8 Απριλίου 2021

Με αυτές τις τρεις δραστηριότητες σταματάς την απώλεια μνήμης

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες που διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η χρήση υπολογιστή, τα παιχνίδια, οι χειροτεχνίες ή η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης ή καθυστέρησης της απώλειας μνήμης που συνδέεται με την ηλικία.
 
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology υποστηρίζεται, επίσης, ότι η περίοδος πραγματοποίησης και ο αριθμός αυτών των δραστηριοτήτων ενδεχομένως να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
 
Η ήπια γνωστική εξασθένιση είναι μια ιατρική κατάσταση που παρατηρείται συχνά, καθώς οι άνθρωποι γερνούν και παρόλο που έχει συνδεθεί με προβλήματα σχετικά με την ικανότητα σκέψης και μνήμης, δεν είναι εφάμιλλη της άνοιας, καθώς τα συμπτώματά της είναι ήπια.  
 
Οι άνθρωποι με γνωστική εξασθένιση μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση κάποιων εργασιών ή στην κατανόηση πληροφοριών, ενώ όσοι πάσχουν από άνοια έχουν πρόβλημα σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να ντυθούν, να κάνουν μπάνιο ή να φάνε. Υπάρχουν, όμως, ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι η ήπια γνωστική εξασθένιση είναι προεόρτια της άνοιας.  
 
«Η μελέτη μας παρακολούθησε στενά τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που διήγειραν την εγκεφαλική τους λειτουργία τόσο στους μεσηλίκους όσο και στους ηλικιωμένους, με στόχο να εξετάσουμε τη χρονική στιγμή κατά την οποία αυτές οι δραστηριότητες θα αποδειχθούν περισσότερο επωφελείς για το μυαλό των ανθρώπων», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας, Yonas Geda.  
 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 2.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 78 ετών οι οποίοι δεν έπασχαν από ήπια γνωστική εξασθένιση. Στο ξεκίνημα της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά συμμετείχαν σε πέντε τύπους διανοητικά διεγερτικών δραστηριοτήτων μεταξύ 50 και 65 ετών και πόσες φορές από τα 66 και μετά. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια, με τους 532 από αυτούς να αναπτύσσουν τελικά ήπια γνωστική εξασθένιση.  
 
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση υπολογιστή κατά τη μέση ηλικία συνδέθηκε με 48% μειωμένο κίνδυνο. Συνολικά 15 από τους 532 που ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένιση (2%) χρησιμοποιούσαν υπολογιστή κατά τη μέση ηλικία και 77 από τους 1.468 χωρίς ήπια γνωστική εξασθένιση (5%). Η χρήση υπολογιστή αργότερα στη ζωή των ατόμων συνδέθηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο και η χρήση του τόσο στη μέση ηλικία όσο και στην τρίτη συνδέθηκε με 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη σκέψη και τη μνήμη.  
 
Η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το σινεμά, η έξοδος με φίλους, τα παιχνίδια ή τα σταυρόλεξα, τόσο στη μέση όσο και στην τρίτη ηλικία συνδέθηκαν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένισης, ενώ οι δραστηριότητες χειροτεχνίας με 42% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά μόνο στην περίπτωση της τρίτης ηλικίας.  
 
Γεγονός είναι ότι όσο περισσότερες δραστηριότητες έκανε κάποιος κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχε να αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένιση. Όσοι απασχολούνταν με δύο δραστηριότητες είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα σκέψης και μνήμης σε σχέση με όσους δεν συμμετείχαν σε καμία, ενώ όσοι απασχολούνταν με τρεις είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες. Στις τέσσερις δραστηριότητες οι πιθανότητες μειώνονταν στο 56% και στις πέντε στο 43%.  
 
«Η μελέτη μας ήταν παρατηρητική, επομένως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόλο που βρήκαμε κάποιους συσχετισμούς μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και των διάφορων διανοητικά διεγερτικών δραστηριοτήτων, είναι πιθανό οι άνθρωποι με ήπια γνωστική εξασθένιση να μη μπορούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες τόσο συχνά. Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν τα ευρήματά μας», σημειώνει καταληκτικά ο Δρ. Geda.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.