7 Απριλίου 2021

Παλιά νομίσματα ρίχνουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου

Μια χούφτα παλιών νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν σε έναν οπωρώνα με φρούτα στο Ρόουντ Άιλαντ και σε άλλες «γωνίες» της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσουν στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα ανεπίλυτα μυστήρια του κόσμου.
 
Ο κακός σε αυτήν την ιστορία: ένας δολοφόνος Άγγλος πειρατής που κατέστη ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας στον κόσμο μετά τη λεηλασία ενός πλοίου που μετέφερε μουσουλμάνους προσκυνητές στην Ινδία από τη Μέκκα, και ο οποίος στη συνέχεια κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη εμφανιζόμενος ως έμπορος σκλάβων.
 
«Είναι μια νέα ιστορία ενός σχεδόν τέλειου εγκλήματος», δήλωσε ο Jim Bailey, ένας ερασιτέχνης ιστορικός και ανιχνευτής μετάλλων που βρήκε το πρώτο άθικτο αραβικό νόμισμα του 17ου αιώνα σε ένα λιβάδι στο Μίντλταουν.  
 
Αυτά τα «αρχαία ψιλά» – μεταξύ των παλαιότερων που βρέθηκαν ποτέ στη Βόρεια Αμερική – θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς ο πειρατής Henry Every εξαφανίστηκε από προσώπου γης. 
 
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1695, το πειρατικό πλοίο «Fancy», υπό την ηγεσία του Every, έστησε ενέδρα και κατέλαβε το Ganj-i-Sawai, ένα βασιλικό πλοίο που ανήκε στον Ινδό αυτοκράτορα Aurangzeb, έναν από τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο. Στο πλοίο δεν επέβαιναν μόνο οι προσκυνητές, αλλά και χρυσός και ασήμι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.  
 
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από τις πιο επικερδείς και φρικτές ληστείες όλων των εποχών.  
Ιστορικές αναφορές λένε ότι η συμμορία του Every βασάνισε και σκότωσε όλους τους άνδρες στο πλοίο και βίασε τις γυναίκες πριν δραπετεύσει στις Μπαχάμες, περιοχή όπου αποτελούσε καταφύγιο πειρατών. Όμως, η είδηση ​​τους απεχθούς εγκλήματος εξαπλώθηκε γρήγορα και ο βασιλιάς Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας – υπό τεράστια πίεση – τους επικήρυξε με ένα τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή. 
 
«Αν γκουκλάρεις το πρώτο παγκόσμιο ανθρωποκυνηγητό, εμφανίζεται ο Every», ανέφερε ο Bailey. «Όλοι έψαχναν αυτούς του τύπους».
 
Μέχρι τώρα, οι ιστορικοί γνώριζαν μόνο ότι ο Every πήγε τελικά στην Ιρλανδία το 1696, όπου τα ίχνη του χάθηκαν. Αλλά ο Bailey λέει ότι τα νομίσματα αυτά, όπως και αυτά που έχουν βρει και άλλοι είναι απόδειξη ότι ο διαβόητος πειρατής έφτασε για πρώτη φορά στις αμερικανικές αποικίες.  
 
Το πρώτο πλήρες νόμισμα εμφανίστηκε το 2014 στο Sweet Berry Farm στο Μίντλταουν, ένα σημείο που είχε προκαλέσει την περιέργεια του Bailey δύο χρόνια νωρίτερα, αφού βρήκε παλιά αποικιακά νομίσματα, μια πόρπη παπουτσιών του 18ου αιώνα και μερικές σφαίρες από μουσκέτα.  
 
Κουνώντας τον ανιχνευτή μετάλλων πάνω από το έδαφος, πήρε ένα σήμα, έσκαψε και πέτυχε κυριολεκτικά το τζόκερ: ένα σκοτεινό, ασημένιο νόμισμα σε μέγεθος δεκάρας που αρχικά υπέθεσε ότι ήταν είτε ισπανικό είτε χρήμα που κόπηκε από την αποικία Bay Massachusetts.  
 
Κοιτάζοντας πιο κοντά, το αραβικό κείμενο στο νόμισμα έκανε την καρδιά του να χτυπάει σαν τρελή. 
 
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το εξωτικό αυτό νόμισμα κόπηκε το 1693 στην Υεμένη. Αυτό έθεσε αμέσως ερωτήματα, είπε ο Bailey, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Αμερικανοί άποικοι που αγωνίζονταν να βρουν τα προς το ζην στο Νέο Κόσμο ταξίδεψαν οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή για εμπόριο μέχρι και αρκετές δεκαετίες αργότερα.  
 
Έκτοτε, άλλοι ανιχνευτές έχουν ανακαλύψει 15 επιπλέον αραβικά νομίσματα από την ίδια εποχή – 10 στη Μασαχουσέτη, τρία στο Ρόουντ Άιλαντ και δύο στο Κονέκτικατ. Ένα άλλο βρέθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, φανερώνοντας ότι μερικοί από τους άντρες του Every ήρθαν στην ξηρά.
 
«Φαίνεται ότι μερικά από τα μέλη του πληρώματος μπόρεσαν να εγκατασταθούν στη Νέα Αγγλία και να ενσωματωθούν», δήλωσε η Sarah Sportman, αρχαιολόγος του Κονέκτικατ, όπου ένα από τα νομίσματα βρέθηκε το 2018 κατά την ανασκαφή ενός αγροκτήματος του 17ου αιώνα.  
«Ήταν σχεδόν σαν ένα πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων», είπε.  
 
Αν και ακούγεται αδιανόητο τώρα, ο καθένας μπόρεσε να κρυφτεί, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έμπορος σκλάβων – ένα αναδυόμενο επάγγελμα στη Νέα Αγγλία του 1690. Στο δρόμο του προς τις Μπαχάμες, σταμάτησε ακόμη και στο γαλλικό νησί της Ρεϋνιόν για να πάρει μερικούς μαύρους αιχμάλωτους, έτσι θα έμοιαζε στο αφήγημά του, είπε ο Bailey.  
 
«Υπάρχει εκτεταμένη τεκμηρίωση που δείχνει ότι οι αμερικανικές αποικίες αποτελούσαν βάσεις λειτουργίας για πειρατές», δήλωσε ο Bailey, ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ.  
 
Ο Bailey, του οποίου η καθημερινή δουλειά είναι η ανάλυση της ασφάλειας στο τοπικό συγκρότημα φυλακών, δημοσίευσε τα ευρήματά του σε ένα ερευνητικό περιοδικό της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας, ενός οργανισμού αφιερωμένου στη μελέτη νομισμάτων και μεταλλίων.  
 
Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί που είναι εξοικειωμένοι, αλλά δεν εμπλέκονται στο έργο του Bailey λένε ότι είναι ενθουσιασμένοι και πιστεύουν ότι ρίχνει νέο φως σε ένα από τα πιο «ανθεκτικά» εγκλήματα του κόσμου.  
 
«Η έρευνα του Jim είναι άψογη», δήλωσε ο Kevin McBride, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.  
 
Ο Mark Hanna, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και ειδικός στην πειρατεία στις αρχές της Αμερικής, είπε ότι όταν είδε για πρώτη φορά φωτογραφίες του νομίσματος του Bailey, έχασε το μυαλό του.  
 
Την ίδια ώρα, ο 53χρονος Bailey, ο οποίος κρατά τα πιο πολύτιμα ευρήματά του σε μια θυρίδα ασφαλείας, λέει ότι θα συνεχίσει να σκάβει. «Για μένα, ήταν πάντα για τη συγκίνηση του κυνηγιού, όχι για τα χρήματα», είπε. «Το μόνο καλύτερο από το να βρίσκεις αυτά τα αντικείμενα είναι να ανακαλύπτεις ιστορίες που χάθηκαν εδώ και καιρό».  
 
Πηγή: AP 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.