Άνω Πορρόια, έμειναν κοντά του.
 
Στο μεταξύ, οι Γερμανοί διέσπασαν την ελληνική άμυνα και προετοίμαζαν την προέλασή τους τόσο με κανονιοβολισμούς, όσο και με αεροπορικές επιθέσεις με Στούκας. Το πολυβολείο Π8, όμως, άντεχε. Ο Ίτσιος και οι άνδρες του θα σταματούσαν μόνο αν έρχονταν οι ίδιοι οι εισβολείς να τους πάρουν τον οπλισμό. Οι Γερμανοί υφίσταντο βαριές απώλειες από τη λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών του Π8. Ο Ίτσιος και οι άνδρες του ξόδεψαν 38.000 σφαίρες, σκοτώνοντας περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες μεταξύ των οποίων και τον αντισυνταγματάρχη Έμπερχαρντ Έμπελιγκ! Οι εισβολείς έμειναν έκπληκτοι. Το μέγεθος του κατορθώματος του Ίτσιου φαίνεται από το γεγονός πως ο αριθμός των Γερμανών που κατάφερε να εξολοθρεύσει είναι ο ίδιος περίπου με όσους Γερμανούς κατάφεραν να εξολοθρεύσουν οι Γιουγκοσλάβοι κατά τη γερμανική επίθεση. 
 
Ο Δημήτριος Ίτσιος και οι άνδρες του πολέμησαν γενναία, όμως συνέβη το αναπόφευκτο. Οι σφαίρες των πολυβόλων τελείωσαν και οι Γερμανοί πλησίασαν το πολυβολείο. Σύμφωνα με τις αναφορές των επιζόντων, κάποιος, Έλληνας ή Γερμανός, φώναξε στους υπερασπιστές στα ελληνικά: «Παιδιά παραδοθείτε! Οι Γερμανοί δε θα σας κάνουν τίποτε! Παραδοθείτε! Κατέβηκαν στον κάμπο και πάνε για τη Σαλονίκη». 
 
Ο Ίτσιος δεν ήθελε να το πιστέψει και δεν ήθελε να παραδοθεί. Άρπαξε την αραβίδα του (τύπος τουφεκίου) και βγήκε έξω από το πολυβολείο, ουρλιάζοντας, γεμάτος πάθος να επιτεθεί στους εισβολείς. Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στο μεταξύ πάνω και γύρω από το πολυβολείο. Οι σύντροφοι του Ίτσιου άκουσαν τον πυροβολισμό. Βγήκαν με τα χέρια ψηλά και βρήκαν τον Λοχία τους νεκρό, χτυπημένο στο κεφάλι. Σκούπισαν το αίμα του και κάλυψαν τη σορό του ήρωα με τη χλαίνη του. Οι Γερμανοί στη συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό στρατό… 
 
Οι Γερμανοί, φτάνοντας στο Π8, αντιλήφθηκαν με έκπληξη ότι πίσω από το πολυβολείο δεν κρυβόταν κάποια μεγάλη δύναμη που τους κόστισε 250 άνδρες, αλλά μόλις τρία άτομα. Λέγεται ότι πριν σκοτωθεί, ο Ίτσιος είχε έρθει σε διάλογο με τον επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγό Σόρνερ. Ο διάλογος φτάνει στο σήμερα με πολλές παραλλαγές από τους επιζώντες και από ιστορικούς, μα το πνεύμα του διαλόγου παραμένει ίδιο. 
 
Σόρνερ: Που είναι ο αξιωματικός σου; 
Ίτσιος: Δεν υπάρχει. Εγώ είμαι επικεφαλής. 
Σόρνερ: Εσύ; 
Ίτσιος: Ναι. 
Σόρνερ: Συγχαρητήρια. Με την αντίστασή σου, ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου. 
Ίτσιος: Έκανα το καθήκον μου.  
Σόρνερ: Κι εγώ τώρα πρέπει να κάνω το δικό μου. Μου στοίχισες πάνω από διακόσιους άνδρες. 
 
Ο Γερμανός στρατηγός επιθυμούσε τη θανάτωσή του. Ο Ίτσιος απόρρησε, αλλά ο Σόρνερ δεν το διαπραγματεύτηκε. Διέταξε τους στρατιώτες του να σταθούν σε στάση προσοχής για να τιμήσει τον Λοχία. Στη συνέχεια τον πυροβόλησε με το πιστόλι του στο κεφάλι. Οι Γερμανοί δεν σεβάστηκαν τις διεθνείς συνθήκες για τους αιχμαλώτους πολέμου, πραγματοποιώντας ένα από τα πολλά εγκλήματά τους. Έτσι, ο Δημήτριος Ίτσιος πέρασε στο πάνθεον των ηρώων και οι σύντροφοί του αφέθηκαν ελεύθεροι. 
 
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1946, η σύζυγος του Ίτσιου, Άννα, κατάφερε να βρει και να ανασύρει τα οστά του άνδρα της και να τα μεταφέρει για ενταφιασμό στο χωριό τους, τα Άνω Πορρόια Σερρών. Μεταπολεμικά, η ελληνική Πολιτεία απένειμε στον Δημήτριο Ίτσιο τιμητικά το βαθμό του Επιλοχία, καθώς και το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας. 
 
Μετά από αρκετά χρόνια, χτίστηκε στην Ομορφοπλαγιά, κοντά στο Π8, επιτύμβια στήλη προς τιμή του ιδίου και των εφέδρων που έπεσαν στο πλευρό του. Το στρατόπεδο που υπάρχει στο χώρο όπου σκοτώθηκε, πήρε τον ονομασία «Στρατόπεδο Δημητρίου Ίτσιου». Πάνω απ’ όλα όμως, ο Δημήτριος Ίτσιος θα μείνει για πάντα ζωντανός στη μνήμη των Ελλήνων και κάθε ελευθέρου ανθρώπου για το θάρρος και την αυταπάρνηση που επέδειξε απέναντι στην ορμητικότητα και τη χυδαιότητα του Γερμανού ναζί εισβολέα. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.